Életem legfinomabb fánkja!!!! Pedig jobbnál jobb, finomabbnál finomabb receptjeim vannak :) Rendkívül könnyed, pihekönnyű,
nagyon-nagyon finom, lyukacsos a tésztája, egyszóval gyönyörű fánk!
A recept végén videón is megnézhető a készítése.
A recept végén videón is megnézhető a készítése.
Hozzávalók kb. 17-22 db-hoz
600 g liszt (nem számít a minősége)
½ liter tej, langyosan (500-600 ml)
20 g élesztő (2 dkg) (lehet szódával is, de nem olyan jó,
mint az élesztővel)
1/2 evőkanál cukor
1/2 evőkanál cukor
késhegynyi sertés zsír (attól lesz könnyed)
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
pici só
pici só
1 l olaj a sütéshez (Margó néni szerint ez 4x használható)
Vaníliás porcukorral megszórjuk. Baracklekvárral kínáljuk.
Érzékkel készítsük :) Meleg tejben elmossuk az élesztőt, pici cukrot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Nagyon fontos, hogy gyenge, szinte
híg legyen a tészta!!! Alig keményebb legyen, mint a galuskatészta. 10 percig kell kidolgozni (nem több, nem kevesebb), alányúlunk, és felfelé húzzuk, így dagasszuk, amíg hólyagos lesz.
Kelesztjük (20 perc). Alaposan alálisztezünk és kézzel elvékonyítjuk a
tésztát, szintén kézzel széthúzgáljuk, majd egymásra hajtjuk, hogy vastagabb legyen. Így szaggatjuk
ki, ettől lesz szép szalagos.
No meg nem kell újra összegyúrni és szaggatni. Üvegpoharat
lisztbe mártunk, és a tésztából lehúzzuk a fánknyi adagot, lisztes felületre helyezzük.
Még 20-25 percet kelesztjük. Késpengével fellazítjuk, úgy helyezzük a kicsit
pezsgő olajba. Közepes lángon sütjük. Az első felénél lefedve sütjük, ez alatt
is kel.
Margó néni minden titkot megmutat gyönyörű fánkja készítéséről.
Szalainè- Buzdor Julianna írta visszajelzésében az általam nagyon kedvelt Erdélyi Ízőrzők csoportban FBn- nagyon köszönöm ezt a receptet, fantasztikussak lettek ezek a fánkok 😉
Én még ilyen isteni fánkot sosem csináltam, pedig nem vagyok kezdő😉😉😉😀
vicuska13.blogspot.hu
14 megjegyzés:
De jó látni újra, akiket sütsz, készítesz :-) Finom lehetett ez a fánk! Én még nem is sütöttem idén, pedig már régóta tart a farsangszezon :-)
Köszönöm, Katalin, engem lenyűgözött úgy a készítése, mint az állaga, íze :)
Hát igen, nyári hőségben ritkán állunk neki egy órát eltölteni a tűzhely mellett :D
Nagyon finom, könnyű fánk. Köszönöm a receptet.
Idecsalogatott a fánkod Vicuska, nagyon tetszik, elég sokat sütöttem de ez nagyon megragadott, ki fogom próbálni. Kicsit sokallom a tej mennyiségét de biztosan lágy tészta kell legyen.Na majd beszámolok, köszönöm a receptet:)
Kedves Margo, köszönöm a visszajelzést!
Rozika, szia, igazi pehelysúly, ahhoz meg lágy tészta kell. Ez az érdekessége a receptnek. Várom a beszámolódat és a tapasztalatodat a fánkkal kapcsolatban.
Szívesen!!!!
Nahát, ezt a leckét akkor én is a sajatomnak tekintem. Alig várom, hogy kipróbáljam!
Én is várom, hogy kipróbáld, Zsuzsa :)
Uh, de csodálatos!!! :) Ha vége a diétának, biztosan kipróbálom.
Addig le lehet tesztelni másokon :) Bár nehéz ellenállni a látványnak, hogy ne kóstolja meg az ember fia-lánya!
Én most találtam meg ezt a receptet és ez az első ami teljeskiőrlésű liszttel is nagyon finom! Nagyon jól sikerült, annyira örülök neki. Köszönöm!!
Nagyon-nagyon örülök, én is ki fogom próbálni, köszönöm szépen a visszajelzést.
Ez a legtökéletesebb fánkrecept. Mióta megtaláltam, kizárólag így készítem. Könnyed, mégis tartása van, egyszóval felülmúlhatatlan.
köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Köszönöm a visszajelzést, kedves Jutka, nekem is ez a kedvencem, meg még az örmény töltött fánk hasonló kvalitású. Sokféle receptet kipróbáltam, a nekem tetszőket meg is osztottam a blogomon.
Megjegyzés küldése