Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. január 17., kedd

A BEHÁLÓZOTT CSIRKE ESETE AZ ÜNNEPI ASZTALLAL


Ezt a finom, ünnepi csirkemellet 2009-ben készítettem, most került elő a fotóarchívumomból. Gyorsan elkészül és mutatós, akár ünnepi fogásként is tálalható. Az ötletet anno Másától (puellula) merítettem innen
Nekünk nagyon megtetszett!

1 kg csirkemell

bors
150 g keménysajt, itt trappistát használtam
petrezselyemlevél (eredeti recept szerint kapor)
3-4 cikk fokhagyma
2 ek natúr joghurt
200 g bacon
fél kg-os leveles tészta
olaj a tepsi kikenéséhez

Mindegyik csirkemellet lapjában bevágtam, de nem teljesen végig és szétnyitottam, mint egy könyvet. Folpackkal letakarva kicsit kiklopfoltam. Kettévágtam mindegyiket, megsóztam, megszórtam kevés borssal.
A sajtot lereszeltem, belekevertem a szétnyomott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és a joghurttal újra finoman átforgattam.
Mindegyik csirkemellre raktam egy evőkanálnyit a sajtos keverékből, befedtem egy bacon csíkkal és feltekertem. 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem, félkész állapotra.
Közben előkészítettem a kész leveles tésztát, akkor még nem volt rácsozóm, tehát késsel bevagdostam. Aki szintén híján van ennek a csodaszerkezetnek, vékony csíkokat vághat a tésztából, majd összecsípheti 2 cm-enként, a következő csíknál a két összecsippentés közé rakva mindegyiket- úgy kell igyekezni, hogy egy nagy rácsot kapjunk a tésztalapból. Ha késsel dolgozunk, akkor hosszanti irányban párhuzamosan centinként centis bevágást ejtünk, a következő sorban szintúgy, de a két vonal közé tesszük a bevágást. Ha készen van a teljes lap, akkor óvatosan két irányban széthúzzuk a tésztát és megkapjuk a hálót.
A félig kihűlt csirkét egyenként ráhelyeztem a rácsos tésztára, beburkoltam, a felesleget levágtam. Amikor mindegyiket behálóztam, még 20 percre visszatettem a sütőbe, hagytam kicsit megpirulni.
Tzaziki salátát készítettem hozzá (uborka lereszelve, fokhagyma, kapor, joghurt, citromlé, só, bors) és hagymás, paprikás újkrumplival és rizskörettel tálaltam.

"Mátyás király meg az eszes lány

Egyszer Mátyás király Visegrád alatt vadászgatott. Az erdőben találkozott egy takaros leánnyal, aki kosarat vitt a fején.

- Hogy hívják? Hová megy? Mi van a kosárban? - kérdezte Mátyás. A leány nagyot kacagott, s a három kérdésre egy szóval válaszolt:

- Esztergomba!

A királynak tetszett az okos felelet. Megértette, hogy a lány neve Eszter. Esztergomba igyekszik, s a kosárban gombát visz. Na, gondolta, még egy próbát tesz a leánnyal, azt vajon hogy teljesíti? Adott a leánynak egy vasgyűrűt, s azt mondta:

- Gyere fel Budára, hozd magaddal ezt a gyűrűt, s én gazdagon megajándékozlak. De se szekéren, se gyalog, se lóháton ne gyere! Öltözz is fel meg ne is, hozz is ajándékot meg ne is!

A leány halászhálóból varrt magának ruhát. Fel is volt öltözve, meg nem is. Felült egy vén bakkecske hátára, s azon ment Budára. Nem ment hát se szekéren, se lóháton, se gyalog. Egy szitába tett egy galambot, s egy másikkal befedte. Amikor a király elé ért, az egyik szitát leemelte a másikról, a galamb menten elrepült. Vitt is ajándékot meg nem is.

A király az eszes lányt gazdagon megajándékozta, s úgy bocsátotta haza, Esztergomba."


Kóka Rozália: Mesék, mondák, anekdoták.

Innen idézve

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

21 megjegyzés:

Tündi írta...

Ez nekem nagyon tetszik, nagy valószínűséggel kipróbálós lesz ;) Meg mozgatta a fantáziám :)

Kati írta...

Tényleg mutatós, s persze finom is biztos:)

Éva írta...

Nagyon guszta és különlegesen finom lehet így elkészítve!

Vicuska írta...

Kicsit eltér a megszokottól, rendkívül finom ízt ad a belebújtatott töltelék, a halászhálós ruha meg olyan, mint a Mátyás királyról és az eszes lányról szóló mesében: fel is van öltözve, meg nem is... :D

Vicuska írta...

Bejegyeztem inkább a mesét, hogy segítsek felidézni :)

Petra írta...

Nagyon tetszik! Szeretem az ötletes receptjeidet. :)

Vicuska írta...

Örülök, ha tetszik, köszönöm :) Nagyon, a recept ötletessége roppant egyszerűséggel elkészíthető!

trollanyu írta...

Nekem is nagyon tetszik:) Amúgy is szeretem az ilyen behálózott ételeket:) Valóban ünnepi asztalra való. A mesét is köszi, mostanában ezeket olvassuk, meg nézzük, hogy ne felejtse el a magyart a kislányom.

Vicuska írta...

Trollanyu, külhonban megőrizni a magyarságot erőfeszítést és kitartást kíván, hiszen a családodban tényleg ANYAnyelv a magyar :) A népmeséink a legjobb eszköz erre, jól döntöttél! Gondoltam, hogy Neked tetszeni fog, hiszen sokszor egy hullámhosszon vagyunk :)

Tálaló írta...

Jól behálóztad őket:))Nagyon tetszik,bár randira nem ajánlanám...még célzásnak venné a férfinép:))

Vicuska írta...

:D Behálózni valakit nem nehéz, de együtt élni... Habár függőséget okozva (megerősítve a helyzetet) és mindig ilyen ínycsiklandó kajákat főzve?! :D

Vikvi írta...

Ez nagyon tetszik:) Főleg a külső része, nagyon ötletes :)

Katalin írta...

Nagyon guszta, ötletes étek, biztos nagyon finom volt! Szépen behálóztad a csodaszerkezet nélkül is :)

Vicuska írta...

:) köszönöm!

Gizi írta...

Vicuska ez valami mennyei finom lehet, szinte érzem az ízét. Kölcsön is kérem a receptet és hamarosan elkészítem.:)

Vicuska írta...

Gizike, örülök, hogy elnyerte tetszésedet, ne sajnáld bele a fokhagymát, mert jót tesz az ízlelőbimbók elvárásainak!

hankka írta...

Nagyon-nagyon finom lehet! Tésztarácsozóm még nincs, de most már mindenképpen beszerzek egyet! :)

Vicuska írta...

Mint látod, a rácsozó nélkül is megoldható :)

Tea írta...

Szóval te már a csirkéket is behálózod?! Különben ötletes!))

N.D. írta...

ez a kedvenc mesém. sokszor idézem.

Vicuska írta...

Köszönöm, mi még ezeken a meséken nőttünk fel, szerencsénkre! Kár, hogy a TV illetékesei nem értékrend szelektálnak... De a szülők még megtehetik, legalábbis remélem!