Családom nagy kedvence!!!
A mákot most újítottam, mint választási lehetőség, mindig dióval ettük, lekvárral töltve vagy anélkül.
A cseh szalvétagombóc kedvelt édes rokona úgy került be az osztrák konyhába, hogy Csehország jelentős része a monarchiához tartozott...
1 kg finom liszt
5 dk élesztő
langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta
só (ne legyen sótlan a tészta, mert ízetlen lesz)
2 bő evőkanál cukor
5 dk olvasztott margarin vagy 1 dl olaj, de el is maradhat
lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj, nálam többnyire kimarad
olaj vagy olvasztott vaj a kész gombócok lekenéséhez
sűrű szilvalekvár vagy anélkül
darált dió + cukor
mák + cukor
A lisztet tálba mélyebb dagasztó tálba szitálom, a közepében kialakított mélyedésbe teszem a szétmorzsolt élesztőt, hozzákeverem 1 dl langyos tejhez vagy vízhez a cukrot és ráöntöm, a kezemmel belemosom az élesztőt. Hagyom felfutni. A többi hozzávalóval együtt jól bedagasztom, míg nem ragad már az ujjaimhoz. Közepesen lágy legyen, ezért ha az állag úgy kívánja, pótoljuk a folyadékot.
Sokan tojást is használnak az összeállításához, de a sok év tapasztalat megmutatta, hogy felesleges adni hozzá, nem lett rosszabb az állaga.
Letakarva pihenni hagyom, míg duplájára kel, ez körülbelül 45 perc.
Addig ledarálom a diót, összekeverem a cukorral. A mákot is. Előkészítem a párologtató edényt, vizet öntök bele és leolajozom ecsettel a felületeket.
Amikor megkelt a tészta, akkor újra átgyúrom. Ebből a mennyiségből 30 gombóc lesz. 3 felé osztom szemre a tésztát és 3 rudat formázok, amit 10 felé vágok, hogy nagyjából egyforma méretű labdát kapjak. Kézzel kicsit meglapítom, beleteszek egy kávéskanálnyi szilvalekvárt és összecsípve fölötte a tésztát- gombócot formálva belőle tálcára rakom es konyhakendővel letakarom. Miután készen van mind, akkor letakarva hagyom újra megkelni, kb. 20 percig.
Amikor már fő a víz, belerakom ötösével és 15 percig hagyom gőzölődni. Majd újra megismétlem a másik felével is. Ami készen van, olvasztott vajba mártom (vagy akár olajba) és belehempergetem vagy csak egyszerűen megszórom a diós cukorral vagy mákkal.
Frissen, gőzölgőn |
Frissen az igazi, de másnap is finom mikróban kicsit átmelegítve.
Amíg nem vettünk párolót, addig egy nagyobb edényben vizet forraltam és lyukacsos megolajozott fém párolóbetéten gőzölögtettem a gombócokat is és a knédlit is fedő alatt 15-20 percig, hogy a víz ne érje.Ha nem töltjük be semmivel- knédliként formázva gőzöljük és vadas hús mellé vagy bármilyen szósszal készített hússal kiváló eledel.
Laktató, egytálételként is megállja a helyét. Fagyasztható! Azt olvastam valahol, hogy a a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal fogyasztják.
Érdekességként: a sváb hébeknédli gőzgombóc alapja nagyon hasonló, cukorral és grízzel szórva feltekerik az ellapított darabokat. Azt olvastam róla, hogy a gombócokat vizes lábasban lefedve és konyharuhával körbetekerve 40 percig kis lángon gőzölik vagy sütőbe teszik. Vajban pirított zsemlemorzsába forgatva porcukorral tálalják esetleg pikáns házi lekvárral.
Nagyon-nagyon finom fél barack befőttel töltve vagy sűrű baracklekvárral is! :)
Olgi Varga Szné írta Lekvárral is, meg túróval is szoktam tölteni!! No, meg a vadas pörkölhöz pusztán!
Vadas hús knédlivel recept
Gombás knédli szósszal recept
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
10 megjegyzés:
Hú, mindjárt dobok egy hátast olyan jól néz ki:) Ilyet még sosem ettem, de hétvégére tervbe vettem, mákom is van jó sok:)
Nagyon finom lehet! Ez hasonló mint a gőzgombóc? Még nem ettem, de megkóstolnám szívesen!
A képeket elnézve nekem is kedvencem lett. :)))
trollanyu, érdemes elkészíteni és megkóstolni, ha ennyi nép szívébe belopta magát :) Igen, Kriszti, ez gőzgombóc, hiszen nem sül, nem fő, hanem gőz fölött párolódik. Örülök, Petra, hogy elnyerte a tetszésedet :) Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Ausztriában dolgozván ismerkedtem meg a Gőzgombóccal. Igen finom csemege. Köszönjük a történelmi kitérőt.
Ugye, hogy maradandó élmény ez a találkozás? :) Nagyon szívesen! Én is köszönöm a vizitet :)
Hasonlót készítettem én is, egy nagyon régi recept szerint, de most innen merítettem ihletet, és a tojást már biztosan elhagyom a gőzgombócból. :) Köszönöm a tippet!
Egyébként nagyon finom az biztos, nálam a kedvencek között van! :) És hihetetlen guszták ezek a gombóckák. :)
Köszönöm, a Tieid is azok!!!!
Ezen már a múltkor is megakadt a szemem:) Kénytelen leszek vmikor a közeljövőben elkészíteni!
Laktató ám!
Megjegyzés küldése