1 kg krumpli
1 ek őrölt köménymag
só
bors
6-7 cikk fokhagyma
őrölt pirospaprika
liszt a rántáshoz
olaj
Anyukám receptje szerint szeretem elkészíteni ezt az általunk igencsak kedvelt ételt.
A kelkáposzta fűszere a majoránna, a kömény, a koriander, a petrezselyem és a fekete bors- ebből bármelyiket bátran használhatjuk ízlésünknek megfelelően. Állítólag már a kőkorszakban is ismerték ezt a növényt.
Egy nagyobb lábasban felfőztem vizet, megsóztam, beleszórtam az evőkanálnyi köménymagot, vegetát, a szétnyomott fokhagymát és a fövő vízbe adagoltam az előbb hosszában elvágott majd deszkán csíkokra szeletelt kelkáposztát.
Lefedve sorsára hagytam, csökkentve a lángot a lábas alatt, hogy azért ne rotyogjon, csak csendesen főjön.
A krumplit külön főzzük meg, mert nem egyforma a főzési ideje a két zöldségnek és így biztosan mindkettő kellően megpuhul. Karikára illetve a krumpli nagyságától függően félkarikára szeletelem. Kevés, sózott vízben puhára főzöm.
Amikor már majdnem megfőtt a kelkáposzta, akkor hagyma nélküli zsemleszínű rántást készítek olajon kb. 5-6 fakanál lisztből. Felöntöm vízzel, simára kikeverem és amint egyet rottyan – a főzelékhez öntöm. Utána sózom, borsozom ízlés szerint. Fedő alatt még 8-10 percig főzöm, hogy a liszt íze kifőjön, ne érződjön.
A feltéthez egy fej hagymát apróra vágtam, olajon átsütöttem a karikázott virslikkel, szeretem, ha egy kicsit megpirulnak, úgy finomabb az ízük. Egy evőkanál pirospaprikával megszórtam és kevés vizet öntöttem rá.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése