Seafalcon kérte a holodnyik (svekolnyik)
receptjét tőlem, ezért bevásároltam és elkészítettem ezt a tipikusan nyári hűsítő levest, hogy meg tudjam mutatni. Üde, finom, nyári melegben hűsítő, könnyed leves!
A holodnyik- lengyelül Chłodnik vagy borscs hidegen, litvánul Šaltibarščiai, lettül Aukstā zupa, kelet-európai országok nemzeti étele, annyiban különbözik az orosz okroskától, hogy nem tartalmaz húst.
Köretként főtt krumplit adnak mellé. Én először olyan formában ettem kb. 10 éve, hogy a krumpli kettévágva tepsibe helyezve lett sütőben kisütve. A közepébe volt szúrva egy fogpiszkálóra egy vékony szelet füstölt szalonna vitorlaként. Finom és egyúttal látványos köret volt a holodnyik mellé.
A sütőm mással volt elfoglalva, ezért ezt most nem prezentálom, de ki ne hagyják készítsék el!
3 l főtt víz lehűtve (lehet ásványvíz)
500 g főtt cékla
1 nagy friss uborka héjastól vagy 3-4 kisebb
4-5 szár zöldhagyma
4 főtt tojás
maréknyi aprított zöld kapor
mehet bele petrezselyemzöld is
0,5 l kefir vagy tejföl (lehet 1 rész ásványvíz + 2 rész kefír)
só
1 evőkanál cukor
kevés ecet vagy citromlé (1-2 kávéskanál) vagy citromsó, esetleg 1-2 kk mustár
főtt krumpli vagy héjastól sütőben sült
A tojást 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben hűtjük. Apró kockára vágjuk, de lehet nagyobb szeletekre is.
Az uborkát tetszés szerint héjastól vagy meghámozva szintén apró kockákra, a hagymát vékony karikákra, a kaprot apróra vágjuk.
A kefirt összeelegyítjük a vízzel és belerakjuk a zöldségeket, a tojást. Ízesítjük.
Ugyanígy készítik a litvánok is, de 1 l vízhez 1 l kefirt adagolnak.
Egy másik változat szerint savanyítható sóskával (2 l vízhez bő ½ kilót megfőzni és kihűteni, a többi hozzávaló ugyanaz), de akár kávéskanálnyi mustárral is.
Hűtőben lehűtjük és a forró főtt krumplival tálaljuk. Van, aki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet használunk.
Nálam most a 3 főtt krumpli apró kockára vágva a levesben landolt, sűrűbb lett általa.
Másik változata a minszki holodnyiknak:
3 literes lábasra számítva (a mennyiség csökkenthető
kevesebb személyre is)
400 g főtt cékla, lereszelve
400-600 g sóska
2 közepes, főtt burgonya
2-3 friss uborka
1 evőkanál 9 %-os ecet
1 evőkanál cukor
egy csomó zöldhagyma
½ liter kefir
só
Tálaláshoz főtt tojás és tejföl.
A vízben készre főtt burgonyát kiemeljük a vízből, megtörjük
pürének és visszatesszük a fazékba. Ettől selymesebb lesz a levesünk. Sózzuk,
belekeverjük az ecetet, a cukrot. Ahogy felfőtt, bele a sóska, majd a reszelt főtt
cékla. 5 perc múlva elzárjuk a lángot, beleszórjuk a zöldhagymát.
Ha kihűlt, akkor néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a
villával szétnyomott, főtt tojássárgáját, a apró kockára vágott tojás fehérjét,
a kefirt elkeverjük a levesben. Főtt tojáscikkel díszítjük.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
12 megjegyzés:
Guszta! Finom leves lehet és számomra érdekes mert eddig még nem ismertem! Finomságok vannak benne így biztosan ízlene nekem is !
Olyan csodás színe van, hogyha ránézek felvidít még ebben a hűvös időben is:) Nagyon ízlett nekem, egyszer ettem ilyet Lengyelországban, és már többször gondoltam rá, hogy elkészítem én is. Talán majd most, a cékla különben is nagyon egészséges:)
Diétás, tele van vitaminnal és finom is! Jó fogyókúra leves veszteségek nélkül :)
Én mindig szívesen fogyasztom a céklát, azért is tartalékolom a mélyhűtőben, hogy bármikor előkapjam, mert például júliusban, augusztusban egyszerűen nem lehetett kapni a piacokon! Süthetsz is vele, ugyanúgy, mint a sütőtökkel!
Ez tényleg különleges, legalábbis számomra. A színe gyönyörű, de nekem a cékláról még mindig a savanyúság jut eszembe. Még közzéteszel néhány céklás levest, s talán nekibátorodom...
Mit gondolsz, sütivel hamarabb elcsábulnál? Összehozok egyet a kedvedért :)
Elmentve, kinyomtatva, legközelebbi keményítőnapon elkészítem!
Kösz, hogy nem felejtetted el!!!
Na egyszer nekilátok ilyen csajos színű levest gyártani. Kíváncsi vagyok az ízére, maradt még egy kicsike?
Gyönyörű ez a pink leves!
Kedves Seafalcon :) Kérted és megadatott... a lehetőség, szeretjük ezt a levest, jó ez télen is, de kánikulában végképp főnyeremény! :)
Marcsis, azt mondod, csajos színe van? Akkor lehetne feminin levesnek is nevezni :D
Köszi, Márti :)
Nagyon érdekes, finom lehet. Ránézve is csodálatos!
Köszöntelek hajlékomban, Hólabda és köszönöm, valóban finom :)
Megjegyzés küldése