Keress egy receptre, vagy összetevőre

A KÜLÖNLEGES HOLODNYIK LEVES MINSZKBŐL



Seafalcon kérte a holodnyik (svekolnyik)
receptjét tőlem, ezért bevásároltam és elkészítettem ezt a tipikusan nyári hűsítő levest, hogy meg tudjam mutatni. Üde, finom, nyári melegben hűsítő, könnyed leves!

A holodnyik- lengyelül Chłodnik vagy borscs hidegen, litvánul Šaltibarščiai, lettül Aukstā zupa, kelet-európai országok nemzeti étele, annyiban különbözik az orosz okroskától, hogy nem tartalmaz húst.
Köretként főtt krumplit adnak mellé. Én először olyan formában ettem kb. 10 éve, hogy a krumpli kettévágva tepsibe helyezve lett sütőben kisütve. A közepébe volt szúrva egy fogpiszkálóra egy vékony szelet füstölt szalonna vitorlaként. Finom és egyúttal látványos köret volt a holodnyik mellé.
A sütőm mással volt elfoglalva, ezért ezt most nem prezentálom, de ki ne hagyják készítsék el!

3 l főtt víz lehűtve (lehet ásványvíz)
500 g főtt cékla
1 nagy friss uborka héjastól vagy 3-4 kisebb
4-5 szár zöldhagyma
4 főtt tojás
maréknyi aprított zöld kapor
mehet bele petrezselyemzöld is
0,5 l kefir vagy tejföl (lehet 1 rész ásványvíz + 2 rész kefír)

1 evőkanál cukor
kevés ecet vagy citromlé (1-2 kávéskanál) vagy citromsó, esetleg 1-2 kk mustár

főtt krumpli vagy héjastól sütőben sült


A céklát megfőzzük és lereszeljük. A levét felhasználjuk a leveshez. Nagyobb adag céklát szoktam vásárolni a piacon, inkább az apróbb fajtából és kuktában 30 perc alatt készre párolom nagyon kevéske vizet öntve alá és lereszelve, vagy tetszés szerint szeletelve adagonként lefagyasztom. Ezt használom fel salátákba, borscslevesbe, okroskához vagy a holodnyik levesbe.
A tojást 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben hűtjük. Apró kockára vágjuk, de lehet nagyobb szeletekre is.
Az uborkát tetszés szerint héjastól vagy meghámozva szintén apró kockákra, a hagymát vékony karikákra, a kaprot apróra vágjuk.
A kefirt összeelegyítjük a vízzel és belerakjuk a zöldségeket, a tojást. Ízesítjük.


Ugyanígy készítik a litvánok is, de 1 l vízhez 1 l kefirt adagolnak.

Egy másik változat szerint savanyítható sóskával (2 l vízhez bő ½ kilót megfőzni és kihűteni, a többi hozzávaló ugyanaz), de akár  kávéskanálnyi mustárral is.

Hűtőben lehűtjük és a forró főtt krumplival tálaljuk. Van, aki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet használunk.
Nálam most a 3 főtt krumpli apró kockára vágva a levesben landolt, sűrűbb lett általa.

Másik változata a minszki holodnyiknak:

3 literes lábasra számítva (a mennyiség csökkenthető kevesebb személyre is)

400 g főtt cékla, lereszelve
400-600 g sóska
2 közepes, főtt burgonya
2-3 friss uborka
1 evőkanál 9 %-os ecet
1 evőkanál cukor
egy csomó zöldhagyma
½ liter kefir

Tálaláshoz főtt tojás és tejföl.

A vízben készre főtt burgonyát kiemeljük a vízből, megtörjük pürének és visszatesszük a fazékba. Ettől selymesebb lesz a levesünk. Sózzuk, belekeverjük az ecetet, a cukrot. Ahogy felfőtt, bele a sóska, majd a reszelt főtt cékla. 5 perc múlva elzárjuk a lángot, beleszórjuk a zöldhagymát.

Ha kihűlt, akkor néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a villával szétnyomott, főtt tojássárgáját, a apró kockára vágott tojás fehérjét, a kefirt elkeverjük a levesben. Főtt tojáscikkel díszítjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

12 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta! Finom leves lehet és számomra érdekes mert eddig még nem ismertem! Finomságok vannak benne így biztosan ízlene nekem is !

trollanyu írta...

Olyan csodás színe van, hogyha ránézek felvidít még ebben a hűvös időben is:) Nagyon ízlett nekem, egyszer ettem ilyet Lengyelországban, és már többször gondoltam rá, hogy elkészítem én is. Talán majd most, a cékla különben is nagyon egészséges:)

Vicuska írta...

Diétás, tele van vitaminnal és finom is! Jó fogyókúra leves veszteségek nélkül :)

Vicuska írta...

Én mindig szívesen fogyasztom a céklát, azért is tartalékolom a mélyhűtőben, hogy bármikor előkapjam, mert például júliusban, augusztusban egyszerűen nem lehetett kapni a piacokon! Süthetsz is vele, ugyanúgy, mint a sütőtökkel!

Gerdi írta...

Ez tényleg különleges, legalábbis számomra. A színe gyönyörű, de nekem a cékláról még mindig a savanyúság jut eszembe. Még közzéteszel néhány céklás levest, s talán nekibátorodom...

Vicuska írta...

Mit gondolsz, sütivel hamarabb elcsábulnál? Összehozok egyet a kedvedért :)

Seafalcon írta...

Elmentve, kinyomtatva, legközelebbi keményítőnapon elkészítem!

Kösz, hogy nem felejtetted el!!!

marcsis írta...

Na egyszer nekilátok ilyen csajos színű levest gyártani. Kíváncsi vagyok az ízére, maradt még egy kicsike?

Márti írta...

Gyönyörű ez a pink leves!

Vicuska írta...

Kedves Seafalcon :) Kérted és megadatott... a lehetőség, szeretjük ezt a levest, jó ez télen is, de kánikulában végképp főnyeremény! :)
Marcsis, azt mondod, csajos színe van? Akkor lehetne feminin levesnek is nevezni :D
Köszi, Márti :)

Hólabda írta...

Nagyon érdekes, finom lehet. Ránézve is csodálatos!

Vicuska írta...

Köszöntelek hajlékomban, Hólabda és köszönöm, valóban finom :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők