Keress egy receptre, vagy összetevőre

CSIRKEMELL TERRIN ASZPIKKAL adjusztálva, TETRAPACKBAN VAGY SÜTŐZACSKÓBAN KÉSZITVE



Régóta készítem ezt az aszpikos hidegtálat, szaltiszont csirkéből. Lehet vegyesen venni hozzá a combot és mellet. Próbáltam tejes dobozba rakva, lezárva, egy fazék vízbe állítva főzni (a doboz 2/3- áig érjen a víz), 40 percig, aztán kihűlés után, amikor bezselésedik, levágva róla a dobozt- tálalni. Dobozos metódussal készítve kocka formát kapunk, ami jól mutat szeletelve. Aztán sütőzacskóval is kísérleteztem, amit szintén a tejes vagy gyümölcsleves tetrapackos dobozba csúsztattam a forma végett, azért sütőzacskóban, mert mi van akkor, ha esetleg kienged magából főzés közben a hő hatására valami egészségre ártalmas ragasztót! Ezért tovább variálva most sütőzacskóban és gerincformába helyezve készült a legutóbbi alkalommal, szerintem egészen jó végeredménnyel.
Az aszpikos készítményben a kocsonya tölti ki a szemcsék közötti teret és szilárdítja a készítményt. A kocsonyát korábban bőrkéből főzték, ma már többnyire zselatint vagy karragenátot használnak.
Az alaprecept zöldborsó és sárgarépa nélkül is tökéletes. Jól variálható más hozzávalókkal is az alaprecepthez.

Ez az alaprecept:
1 kg csirkemell, vagy csirkecomb kicsontozva
20-30 g zselatin, de lehet, többet is elbír ez a mennyiség, ha rezgős aszpikot szeretnénk
hagyma
fokhagyma
petrezselyemzöld

½-1 dl víz (a csirkehús is enged levet!)
sütőzacskó
őzgerincforma vagy tetrapack doboz (belül fóliás)

hozzáadva ízesítésként:
zöldborsó
sárgarépa


A húst apró kockára vágjuk, a sárgarépát szintén, a petrezselyemzöldet aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük, a zselatint szárazon belevegyítjük. Hagyjuk állni vagy 20 percig. Az ízesítőket variálhatjuk kedvünkre, alapként csirkehús, só, zselatin és kevés folyadék, petrezselyemzöld megy bele. Szoktam színes paprikát is hozzákockázni, jól mutat a piros, zöld, sárga szín a szeletelt aszpikos húsban. Lehet hozzáadni csirkemájat, majorannát, darált pirospaprikát, koriandert!
Tehát elő a képzelőerővel és variáljuk a hozzávalókat kedvünkre!

A sütőzacskót a tartalmával előfőzzük, és őzgerincformában elhelyezve hűtjük, majd hűtőben tároljuk. Kicsit elfolyt most a leve, pedig szeretem, ha több az aszpik körülötte és a zselatin is gyengébb minőségű volt. Ne felejtsétek, hogy nagyon erősen be kell kötni a zacskót!


Disznóhúsból még nem próbáltam, de csak az idő intervallumot kell növelni szerintem, a készítési mód megegyezik. Olvastam róla, hogy disznóhússal készítve is tökéletes.

Nagyon finom és mutatós, egészséges, hiszen tudjuk, mi került bele! Tálalhatjuk salátákhoz, hideg tálra téve, előételként, bármilyen körettel vagy egy szelet friss kenyérrel.



A saltison vagy salceson- húsipari termék, főtt, apróra vágott disznóhús belsőségből és fejből fokhagymával, babérlevéllel, borssal és egyéb fűszerekkel készül sertés gyomorban, amit sokáig kell főzni, majd ezt lepréselik és végeredményben zselés húsokat kapnak (studenets). A tömörítés miatt nem gömbölyű, hanem meglehetősen lapos. Hidegen tálalják, mint a kocsonyát. Nálunk ez a disznósajt!
Saltseson-ként használja a lengyel konyha, saltison (сальтисон) néven népszerű Oroszországban és a volt Szovjetunió területein. Az olasz konyhában is közkedvelt a fűszerezett saltison- ők fokhagymával, borssal és köménnyel fűszerezik.
Eredendően állítólag Németországból származik, ahonnan aztán továbbterjedt!

Ha máj hozzáadásával készítjük, akkor előfőzzük és kockázzuk a májat, adhatunk hozzá különböző zöldségféléket, így gombát, kockázott sárgarépát, borsót, esetenként babot, spárgát, olajbogyót, paprikát, zöld-fűszereket- tárkony, kapor, petrezselyemzöld stb.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon érdekes recept, még sosem készítettem ilyet. Nagyon mutatós. Mit jelent az, hogy szaltiszont csirke? Biztos hülye kérdés, de még életemben nem hallottam ezt:)

Vicuska írta...

Ez- szaltiszon (magyarosítva) csirkéből! A saltison vagy saltseson- húsipari termék, főtt, apróra vágott disznóhús belsőségből és fejből fokhagymával, babérlevéllel, borssal és egyéb fűszerekkel készül, amit sokáig kell főzni, majd ezt lepréselik és végeredményben zselés húsokat kapnak (studenets). A tömörítés miatt nem gömbölyű, hanem meglehetősen lapos. Hidegen tálalják, mint a kocsonyát. Nálunk ez a disznósajt!
Saltseson-ként használja a lengyel konyha, saltison (сальтисон) néven Népszerű Oroszországban és a volt Szovjetunió területein. Az olasz konyhában is közkedvelt a fűszerezett saltison- ők fokhagymával, borssal és köménnyel fűszerezik.

Unknown írta...

Szia Vicuska!
Tudom, hogy nem ide tartozik, csak érdeklődni szeretnék, hogy végül is nekikezdtél a kürtős kalács sütésének?
És persze melyik recept szerint készítetted?
(nem találtam az e-mail címedet)

Most, hogy itt jártam nálad, gyors nézelődés után megállapítottam, hogy sok jó dolgot készítesz és egészen biztos, hogy finomak is.

Jövök máskor is:)

Vicuska írta...

Juci, szeretettel köszöntelek az oldalamon :) A kürtős projekt elmaradt, de csak el lett napolva, 20.-a környékén tervezem megvalósítani :) Maradok a már bevált receptnél, az a biztos ;) Gyere máskor is, szívesen látlak, várom a hozzászólásaidat, véleményedet!

Unknown írta...

Tudod a közmondás is azt mondja, hogy a járt utat a járatlanért ne add fel, vagy valami ilyesmi. Ami már egyszer bevált nem szabad rajta változtatni.

Megpróbálok gyakrabban jönni.
Számíthatsz rám!

Alíz írta...

Megmozgatta a fantáziámat ez a recept. De ezt úgy is el tudnám képzelni, hogy tyúkhúslevesből kiszedni a húst és a zöldséget, a levesben feloldani a zselatint, majd utána formában dermeszteni.

Vicuska írta...

Ideális ötlet! Én sok zöldséggel főzöm a húslevest, már akár estére élvezhető egy könnyű vacsoraként az aszpikos zöldséges-hús! :)

Gyöngyusz írta...

Ez a reci nagyon tetszik!
Ügyes vagy, sokmindent kipróbáltál már úgy látom. Nagyon tetszik a weboldalad, gratulálok hozzá és a sok finomsághoz, amit készítesz!
Csak így tovább!
Gyöngyusz

Vicuska írta...

Köszönöm, Gyöngyusz, kedves vagy :) Gyere máskor is :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők