Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. augusztus 24., kedd

GOMBÁS KNÉDLI SZÓSSZAL




~ 700 g krumpli
100 g liszt
1 nagyobb tojás
só, bors

200-300 g sampinyon gomba
100 g füstölt hús
2-3 cikk fokhagyma
1 e.k. tejföl
só, bors

~ 100-150 g tejföl
~ 100-150 g tej vagy húsleves
1 közepesen nagy sárgarépa
1-2 cikk fokhagyma
2-3 e.k. nem túl apróra vágott hagyma vagy póréhagyma

A krumplit meghámozzuk és készre főzzük. Leszűrjük. Ledaráljuk vagy megtörjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, fűszereket. Alaposan összekeverjük.
Az apróra vágott húst kevés olajon serpenyőben átsütjük, pár perc múlva rádobjuk a fokhagymát pár keverés után a kockázott gombát. 2-3 perc múltán belekeverjük a tejfölt- átforgatjuk és levesszük a tűzről.
Vizes kézzel gombócokat formálunk, kb. 4 cm-es átmérőjűt. Ellapítva belehelyezzük a közepébe a tölteléket, összecsippentjük a gombócokat körré formázva, 3-4 percig főzzük sós vízben, amíg felszökkennek a víz tetejére.

A szószhoz lereszeljük a sárgarépát, nagyobb lyukú reszelőn, egy percig hirtelen átsütjük, hozzáadjuk a hagymát vagy pórét és a fokhagymát, még egy percig kevergetjük. Hozzáöntjük a tejfölt, tejet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Miután felrottyant- lekapcsoljuk a tüzet.
A kimaradt gombát a szósz mellé tálaltam.

Füstölt hús nélkül készítettem, nagyon ízlett a családnak.
Tejföl helyett tejszínt is használhatunk. Jól hasznosítható hozzá a maradék krumplipüré is.

Ha nagyon sietünk a főzéssel- egyszerűsítve pár perc alatt kifőzzük az üres gombócokat és a szósszal meg a töltelékkel nyakon öntjük… Ez az expressz változat!
De még úgy is variálható, hogy kisütjük olajon az ellapított gombócokat (kremzli alakban).

Varunik Olga receptje Litvániából.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések: