Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. augusztus 2., kedd

FINOM HÁZI ARANYLÓ SÁRGABARACK LEKVÁR VAGY DZSEM ÉS SZÖRP



5 kg jó érett sárgabarackra számolva (magostól mérve)
3- 3 és ½ kg kristálycukor (függ a barack érettségétől, édes ízétől) a lekvárhoz és a szörphöz összesen
1 bő evőkanál citromsav
csipetnyi szalicil (opcionálisan, elhagyható)

Amikor a naptár július végét, augusztus elejét mutatja, nem szívesen gondolunk még a télre, de sajnos a nyár nem tart örökké. Szeretném megosztani a legjobb, legfinomabb baracklekvár és szörp receptet, amit évtizedek óta ezzel a módszerrel főzök be, hihetetlenül egyszerű módon. Nyári napsütést varázsol az asztalunkra egész évben. Évekig eláll, ha eleget érkezünk befőzni belőle. Analóg módon főzök be másfajta gyümölcsöket is, módosítva a cukor mennyiségét.

Először is előkészítjük és kimossuk alaposan az üvegeket és hagyjuk lecsöpögni tiszta konyhakendőn. Lehetőleg jó érett barackot vásárolunk a jam befőzéséhez. Alaposan több váltott vízben átmossuk, késsel megfelezve távolítsuk el a magokat és egy nagy befőző lábasba (emailírozott) rakjuk. Eleinte ledaráltam a gyümölcsöt, ami felesleges munka volt csak, mert főzés közben a sárgabarack kellőképpen szétfő és megmarad egy-egy darabka a gyümölcs húsából. Ha lekvárt szeretnénk, akkor daráljuk mégis, akár át is passzírozhatjuk, vagy meg merítjük benne a botmixert. Ahhoz, hogy áttetsző legyen- kuriózumnak mutatóba :), de minek? meg is hámozhatjuk. Ha 2 órát főzzük kis lángon, időnként megkeverve, akkor is teljesen szétfő!
A citromsavat rászórjuk és elegyítjük a gyümölccsel, majd rázúdítjuk a fele cukormennyiséget, hogy ellepje a tetejét. Lefedve hűvös, száraz helyen másnapig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Hozzákeverjük a csipetnyi szalicilt is. A citromsav helyett használhatunk kifacsart citromlét is, az a funkciója, hogy a barackhús színe ne változzon, ne barnuljon meg és pikánsabb ízt kölcsönöz neki. Az utóbbi időben nagy divat lett mindenféle ízesítés hozzáadása, de nekem az eredeti hagyományos ízek nagy tétel befőzésénél jobban bejönnek.

Másnap a gyümölcsöt leszűrjük, annyi kevés levet hagyva a dzsemnek valón, amilyen sűrűt szeretnénk készíteni. Közepes lángon, időnként kavargatva főzzük kb. 20-25 percen át, lehabozzuk, amikor elérte a megfelelő konzisztenciát, hozzáadjuk, ízlés szerint, a többi cukormennyiséget és addig kavargatjuk még, amíg teljesen feloldódik. Az üvegeket tepsibe helyezzük, belekanalazzuk a barackdzsemet és rögtön lefedve- szárazdunsztba helyezzük 24 órára.

A sárgabarack leszűrt levét feltesszük főni, 10 perc főzés után leszedjük szűrőkanállal a habját, hozzáadjuk a cukrot, és felfőzzük, tölcséren át óvatosan üvegekbe merve és lezárva szintén a száraz dunsztba rakjuk, vagyis melegen tartva csírátlanítjuk. Lehet kevés vizet adni hozzá, hogy ne legyen túl sűrű...

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon ügyes vagy,jó sok finomságot készíthetsz majd belőlük:) A télre még én sem nagyon akarok gondolni:)

Vicuska írta...

Köszi, már sikerült is degusztálnunk 1-2 üveggel :) nagyon finom lett!

Márti írta...

Hasonlóan csinálom, de citromsav nélkül. Nagyon jó ötletet adtál! :)

Vicuska írta...

Márti, örülök :)