Az eredeti
palacsintatekercs dió, túró és meggy-töltelékkel készült, én ezt kicsit
átvariáltam.
Nagyon
finom, mutatós desszertet kaptam, érdekes és élvezetes volt számomra a készítés
folyamata. Gerincforma helyett hosszúkás és mély üvegedényt használtam, ezért
elmaradt a bordázat mintája.
Hozzávalók:
eredetileg
18 db palacsinta, nekem elég volt 14 db.
3 tojásból fele tejjel-fele buborékos ásványvízzel kevés cukorral, sóval palacsintatésztát kevertem. Amíg előkészítettem a töltelékeket, addig hagytam a lisztszemeket megduzzadni.
Palacsintasütőm
átmérője 22 cm. Kisebb méretűben sültből természetesen több kell.
Formám
mérete: alja 8x25, fent kiszélesedő 11x28, mélysége 7-8 cm.
Töltelékek:
Túrós- 25 dk
ment az eredetibe, nekem kevésnek tűnt, ezért megdupláztam.
kevés cukor,
reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája.
Diós- 300 g
darált dió, kevés cukor, egy kk rumesenc, +- ½ dl tejjel leforráztam. Ne legyen
híg, arra vigyázzunk! Addig öntögessük hozzá, miközben rögtön átkeverjük, hogy felvegye a szárazanyagot, hogy kellő sűrűségű legyen, összeálljon. Kb összesen bő 1-1,5 dl tejet forraltam fel és feleztem meg,
azért írtam a plusz-minuszt.
Mákos- 300
dk darált mák, kevés cukor, maréknyi meggybefőtt.
A tojás
fehérjét habbá vertem és felesben lazán hozzákevertem a dió- és a máktöltelékhez.
Kivajaztam a
formámat és 4 palacsintával kibéleltem oly formán, hogy lelógjanak oldalt a hosszanti
széleken, egy palacsintát kettévágva az oldalakhoz illesztettem, lelógva.
Ezekkel a lelógó fülekkel fogjuk egybecsomagolni a töltött tekercseket.
A szerző
folpack fólián készítette a roládokat én nem láttam szükségességét, könnyedén
tudtam áthelyezni a sütőformába őket. Tehát egy sima felületen a forma hossza
szerinti méretben leterítettem 3 palacsintát úgy, hogy részben fedjék egymást. A
közepére hosszában rákanalaztam a tölteléket. Ráhajtottam az oldalát, majd
először alulról, majd felülről ráhajtogattam a szabadon maradt részeket, rudat
formálva. Áthelyeztem a palacsintákkal bélelt üvegtálba. Mindhárom töltelékkel
analóg módon jártam el.
15 percig
előmelegített 180C fokos sütőben átsütöttem.
Sima aljú
hosszúkás tálcára borítottam ki és hagytam kihűlni. Hidegen, főleg másnap a
hűtőből kiemelve gyönyörűen szeletelhető! Porcukorral hintve tálaljuk.
Finom,
mutatós, kicsit más tálalásban.
A desszert
ötletét innen vettem: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/palacsintatekercs.html
Érdekes adatok a palacsintáról:
Érdekes adatok a palacsintáról:
"A palacsinta szó a Kolozsvári Glosszákban fordul elő először 1577-ben. Olasz származtatását a nyelvtudomány elvetette. Román eredetű jövevényszóként a vlach terminológiából származtatják. Eredetileg vastag lepényt jelentett. Az újkori magyar közkultúrában használatos ’vékony palacsinta’ jelentése jelentéselkülönüléssel jött létre. Ezt a tésztát románul másként nevezik (TESz).
A palacsinta szó kiinduló területén, Erdélyben, valóban kétféle palacsinta használatos még a legújabb korban is. Ujjnyi vastag parasztpalacsinta kelt tésztából és urason (urasan) készült vékony palacsinta folyékony, nem kelesztett tésztából. A vastag kelt palacsintának is mindkét oldalát sütötték zsíron, olajon serpenyőben vagy sütőkövön. Nem töltötték, lehetőleg cukorral meghintették. Az erdélyi parasztságnál a 19. század elején a vékony palacsinta is igen elterjedt volt. Serpenyőben vagy sütőkövön sütötték, az utóbbi esetben a Székelyföldön, Alsó-Fehérben kőre-leppencsnek is nevezték. Ha a vékony palacsintát megtöltötték, a szilvaízre, túróra a tészta felét ráterítették (Ponori Thewrewk J. 1829). A palacsinta sütő kő (1759: Háromszéki OklSzj. 1943: 112) lapos kerek kő (később vas), amit a tűzhelyen kövekre vagy vasháromlábra állítottak, zsiradékkal megkenték. A vastag tésztát ráfektették, a hígat öblös fakanállal rátöltötték. A sütőkőre csepegtetett tészta nevét vette át a bukovinai székelyeknél az ujjnyi vastag, kelesztett árpalepény leppalacsinta (árpapalacsinta) elnevezése."
Idézet- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva
Kiadó 1985.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
26 megjegyzés:
Guszta ! Szeretném megkóstolni mert nagyon finom lehet! Sokunk találkozott az ilyen palacsinta-rétes kombinációval. Már ma egy blogon láttam, de az nem pont ilyen volt. Engem pedig a múlt héten TV-ben kápráztatott el és addig nem is nyugszom még el nem készítem.Tiédet csak csodálni tudom, de az ízét nem érzem?:-)) Ezért fogom megsütni majd...
Igen, seafalconné is ilyesmit készített. Évuska, ez a recept 2009-es, a TV-ben sajnos nem láttam, ugyanez volt a töltelék? Nagyon finom!
Azt a mindenit! Én az ízét is érzem, fantasztikusan finom lehet, minden jó benne van!! :) Ez is megjegyzendő!! :))
Rakott palacsintát terveztem, de ennek a látványa pont kapóra jött, véletlenül bukkantam rá. A meggytöltelék helyett jó választás volt a mák, kevés meggyel feldobva.
Vicuska, hát ez is tömör gyönyör!
Köszönöm, Ágikám, de az a sokmagos fokozottan! :)
Köszönöm, Lilla :)
Gyönyörű!! Ezt nekem is meg kell csinálnom!
Vicuska, a palacsinta tekercsed valami szenzációs, kreative, nagyon guszta, és kimondottan a nyálat csorgassa ki az emberböl...máris magamrol beszélek, ha tovább bámulom a képet. Jó kis kombináció:DDD
Nagyon jó ötlet, háromféle palacsinta egyben. Nemcsak mutatós, de gondolom milyen nagyon finom volt. Én bordázat nélkül is elfogadnék egy szeletkét.:)
De guszta lett, nagyon tetszik!
Csiperke, Köszi!!!
Elisabeth, megnevettettél :D Köszönöm!
Gizus, bordázat nélkül is finom volt, egyetértek :D
Flóra, egy az ízlésünk :)
Felolvastam a címét a férjemnek azt mondta, hűűű, azt a mindenit, aztán megmutattam a képet is neki...:) Gyönyörű, mentettem is a receptet rögtön, köszi! :D
:D Remélem, akkor is ezt mondja majd, ha megkóstolja! Köszönöm, Csilla :)
Micsoda ötlet! Csak ne utálnám úgy a palacsintasütést... Idén még nem is sütöttem. Anyósom megteszi helyettem:-)
Na, akkor itt az ideje megtanítani a gyerekeket rá. te csak dirigálsz, ők meg sütik :D és még élvezni is fogják a közös melót!
Vicuska,annyira finom lehet,majdnem olyan mint egy zserbó-mák-túró!Igyekszem elkészíteni,annyi elképesztő receptet lát az ember,hogy nem tudom hány élet kellene,hogy valamennyit legalábbis megkóstoljuk.:):)
De legalább sokáig fogunk élni és változatosan étkezni :D ha olyan, mint egy zserbó-mák-túró, akkor akár egy túrós flódnira is hajaz, csak kevésbé macerás! Ott dió, mák és almatöltelék kerül a süteménybe.
Na, megvan a holnapi desszert is, köszi!:))) nem kínzom magam a nézésével, inkább megsütöm!:)
Szívesen :))))Írtam Neked Ildikó privátban, megkaptad?
Gyönyörű! Nagyon szépséges lett, szerintem így még szebb is, mint őzgerincformában! Mindig nagyon finom, szép és ötletes ételeket hozol, ezért is szeretek hozzád jönni! :)
Palacsinta....nem lehet megunni.. szeretem minden formában édesen, sósan...
Tetszik ebben a rétes formájában is nagyon mutatós és jól keverednek az ízek.
Hankka, elpirultam, nagyon köszönöm :)
Baratella, az egyik legpraktikusabb alapételünk, amit bármivel tölthetünk! Különböző színű zöldségekkel megpakolva is tervezem ugyanilyen kivitelezésben, de majd csak a friss, hazaiból :) Akár piros-fehér-zöld is lehet... Elragadott a fantáziám :)
Fantasztikusan néz ki! Már rég szemezek egy ehhez hasonló recepttel, csak a tölteléknél a dió helyett meggy van. Olyan fincsi lehet bármelyik variáns. Majd kipróbálom és megmutatom:)
Ne csak szemezz, finom ám bármelyik variáns, ebben is volt meggy, a mákban, igaz kevés, de jó ízt adott az egésznek, pikánssá tette.
Ez aztán a megaélvezet ! Nálad láttam először , bár rengeteg palacsinta receptem van , de ez fenomenális !
Ó, köszönöm szépen :)
Megjegyzés küldése