Keress egy receptre, vagy összetevőre

DIÓS-MÁKOS-TÚRÓS RÉTESFORMÁTUMÚ PALACSINTATEKERCS









Az eredeti palacsintatekercs dió, túró és meggy-töltelékkel készült, én ezt kicsit átvariáltam.
Nagyon finom, mutatós desszertet kaptam, érdekes és élvezetes volt számomra a készítés folyamata. Gerincforma helyett hosszúkás és mély üvegedényt használtam, ezért elmaradt a bordázat mintája.

Hozzávalók:

eredetileg 18 db palacsinta, nekem elég volt 14 db.  

3 tojásból fele tejjel-fele buborékos ásványvízzel kevés cukorral, sóval palacsintatésztát kevertem. Amíg előkészítettem a töltelékeket, addig hagytam a lisztszemeket megduzzadni.
Palacsintasütőm átmérője 22 cm. Kisebb méretűben sültből természetesen több kell.
Formám mérete: alja 8x25, fent kiszélesedő 11x28, mélysége 7-8 cm.

Töltelékek:

Túrós- 25 dk ment az eredetibe, nekem kevésnek tűnt, ezért megdupláztam.
kevés cukor, reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája.

Diós- 300 g darált dió, kevés cukor, egy kk rumesenc, +- ½ dl tejjel leforráztam. Ne legyen híg, arra vigyázzunk! Addig öntögessük hozzá, miközben rögtön átkeverjük, hogy felvegye a szárazanyagot, hogy kellő sűrűségű legyen, összeálljon. Kb összesen bő 1-1,5 dl tejet forraltam fel és feleztem meg, azért írtam a plusz-minuszt.

Mákos- 300 dk darált mák, kevés cukor, maréknyi meggybefőtt.
A tojás fehérjét habbá vertem és felesben lazán hozzákevertem a dió- és a máktöltelékhez.
Kivajaztam a formámat és 4 palacsintával kibéleltem oly formán, hogy lelógjanak oldalt a hosszanti széleken, egy palacsintát kettévágva az oldalakhoz illesztettem, lelógva. Ezekkel a lelógó fülekkel fogjuk egybecsomagolni a töltött tekercseket.

A szerző folpack fólián készítette a roládokat én nem láttam szükségességét, könnyedén tudtam áthelyezni a sütőformába őket. Tehát egy sima felületen a forma hossza szerinti méretben leterítettem 3 palacsintát úgy, hogy részben fedjék egymást. A közepére hosszában rákanalaztam a tölteléket. Ráhajtottam az oldalát, majd először alulról, majd felülről ráhajtogattam a szabadon maradt részeket, rudat formálva. Áthelyeztem a palacsintákkal bélelt üvegtálba. Mindhárom töltelékkel analóg módon jártam el.
15 percig előmelegített 180C fokos sütőben átsütöttem.
Sima aljú hosszúkás tálcára borítottam ki és hagytam kihűlni. Hidegen, főleg másnap a hűtőből kiemelve gyönyörűen szeletelhető! Porcukorral hintve tálaljuk.

Finom, mutatós, kicsit más tálalásban.

A desszert ötletét innen vettem: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/palacsintatekercs.html

Érdekes adatok a palacsintáról:

"A palacsinta szó a Kolozsvári Glosszákban fordul elő először 1577-ben. Olasz származtatását a nyelvtudomány elvetette. Román eredetű jövevényszóként a vlach terminológiából származtatják. Eredetileg vastag lepényt jelentett. Az újkori magyar közkultúrában használatos ’vékony palacsinta’ jelentése jelentéselkülönüléssel jött létre. Ezt a tésztát románul másként nevezik (TESz).
palacsinta szó kiinduló területén, Erdélyben, valóban kétféle palacsinta használatos még a legújabb korban is. Ujjnyi vastag parasztpalacsinta kelt tésztából és urason (urasan) készült vékony palacsinta folyékony, nem kelesztett tésztából. A vastag kelt palacsintának is mindkét oldalát sütötték zsíron, olajon serpenyőben vagy sütőkövön. Nem töltötték, lehetőleg cukorral meghintették. Az erdélyi parasztságnál a 19. század elején a vékony palacsinta is igen elterjedt volt. Serpenyőben vagy sütőkövön sütötték, az utóbbi esetben a Székelyföldön, Alsó-Fehérben kőre-leppencsnek is nevezték. Ha a vékony palacsintát megtöltötték, a szilvaízre, túróra a tészta felét ráterítették (Ponori Thewrewk J. 1829). A palacsinta sütő kő (1759: Háromszéki OklSzj. 1943: 112) lapos kerek kő (később vas), amit a tűzhelyen kövekre vagy vasháromlábra állítottak, zsiradékkal megkenték. A vastag tésztát ráfektették, a hígat öblös fakanállal rátöltötték. A sütőkőre csepegtetett tészta nevét vette át a bukovinai székelyeknél az ujjnyi vastag, kelesztett árpalepény leppalacsinta (árpapalacsinta) elnevezése."
Idézet- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

26 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta ! Szeretném megkóstolni mert nagyon finom lehet! Sokunk találkozott az ilyen palacsinta-rétes kombinációval. Már ma egy blogon láttam, de az nem pont ilyen volt. Engem pedig a múlt héten TV-ben kápráztatott el és addig nem is nyugszom még el nem készítem.Tiédet csak csodálni tudom, de az ízét nem érzem?:-)) Ezért fogom megsütni majd...

Vicuska írta...

Igen, seafalconné is ilyesmit készített. Évuska, ez a recept 2009-es, a TV-ben sajnos nem láttam, ugyanez volt a töltelék? Nagyon finom!

Barbi konyhája írta...

Azt a mindenit! Én az ízét is érzem, fantasztikusan finom lehet, minden jó benne van!! :) Ez is megjegyzendő!! :))

Vicuska írta...

Rakott palacsintát terveztem, de ennek a látványa pont kapóra jött, véletlenül bukkantam rá. A meggytöltelék helyett jó választás volt a mák, kevés meggyel feldobva.

Mági írta...

Vicuska, hát ez is tömör gyönyör!

Vicuska írta...

Köszönöm, Ágikám, de az a sokmagos fokozottan! :)
Köszönöm, Lilla :)

Csiperke írta...

Gyönyörű!! Ezt nekem is meg kell csinálnom!

Elisabeth írta...

Vicuska, a palacsinta tekercsed valami szenzációs, kreative, nagyon guszta, és kimondottan a nyálat csorgassa ki az emberböl...máris magamrol beszélek, ha tovább bámulom a képet. Jó kis kombináció:DDD

Gizi írta...

Nagyon jó ötlet, háromféle palacsinta egyben. Nemcsak mutatós, de gondolom milyen nagyon finom volt. Én bordázat nélkül is elfogadnék egy szeletkét.:)

Névtelen írta...

De guszta lett, nagyon tetszik!

Vicuska írta...

Csiperke, Köszi!!!
Elisabeth, megnevettettél :D Köszönöm!
Gizus, bordázat nélkül is finom volt, egyetértek :D
Flóra, egy az ízlésünk :)

Csilla írta...

Felolvastam a címét a férjemnek azt mondta, hűűű, azt a mindenit, aztán megmutattam a képet is neki...:) Gyönyörű, mentettem is a receptet rögtön, köszi! :D

Vicuska írta...

:D Remélem, akkor is ezt mondja majd, ha megkóstolja! Köszönöm, Csilla :)

Gerdi írta...

Micsoda ötlet! Csak ne utálnám úgy a palacsintasütést... Idén még nem is sütöttem. Anyósom megteszi helyettem:-)

Vicuska írta...

Na, akkor itt az ideje megtanítani a gyerekeket rá. te csak dirigálsz, ők meg sütik :D és még élvezni is fogják a közös melót!

mellissina2 írta...

Vicuska,annyira finom lehet,majdnem olyan mint egy zserbó-mák-túró!Igyekszem elkészíteni,annyi elképesztő receptet lát az ember,hogy nem tudom hány élet kellene,hogy valamennyit legalábbis megkóstoljuk.:):)

Vicuska írta...

De legalább sokáig fogunk élni és változatosan étkezni :D ha olyan, mint egy zserbó-mák-túró, akkor akár egy túrós flódnira is hajaz, csak kevésbé macerás! Ott dió, mák és almatöltelék kerül a süteménybe.

Tiffanylda írta...

Na, megvan a holnapi desszert is, köszi!:))) nem kínzom magam a nézésével, inkább megsütöm!:)

Vicuska írta...

Szívesen :))))Írtam Neked Ildikó privátban, megkaptad?

Hankka írta...

Gyönyörű! Nagyon szépséges lett, szerintem így még szebb is, mint őzgerincformában! Mindig nagyon finom, szép és ötletes ételeket hozol, ezért is szeretek hozzád jönni! :)

baratella írta...

Palacsinta....nem lehet megunni.. szeretem minden formában édesen, sósan...
Tetszik ebben a rétes formájában is nagyon mutatós és jól keverednek az ízek.

Vicuska írta...

Hankka, elpirultam, nagyon köszönöm :)
Baratella, az egyik legpraktikusabb alapételünk, amit bármivel tölthetünk! Különböző színű zöldségekkel megpakolva is tervezem ugyanilyen kivitelezésben, de majd csak a friss, hazaiból :) Akár piros-fehér-zöld is lehet... Elragadott a fantáziám :)

HajniZoli írta...

Fantasztikusan néz ki! Már rég szemezek egy ehhez hasonló recepttel, csak a tölteléknél a dió helyett meggy van. Olyan fincsi lehet bármelyik variáns. Majd kipróbálom és megmutatom:)

Vicuska írta...

Ne csak szemezz, finom ám bármelyik variáns, ebben is volt meggy, a mákban, igaz kevés, de jó ízt adott az egésznek, pikánssá tette.

paariza írta...

Ez aztán a megaélvezet ! Nálad láttam először , bár rengeteg palacsinta receptem van , de ez fenomenális !

Vicuska írta...

Ó, köszönöm szépen :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők