Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. november 28., hétfő

ERDÉLYI ALMÁS-VANÍLIÁS TORTA



4-5 alma
4 tojás
4 lapos evőkanál kristálycukor
4 púposan mért evőkanál liszt, átszitálva

KRÉM:

½ liter tej
1 vaníliás pudingpor
1-2 kanál keményítő (szerintem az egy kevés volt, de lehet lisztet is használni)
2-3 evőkanál cukor
10 dk margarin (vajjal feleztem ezt a mennyiséget, 5-5 dk)
kevés tortadara (lehet csokireszelék vagy szeletelt mandula)

Ezt a sütemény receptet egyik kedvenc blogomról lestem el, a fakanálforgató tollforgató újságíró Alíztól , aki Irénke barátnőjétől kapta a receptet. Mondhatnám úgy is, hogy szájhagyomány útján terjed, ha nem írott formában lenne közkinccsé téve.

A torta családi barátainkkal való összejövetel alkalmából készült, ebéd utánra, és rögtön kedvenccé avanzsálta magát, sőt, ünnepivé, pedig nagyon egyszerűen és gyorsan készül, ám nagyon finom! Süteményként vagy tortaként prezentálhatjuk, alkalomhoz illően.

A tortaformát margarinnal jó vastagon és alaposan kikenjük. Én úgy gondoltam, hogy kibélelem sütőpapírral, mert egyszer ebben a kapcsos tortaformában sütöttem karamellizált almával tortát, és az alsó illesztésnél megszökött a karamelles almalé a sütő aljára, maradandónak tűnő átható illatot árasztva az egész lakás minden zugába. Szóval a sütőpapírt bőszen bekentem a zsiradékkal. A hámozott almaszeleteket felsorakoztattam kör formátumban.

Elkészítettem a piskótát- ahány tojás, annyi kanál cukor (2 dk) és liszt (2-2,5 dk). A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem. Fontos, hogy ne kerüljön bele sárgája és a habverő is tiszta legyen, de ezt minden tisztességes piskótasütő tudja :)! A habosra kikavart- tojássárgája és cukor elegyéhez, melynek jó fehérnek kell ám lennie a sok bevitt levegőtől, felváltva óvatosan belekevertem a szitált lisztet és a habot. Alulról felfelé forgattam lazán a masszát, nagyon finoman, hogy ne törjön meg a hab. A magabiztosak ne tegyenek bele sütőport, az enyhén bizalmatlanok kiskanálnyit megreszkírozhatnak… Alíz a magabiztosak táborát gazdagítja, tudományos szempontokat véve figyelembe :)
Nem probléma, ha a piskótamassza nem teljesen homogén állagú, a sütőben alakul még.

Az almaszeletekre kanalaztam a piskótát, hogy ne púposodjon a közepe, kicsit felhúztam a tortaforma oldalára a tésztából úgy, hogy emelkedett peremet alkosson, a közepe felé enyhe mélyedést alkotva. A sütőbe toltam a jövőbeli tortaalapot és BEGYÚJTOTTAM A GÁZSÜTŐMET!!!

Figyelem! Hideg sütőben kezdjük a sütést!
35-40 perc alatt készre sült kb. 180C fokon. A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 15 percben még kíváncsiságból sem.

Kiemeltem a sütőből a tortaformát, lefedtem egy üvegtállal és átfordítottam az egészet úgy, hogy az almaszeletek felülre kerültek. Óvatosan levettem, leszedegettem róla a sütőpapírt. Az almás tortalapot hagytam kihűlni.
A krémhez a pudinghoz adtam a keményítőt és kevés hideg tejjel és a cukorral simára, csomómentesre kevertem. A maradék tejet felforraltam és belefőztem a pudingot. Az edényt leemeltem a tűzről és hozzákevergettem a vajat és a margarint. Őt is hűlni hagytam.
A piskótára halmoztam a vaníliás krémet.Tortadarával itt-ott megszórtam.

A nagy sikerre való tekintettel a napokban újra megsütöm!!!

Mesés, Alíz, az almatortád, hálás köszönetem azért, hogy megosztottad, elérhetővé tetted számunkra ezt a csodát. Mert az egyszerűségét és gyors elkészültét tekintve tényleg egy csoda a végeredmény!

Ez már ma készült (december 1), kicsit több almával, sűrűbben raktam a formába és nem használtam sütőpapírt sem, a krémbe pedig egy evőkanál liszt és egy evőkanál keményítő került- így már tökéletes az állaga :)




Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

24 megjegyzés:

Gerdi írta...

Olyan szemléletesen és egyedien írogatod a recepteket, élvezet olvasni:-) Főleg, ha ilyen fincsi sütit ismertetsz meg velünk! Én sem fogom kihagyni!

trollanyu írta...

Én is szeretem,ahogy írsz, nagyon élvezetes:) A torta is nagyon jól néz ki, és nem is bonyolult. Csak egy problémám van, a napokban megnéztem, hogy miket akarok elkészíteni mindenképpen, már legalább 40 recept. De azért mentem, most amúgy is az alma, méz dominál nálunk.

Éva írta...

Guszta ez a sütemény és nagyon finom! Nekem is van ehhez hasonló receptem csak azt nem tortaformában sütöm. Nagyon finom !

Roza írta...

Nagyon guszta!:) Én is sorra veszem, az biztos!:)

Vicuska írta...

Gerdi, trollanyu, Éva, Roza- köszönöm! :)

Tiffanylda írta...

Ez nagyon finom lehet! Jó, hogy ilyen részletesen leírtad, én így szeretem!:) nem okozhat semmi problémát. Ki is fogom próbálni, köszi!:)

Petra írta...

Nagyon szépséges, és az asztal is ahol feltálaltad. Tudod, sokszor irigylem a családod, meg a vendégeidet is. ;)))

Vicuska írta...

Tiffanylda, pont azért írom le részletesebben, mert a lényeg a részletekben rejlik :), akárcsak a problémamentes sütés! Szívesen!
Kedves Petra, ezek szerint kölcsönös érzéseket táplálunk magunkban, ugyanígy érzek- látva a finomabbnál finomabb és szebbnél szebb alkotásaidat! :D

hankka írta...

Vicuska, viszem a receptet, ez valami nagyon fincsi lehet! Almás, vaníliakrémes, nyami! :)

Alíz írta...

Óóóóóóóó, hát nagyon örülök, hogy ekkora sikere lett az Irénke féle almásnak! Ha nem tévedek, az eredeti receptben több cukor volt, de én startból lecsökkentettem, mert nálunk senki nem édesszájú. Az ilyen sütik, főleg ha nem édesek, még elmennek, de a nagyon édes sütik megmaradnak. :)

Vicuska írta...

Milyen jól tetted, hogy csökkentetted- így tökéletes!!! Annyira bársonyos ízű, hogy az ember csak enné, meg enné, meg... :D

Vicuska írta...

Hankka, vidd csak! :)

Alíz írta...

Ja, megosztottam a facebook-on is, s ha elolvasod a fülszövegemet, belinkeltem Irénke barátnőmet is, akitől a receptet tanultam. Így legalább képről őt is megismereheted. :)

wanna írta...

Csodás ez az almatorta! Nagyon sok variációja létezik, és is megpróbálkoztam már eggyel-kettővel. Az adventi koszorúd is szép az asztalon, jelzi az ünnep közeledtét.

Vicuska írta...

Maga a csoda és annyiféleképpen készíthető valóban, hiszen mindenütt népszerű az almás sütemény. Köszönöm, bizony megállíthatatlanul közelednek a karácsonyi ünnepek :)

Jay írta...

wow...lovely post..hats off to your neat presentation dear..;)
And thanks a mil for your inspiring words in my space..
keep in touch..
Tasty Appetite

Márti írta...

Ez nagyon finom, ismerem, majdnem ezt a receptet :)

M@rti írta...

Úgy látom, érdemes lesz nekem is kipróbálnom! Nem sok süti készül előmelegítetlen sütőben, lehet hogy ez a dolog titka? (Meg persze a hozzávalók, és legfőképp az ügyes szakácsnő!)

Vicuska írta...

Thank you, Jay, nice!
Márti, csak majdnem ismered? :D
M@rti, azért rakjuk a hideg sütőbe, hogy az alma ne égjen le a forma aljában. Ma megreszkíroztam sütőpapír bélelés nélkül- minden jól sikerült :) Köszönöm, kedves vagy!

veruss írta...

Vicuska ez valami isteni lehet, imádom az almás sütiket pláne vaníliás pudinggal:) És tényleg jó ahogy írsz! Egyszer én is ugyan így jártam a sütőbe kifolyó, odaégő karamellel:( El kell, hogy vigyem ezt a receptet:)

tücsi írta...

Én is élveztem, a leírást. Nagyon jó.
Szívesen megkóstoltam volna az almás-krémest, olyan jól néz ki,hát még ahogy készül. Nekem is van egy almás-krémes receptem, de még nem csináltam meg, vajon miért?? Most neki durálom magam.:))

Vicuska írta...

Hát, Veruss, ezt már tapasztalatnak hívják, ezért voltam én is óvatos :D Garantáltan imádni fogod!
Köszönöm, Tücsi :) Gyorsan készül, nem sokat pihent a második adag sem :) Kíváncsian várom a recepted :)

mellissina2 írta...

Nagyon finom lehet ez az almás torta,szerintem sort kerítek rá.

Vicuska írta...

Szerintem is telitalálat!