Hogyan ehettem finom kubai kenyeret, Budapesten? Ehhez alapvető hozzávaló a forradalmi kubai kenyér! Forradalmi, mert langyos víz helyett forró vizet használunk hozzá!
Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valaki ropogós héjra és foszlós, kalácsszerű, de mégis kenyérízű belsőre vágyik! Nem puhul be a ropogós héja később sem, mint pl. a dagasztás nélküli kenyérnél. Egykettőre készen van, szinte észre sem veszi az ember! :)
A receptet Ágikánál találtam itt.
Eredeti recept innen- Bernard Claytons: New Complete Book oF Breads
Én a rétes és finomlisztből készült kubai kenyeret választottam szezámmaggal megszórva.
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
25 g friss élesztő
300 ml FORRÓ víz
Felforraltam a vizet. A kenyérsütő üstjébe tettem az átszitált (hogy levegősebb legyen) liszteket, rászórtam a sót, cukrot, rámorzsoltam az élesztőt és beindítottam a gépezetet. Gyors mozdulattal felöntöttem a forró vízzel. Annyi ideig dolgoztattam a gépet, amíg összeállt a tészta. Addig előkészítettem egy nagyobb fémtálat, amit leheletnyi vékonyan kiolajoztam. A tepsibe beleraktam a sütőpapírt.
Kézzel alaposan átgyúrtam a kellemesen meleg tésztát, bő 6 percen keresztül. Puha, sima, rugalmas gombolyagot kaptam. Áttettem az előkészített tálba és lefedtem egy fémtálcával.
15 percre állítottam az időrelét és beraktam a tésztámat a 30 C fokos sütőbe.
A vízforralóban felfőztem egy l vizet. A negyed óra gyorsan eltelt. Kiemelve a tepsi közepére a tésztát- megformázgattam, vizes tenyérrel megsimogattam és megszórtam szezámmaggal.
A liternyi vizet lábaskában a sütő aljára helyeztem. A kenyér tetején kereszt bemetszést vágtam. A 30 fokos sütőbe helyeztem a tepsit a kenyértésztával, megemeltem a hőfokot 190 C fokra és 40 perc után kiemeltem a gyönyörűen megemelkedett kubai kenyeret.
Az utolsó negyed órában letakartam sütőpapírral, mert a szezám kezdett pirulni. A sütési fokot mindenki igazítsa saját sütőjéhez. Az enyém nem légkeveréses. A cipó inkább fölfelé nő és nem terül el.
Ez a recept bagetthez is felhasználható.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
14 megjegyzés:
Viva Cuba, viva Vicuska!
Viva Ági!!!! :) köszi még egyszer! Megyek lekörmölöm a tegnap készült pelmennit is.
Nagyon szép kenyeret sütöttél, biztosan nagyon finom :)
Akkor ez az én kenyerem!!! Fantasztikus, és olyan egyszerű! :)))
Ági nagyon gyakorlott kenyérkészítő én még nem vagyok olyan rutinos, mint Ő. Nem mindennap sütök. Egyszerű és finom! Ahogy szelem, csak úgy röpköd a ropogós héja :D Csodás!
De nagyon szép kenyeret sütöttél! Engem arra tanítottak, hogy a forró víz leforrázza az élesztőt, s nem kel meg a tészta. Ezek szerint mégsem:-) A heti kenyerem elmaradt, de jövő héten kubait sütök!
Gerdi, engem is arra tanítottak :) Ki érti az élesztő gombák lelki világát? Talán mert nem közvetlenül a forró vízbe kerül az élesztő, hanem a lisztbe kevertre, a liszt valamennyire lehűti. Ki tudja, lehet sokkot kapnak és őrült módon szaporodni kezdenek :)
Nagyon jól néz ki a kenyered, guszta, nagyon ügyes vagy!
Ezt a forró vizes variánst még én sem hallottam,de neked nagyon szépen felnőtt a kenyered.Ki fogom próbálni és majd megmutatom:)
Másnap is nagyon finom volt, a roppanós héja megpuhult. Ma is sütök, a belsejébe is csempészek magokat :) Mutasd, várom :)
Lassan kedvet kapok a kenyér sütéséhez is! Nagyon szép kenyérke :)
Tetszik a recept, kipróbálom majd!
Márti, csak rajta, amikor ráérzel a házi sütésű kenyér ízére, rájössz, hogy utána kevésbé élvezhető az iparilag sütött, egyre nagyobb kedvvel fogsz otthon sütni!
Szeretettel köszöntelek nálam, Timi :) A blogokon nagy sikerrel seper végig ez a kubai kenyér, érdemes kipróbálni, belopja magát a konyhátokba :)
Szia Márti!
Most találtam rá a blogodra, ami fantasztikus! Egyből elkészítettem a kubai kenyeret, habár napraforgómaggal, mert a kicsi lányom azt szereti! Fantasztikus lett!!! Hálás köszönet a receptért! Üdvözlet Neked: Anna
Megjegyzés küldése