Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÉNYLEG TÖKÉLETES ALMÁS PITE VERUSSTÓL


Veruss Tökéletes almás pitéjét sütöttem meg tegnap.
Számomra újdonság volt a tésztájában a citrom leve és az almában a sok mazsola. Dupla adagból hoztam össze egy nagy tepsire valót, már el is fogyott, mindenkinek ízlett.

Zárójelben leírom az eredeti recept adagjait is, ha valaki kisebb tepsire valót szeretne sütni.

50 dk liszt (27 dk)
25 dk margarin vagy vaj (12 dk)- le szoktam reszelni
15 dk cukor (8 dk)
2 tojás (1 db)
1 citrom leve és reszelt héja (1/2 db)
2 csomag vaníliás cukor (1 db)
2 kanál tejföl (1 kanállal)
pici só

Töltelék:

2 kg alma (1 kg)
10 dk mazsola (3 dk)
8-10 dk cukor (5 dk barna cukor)
1 csomag vaníliás cukor (1 csomag)
fahéj- ízlés szerint
4 evőkanál búzadara (2 ek gríz vagy darált dió)

A tészta hozzávalóit kimérjük és összeállítjuk, folpackban hűtőbe rakjuk pihenni. A mai kor modern háziasszonyai robotgépben egy perc alatt oldják meg ezt a feladatot. Közben a megmosott almát héjastól lereszeljük nagylyukú reszelőn, a levét kinyomkodjuk és megisszuk. Sokféle gyógyító hatás rejlik az alma héjában, ezért nem hámozom, a leve csersavtartalma pedig elősegíti az emésztést és jó hatású a májunk működésére. Összességében igazi gasztronómiai csoda! Ha tehetjük, fogyasszuk minden nap!

A lereszelt, kinyomkodott almát tehát összekeverjük a cukorral, fahéjjal, búzadarával, vaníliás cukorral és a megmosott, meleg vízben megáztatott mazsolával, amit kinyomkodva adunk hozzá.

A tészta leheletnyivel nagyobb felét a tepsibe nyújtjuk, befedjük az almával, ráterítjük a másik nyújtott lapot, lekenjük tojás sárgájával, meghintjük egy marék cukorral. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy a keletkezett gőz könnyedén el tudjon illanni.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ha kellemes fahéjas almaillat lengi be a konyhát, akkor a sütink megsült. Kockára vagy keskeny szeletekre vágva, porcukorral hintve kínáljuk.

A fotón a háttérben látható tortaszelet Adrienn leányzóm fehér-erdő tortája! Mennyei finomságú, volt :)

vicuska13.blogspot.hu

7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Most így majdnem éjfélkor még meg tudnék enni pár szeletkét:) Talán nem kellene éjjel blogokat nézegetnem. Még sosem ettem úgy, hogy az alma héjastol volt reszelve, legközelebb nem fogom meghámozni. Almát pedig minden nap eszünk, az egész család:)

Unknown írta...

Kedves Vicuska!
Megnézegettem a blogodat, gratulálok hozzá! Vissza fogok térni, mert sok olyan recepted van ami tetszik és kipróbálnám:) És nagyon kedves tőled, hogy még meg is említesz az oldaladon.
További jó főzőcskézést és blog írást kívánok!

Vicuska írta...

Úgy látom, vannak még olyanok rajtam kívül, akik a Perseida meteorrajt és a gasztroblogokat figyelik így éjfél körül :)
Trollanyu, örülök a mindennapi alma fogyasztásotoknak, nagyon egészséges gyümölcs! Olvastam róla, hogy az almahéjban található urzolsav sok más hasznosság mellett normalizálja a koleszterint és a vércukrot a szervezetünkben... Ugyanez a sav nem mellesleg megtalálható a vörös áfonyában, az aszalt szilvában, a bazsalikomban, az oregánóban és a kakukkfűben is! Az utóbbi időben sajnos vegyszeres viasszal vonják be a gyümölcsöket, ezért nagyon alaposan meg kell őket mosni!
Köszönöm, Verus kedves soraidat és a sütit, mindig szívesen látlak a blogomban :)

wanna írta...

Jókat sütsz, ennék nálad sütit szívesen :)

Vicuska írta...

Köszönöm, az olvasás, festészet és egyéb hobbik mellé belefér, de ami fontosabb- szeretem ezt a tevékenységet meg az azt követő belefeledkező hümmögéseket, amikor mások fogyasztják... :D

nempiskóta írta...

Ha nehezen is, de végre idetaláltam:) Ma nálam is almás készült, kinézetre abszolút hajaz. Holnap hozom/viszem(?)

Mennyei lehet(ett)!

Vicuska írta...

Akkor majdnem azt mondhatjuk, hogy együtt pitéztünk! kicsi fáziskéséssel :) Örülök, hogy ide találtál hozzám, ha nehezen is :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők