Mindenki ismeri, ha nem is sütötte még a legklasszikusabb magyar főnemesi Eszterházy grófról elnevezett tortát, mely a mai napra méltán világszintű hírnévre tett szert!
Az eredeti receptben még vajkrémet használtak, ma már főzött diókrémtől a tejszínhabig többféleképpen készül.
Ez a leírás kisebbik Leányzóm tortája, melyet a vőlegénye születésnapjára készített szeretettel!!! :)
Nem csoda, hogy az ünnepelt nagy kedvence!
Több áttanulmányozott receptből lett összeválogatva a legjobb arányokkal, figyelembe véve a különböző jó tanácsokat, ötleteket, hőfokot.
Lapok:
• 210 g tojásfehérje (ha nagyobb a tojás ~7-8 db, ha kisebb 10-11 db)
• 120 g cukor
• 130 g őrölt, pörkölt mandula
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot is. A mandulát megőröljük, megpörköljük, majd ha kihűlt, lazán a tojáshabba forgatjuk. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, melyet vajjal kenünk be (ez is lényeges momentum), majd erre kb. 3 fakanálnyi masszát simítunk. Előmelegített sütőben 160 C -on kb. 25 percig sütjük. Ha átsült, a sütőpapírt bevizezzük egy kenőecsettel, és csak ezután húzzuk le a lapról óvatosan, kíméletesen, mert könnyen törhet. A bevizezés amúgy egy ideális ötlet, mert így nem ragad le a lap a papírhoz, amire olyan sokan panaszkodtak,- ezt a praktikus ideát egy külföldi fórumon ajánlotta valaki. A masszából összesen 5 vékony, szárított mandulás lapot sütünk.
Jó és finom (meg egyszerűbb)10 db tojásból készült piskótalapokkal is (tortaformához kb. 5 lap lesz)!
Krém:
• 220 g vaj
• 160 g Danette vanília puding
• 500 g tej
• 120 g cukor
• 160 g tojássárgája (~10 db tojássárgája, de függ a tojás méretétől)
• 15 g liszt és keményítő felesben
• 1 csomag vanília puding
A pudingport, lisztet, keményítőt egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztes+keményítős+pudingos masszát. A többi tejet felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés mellett krém- sűrűségűre főzzük.
A vajat a Danette pudinggal habosra keverjük, majd robotgépet használva, apránként egyesítjük a kihűlt, főzött krémmel.
A krémet betöltjük a lapok közé. Úgy gazdálkodjunk vele, hogy maradjon valamennyi a torta oldalának bevonására is, amit utolsó fázisként finom őrölt, pörkölt mandulával szórunk meg.
Máz:
200 g fehércsoki
2 evőkanál tejszín
50 g tej- vagy étcsoki
A fehércsokit a tejszínnel megolvasztjuk, majd a torta tetejére simítjuk. A tejcsokit szintén megolvasztjuk és a torta közepétől indítva vékony csíkot rajzolunk csigavonalban, a lap széle felé haladva. Ezután egy fogpiszkálóval 24 csíkot húzunk rajta határozott mozdulatokkal, felváltva belülről kívülre, kívülről belülre.
Nem csoda, hogy az ünnepelt nagy kedvence!
Több áttanulmányozott receptből lett összeválogatva a legjobb arányokkal, figyelembe véve a különböző jó tanácsokat, ötleteket, hőfokot.
Lapok:
• 210 g tojásfehérje (ha nagyobb a tojás ~7-8 db, ha kisebb 10-11 db)
• 120 g cukor
• 130 g őrölt, pörkölt mandula
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot is. A mandulát megőröljük, megpörköljük, majd ha kihűlt, lazán a tojáshabba forgatjuk. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, melyet vajjal kenünk be (ez is lényeges momentum), majd erre kb. 3 fakanálnyi masszát simítunk. Előmelegített sütőben 160 C -on kb. 25 percig sütjük. Ha átsült, a sütőpapírt bevizezzük egy kenőecsettel, és csak ezután húzzuk le a lapról óvatosan, kíméletesen, mert könnyen törhet. A bevizezés amúgy egy ideális ötlet, mert így nem ragad le a lap a papírhoz, amire olyan sokan panaszkodtak,- ezt a praktikus ideát egy külföldi fórumon ajánlotta valaki. A masszából összesen 5 vékony, szárított mandulás lapot sütünk.
Jó és finom (meg egyszerűbb)10 db tojásból készült piskótalapokkal is (tortaformához kb. 5 lap lesz)!
Krém:
• 220 g vaj
• 160 g Danette vanília puding
• 500 g tej
• 120 g cukor
• 160 g tojássárgája (~10 db tojássárgája, de függ a tojás méretétől)
• 15 g liszt és keményítő felesben
• 1 csomag vanília puding
A pudingport, lisztet, keményítőt egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztes+keményítős+pudingos masszát. A többi tejet felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés mellett krém- sűrűségűre főzzük.
