Hobsbawm angol történész szerint Napóleon elkápráztató, sokoldalú, intelligens és gazdag fantáziájú ember volt. Bonaparte vezetésével a franciák meghódították egész Európát- Anglia és Oroszország kivételével.
Ezt a gazdag és rendkívül ízletes torta Moszkvában készült 1912-ben Napóleon feletti győzelem 100. évfordulójának emlékére. Az akkori orosz arisztokraták részére alkották, akik ismerték a jó konyhát, ez egy igazán ünnepi asztalra való édesség.
Eredetileg háromszög alakú volt a vajas-leveles sütemény, ami a híres Bonaparte kalapra hasonlított, aztán kettőbe vágták a körformájú tortát, innen is kapta a nevét. Gyorsan hódított, népszerűvé vált az egész világon. A franciák mille-feuilles [mil fœj], ezer lapocskának hívják, vagyis réteges torta vagy sütemény (ezer lapocska) krémmel töltve. Amerikában- Napoleon, Angliában vanilla slice vagy cream slice a neve a wikipédia szerint.
A lapok:
750 g liszt
vaj 600 g (jól lehűtve)
tej 300-320 ml vagy tejfel (hideg legyen!)
só
(én tettem hozzá 2 tojást is és egy evőkanál ecetet)
(Találtam más receptet lapokhoz, ami szintén jó arányú:
850 g liszt
450 g vaj
100 g tejföl
só
3 teáskanál ecet)
Krém:
4 tojás
4 púpos evőkanál liszt
180-230 g cukor (ízlés szerint, én kevesebbet használtam, de még az is csökkenthető)
1 csomag vaníliás cukor
½ l tej
400 g vaj (szoba-hőmérsékletű)
Dekoráció:
2 keményebb alma
300 g cukor
300 ml víz
1 tasak piros (szintelen)tortazselé
fakultatívan krém alá, fölé- 2 evőkanál barackdzsem és 2 marék dió (a klasszikus receptben nem szerepel!)
A vajat (esetleg margarint) használat előtt betesszük a fagyasztóba. Átszitáljuk a lisztet. Hogy könnyű legyen elkészíteni a tésztát, egy hűtött tálba reszeljük a vajat és közben megszórjuk rétegenként a liszttel és a sóval. Ez a keveredés azért fontos, hogy minden vajdarabkát lisztszemek vonjanak be, ennek köszönhetően lesz majd leveles a tésztalapunk.
Felöntjük a hideg tejjel és késsel könnyedén összekeverjük. Táblára borítjuk és rudat formálunk belőle, igyekezzünk nem gyúrni. Jól formázható, nem ragadós, rugalmas tésztaalapot kell kapnunk!
10-12 részre osztjuk a rudat, mindegyik darabka két oldalát meghintjük liszttel, tányérra rakjuk és lefolpackozva 1-2 órára a hűtőbe rakjuk hűsölni. én este állítottam össze és másnap sütöttem ki a lapokat és töltöttem be a tortát.
Egyesével vesszük elő a hűtőtérből, 1-2 mm vékony kör alakra nyújtjuk és lisztezett sütőlapra helyezve 190 C fokon aranysárgára sütjük mindegyiket. Mérettől függ, hány lapot kapunk. Egyszerű megoldás a kinyújtott tésztalapra helyezni egy fedőt és körbevágni. A tésztahulladékot (addig is hűtőben tárolva) utoljára sütjük ki és összemorzsolva- ezzel díszíthetjük a tortát.
Forrón leszedjük a tepsiről a ropogós, finoman vékony lapokat és egymásra rakjuk. Egy nappal előre ki lehet sütni a lapokat is.
A krémhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a lisztet, esetleg csipetnyi sót. A hideg tejjel felöntve habverővel alaposan kikeverjük, majd sűrűre főzzük. Hagyjuk jól lehűlni. Hideg vizes tálban elhelyezve felgyorsíthatjuk a folyamatot.
A vajat habosra mixereljük, fokozatosan adagolva bele a kihűlt főzött krémet.
A diót enyhén megpörköljük a sütőben vagy száraz serpenyőben és apró darabokra törjük a kezünkkel. Pár éve mikróban szárítom néhány percig, gyors és tiszta folyamat.
Összeállítjuk a tortát!
Az utolsó lapot, mielőtt lekennénk a krémmel, újra lenyomtatjuk kissé. A maradék krémmel lekenjük, a dióval megszórjuk, ha maradt és a kisütött és szétmorzsolt hulladék tésztával beszórjuk az oldalát és a tetejét. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk.
Általában nem szokták a Napóleont díszíteni, de hogy ünnepélyesebb külsőt kapjon, készítettem rá néhány rózsát almaszeletekből.
Az almát jól megmossuk, a héját rajtahagyjuk. Szebben mutat a piros héjú alma. Közepét kivágjuk és négyeljük. Vékony szeleteket szelünk. A vizet felfőzzük a cukorral és ebben a szirupban adagonként megpároljuk az almát, átlátszóvá. Lecsepegtetjük. Rózsaszirmokat tekergetünk a kis szeletekből, lekenjük a tasakon leírt módon készített tortazselével és a tortára helyezzük.
Nagyon finom változat mézes lapokkal készítve:
150 g vaj
100 g margarin
3 tojás
1/4 pohár cukor
250 g méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
3-4 pohár liszt
Egy lábasban felmelegítjük a mézet, a vajat és margarint, hozzákeverjük a szódát.
Egyesével a tojásokat, mindegyikkel jól felverjük a habverővel vagy mixerrel. Plusz a cukor. Folyamatosan hozzákeverjük fakanállal a lisztet is.A továbbiakban úgy járunk el, mint az előző tortánál.
Ehhez a következő krém illik, amit habosra verünk mixerrel:
1,5 l tejföl
cukor ízlés szerint
1 kávéskanál nescafe + 1 kávéskanál víz
A torta tetejére darált dió és a hulladék tésztából sütött és összetört morzsa kerül.
Ajánlok még egy finom főzött krémet, jó Napóleonba, mézes lapok közé és képviselő fánkba stb:
1,5 l tej
7 tojás sárgája
350 g cukor
100 g liszt (jó kukorica keményítővel is)
200 g szoba-hőmérsékletű vaj (80 % fölötti zsírtartalommal, mert az a valódi vaj és jó az íze)
A tojás sárgáját néhány evőkanál tejjel és a cukorral elektromos mixerrel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Összeelegyítjük a rászitált liszttel és beleöntjük a tejfel sűrűségű masszát a felforrt tejbe, miközben folyamatosan, kitartóan kavargatjuk. Kis lángon, hogy ne forrjon, sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt, akkor mixerrel kihabosítjuk a vajjal.
Ízesíthetjük 1-2 csomag vaníliás cukorral vagy csipetnyi vanília maggal.
300 g
vaj
400 g
liszt
100 g
tejföl
130 g
cukor
35 g
kukorica keményítő
15 g
liszt
50 g
vaj
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
Ízesíthetjük 1-2 csomag vaníliás cukorral vagy csipetnyi vanília maggal.
Nagyon finom NAPÓLEON OLGA ALTMANTÓL (Ausztrália)
2 tojás
1 evőkanál ecet
só
A vajat a liszttel késsel megdolgozzuk. A tojásokat
összekeverjük a többi hozzávalóval, a vajas liszthez öntjük, gyorsan homogén
tésztává gyúrjuk. Legalább 2 órát álljon hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakára
ott hagyjuk. 8 részre osztjuk. De eloszthatjuk rögtön az összeállítás után is. 220C fokon egy lapot 7 percig
sütünk (az én sütőmben 200C-on 6-7 perc a sütési idő).
Az ecet rugalmasságot ad a tésztának.