A vajat a Danette pudinggal habosra keverjük, majd robotgépet használva, apránként egyesítjük a kihűlt, főzött krémmel.
A krémet betöltjük a lapok közé. Úgy gazdálkodjunk vele, hogy maradjon valamennyi a torta oldalának bevonására is, amit utolsó fázisként finom őrölt, pörkölt mandulával szórunk meg.
Máz:
200 g fehércsoki
2 evőkanál tejszín
50 g tej- vagy étcsoki
A fehércsokit a tejszínnel megolvasztjuk, majd a torta tetejére simítjuk. A tejcsokit szintén megolvasztjuk és a torta közepétől indítva vékony csíkot rajzolunk csigavonalban, a lap széle felé haladva. Ezután egy fogpiszkálóval 24 csíkot húzunk rajta határozott mozdulatokkal, felváltva belülről kívülre, kívülről belülre.
Ez a minta adja meg az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.
Jó tejszín nélkül is!
PS: A felső lapra került ugyan egy réteg házi baracklekvár, de nem volt jó ötlet, mert nehéz volt rávarázsolni a fehér csokit ezért a receptből ki lett hagyva ez a hozzávaló. Készülhet természetesen dióval is (lásd legalsó fotón). Ha kisebb körformát fogtok sütni, magasabb tortát kaptok, de akkor több lap kisütésével kell megküzdeni :)
Nagyon-nagyon finom íze volt, kóstoltam :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Jó tejszín nélkül is!
PS: A felső lapra került ugyan egy réteg házi baracklekvár, de nem volt jó ötlet, mert nehéz volt rávarázsolni a fehér csokit ezért a receptből ki lett hagyva ez a hozzávaló. Készülhet természetesen dióval is (lásd legalsó fotón). Ha kisebb körformát fogtok sütni, magasabb tortát kaptok, de akkor több lap kisütésével kell megküzdeni :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
19 megjegyzés:
De gyönyörű! Nekem is van egy receptem, de még nem mertem neki állni.Nagyon ügyi vagy!:))
Vendégposzt?! :) Nagyon ügyes a lányod, gyönyörű a torta! Mennyei lehetett ezzel a finomságos krémmel! :)
Nagyon szép és finom lehet a tortád! Hogy én ezt a fajta tortát is mennyiszer megcsodáltam már és még eddig nem sütöttem meg.
Ügyes lányod van:) Finom lehet ez a torta:)
Nagyon jól néz ki, és hiába este 8 óra van, Én bizony szívesen megennék egy pici szeletkét! :))
Hű, ez nagyon jól fest!
még nem sütöttem, de egyszer én is rászánom magam.
Vicuska, ez csodaszép lett! Nagy kedvence, szívesen ennék belőle most egy szeletet!
Gyönyörű szép torta, nagyon ügyes a lányod!!!(volt kitől örökölnie) Nagyon szeretem ezt a tortát, de még nem mertem hozzáfogni hogy megsüssem. Most megpróbálkozom vele, köszönöm ezt a pontos receptet.
Nagyon szeretjük, nálunk is férfi kedvenc, a férjemé! Egyszer már merészkedtem megsütni, pár éve, azóta se, pedig nagyon finom volt. :))) Ügyes, és merész leányzód van, hogy nekiállt! :)
Lányok, Mindenkinek köszönöm, köszönjük, hogy megtiszteltetek jelenlétetekkel :)
Nagyon szeretem az Eszterházy tortát, de még sosem mertem megsütni. Pedig kekeckedtem már a gondolattal. Na felveszem a mindenképpen megsütni listára és ha lesz a sütőmnek ismét ajtaja elkészítem. Lehet épp magamnak a szülinapomra :D
Gyere be hozzám szeretnék adni Neked valamit.
Nagyon finom lehetett ez a torta, ügyes lányod van! Biztos volt kitől tanulnia :))
Én sajnos még nem ettem ilyet, és nem is hallottam róla :((
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!
Ügyes a lányod, mint az Anyukája:)
Tündi, elsőre macerásnak tűnhet, de Te elég gyakorlott vagy ahhoz, hogy sikerüljön elsőre :) Remélem, mihamarabb rendezitek az ajtópótlást! Megyek is, benézek :)
Márti, köszönjük, mindahányan :)
Gyönyörü lett! Biztos nagyon finom is. Ha még van egy szelet, elfogadom :)
Szívesen megkínálnálak :) Gyorsabban fogy, mint ameddig készül!
Ezt én is szeretem ( nagyon ritkán Szépvölgyi útról ) viszont még sosem ettem házit.
A Tiéteket megkóstolnám...
Jól hangzik, én vagyok valszeg az egyetlen, aki nem is sütött, nem is evett eddig ilyen tortát,cukrászdába nem járok :), de most szívesen megkóstolnám.
Nagyon ügyesek vagytok!
Egyik kedvenc tortám, biztos nem vágok bele, de így virtuálisan megettem egy szelettel:)
Megjegyzés küldése