Főzött krém vajjal kikeverve, 750 g krémhez szükséges:
1 vaníliarúd
500 ml tej
6 tojás sárgája (120 g )
A vaníliarudat hosszabán ketté vágjuk, kikaparjuk a magjait,
minderre ráöntjük a tejet és forráspontig felfőzzük (tehát majdnem felforraljuk).
15-30 percre oldalra tesszük állni.
Tűzálló edényben összekeverjük a fele mennyiségű cukrot, a
keményítőt és a lisztet, hozzáadjuk a tojás sárgáját és habverővel simára
kevergetjük.
A tejből kihalásszuk a vaníliarudat, beleszórjuk a cukor
megmaradt felét és újra majdnem forraljuk.
Állandó keverés mellett a tojássárgájás keverékhez öntjük a fele
forró tejet. Az edény tartalmát a maradék tejhez öntjük és mérsékelt lángon ,
állandóan keverve a lábas alját, sűrűsödésig főzzük, amíg újraforr. Alulról fel
kell emelkednie néhány nagy buboréknak: puff, puff.
Ekkor leemeljük a tűzről, átöntjük egy sütőformába, hogy
lapos felületet kapjunk, rádobájuk a vajdarabkákat és folpackkal befedjük. Szobahűmérsékletűre
hagyjuk hűlni.
Betöltjük a lapokat.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
20 megjegyzés:
Nagyon guszta torta! Biztos nagyon finom és milyen magas lett!
Köszi, nagyon finom és nem csak magas, hanem (éppen ezért) laktató is :)
Nagyon finom lehet, én még sosem ettem Napoleon tortát. Kinagyítva megnéztem az almarózsákat,nagyon jól mutatnak és jó ötlet más sütikhez is dekorációnak.
Nem ismertem, de rögtön engem is meghódított!
Trollanyu- itt az ideje :) Én is kedvelem ezt az almás dekorációt!
Márti, 2x nagyobb adagból szokták általában készíteni, képzeld el, milyen magas lehet és hódító :)
Hű de jól hangzik, és milyen guszta. A mézes lapokkal készítve is finom lehet. :)))
Hát ez nem kevés munka volt.... De nagyon gusztusos lett!
Köszönöm, szerintem jóval hosszabb folyamat leírni az elkészítését, mint a tényleges munka vele. Sőt, elég egyszerű!
Nagyon jó ez a torta, még nem is hallottam róla :) ! Gusztusos, kipróbálom egyszer mézes lapokkal! És az almarózsák...tökéletesek :)
Hu,ez nem semmi torta ,van vele munka ám.Nagyon ügyes vagy,hogy ezt végigcsináltad,gratulálok.
Gratulálok ehhez a gyönyörü tortához. Nagyon szép, és igazán finom lehetett. Tetszett a tanulmányos történet is. Szépen beszámoltál róla.
A recept is kitünő!!!
Köszönöm Elisabeth az elismerést:)
Gyönyörű lett a tortád, és a díszítése is nagyon szépre sikerült. Az, hogy leírtad a történetét, még emeli az értékét.
Köszönöm Katalin, örülök, hogy tetszik :)
Vicuska,gratulálok,nem kis munka volt,és még amennyit írtál is hozzá!!!Szeretnék belőle egy szeletet,mert szerintem erre nem vállalkozom!!!!Nagyon finom lehet!!!!
Köszönöm szépen :) Ha legközelebb sütök, meghívlak egy kóstolóra, ha útba ejted a fővárosunkat!
Ez tök jó :) Eddig nem ismertem :) Tortafüggő vagyok, ki kell próbálnom :)
Tortafüggőként legalább nem lesz macerás a lapok külön kisütögetése :)
Naaa jó!!! Még idáig eljöttem, de most már megyek. Csak még megdicsérem a Napóleon tortádat.:)
Most már megyek a konyhába!!!
Én is így szoktam járni :D
Megjegyzés küldése