Ezt a süteményt először 2013-ban karácsonykor fogyasztottuk szüleimnél. Nagyon finom ám!!! Azóta évente több alkalommal sütöm.
1-2 héttel ünnepek előtt el lehet készíteni, mivel akár több hónapig eláll(na). Keményebb állagú házi, üstben kavargatott szilvalekvár kell hozzá, ami nem folyik ki a tésztából. Jól szállítható, nem törik könnyen össze, pl. utazásnál sem. Ebből a mennyiségből 3 tekercset sütöttem...
Tészta hozzávalói:
500 g liszt
70 g zsír
200 g porcukor/ kevesebbet tettem/ 150 g
100 g méz
2 tojás
1 kàvéskanál fahéj
két csipet őrölt szegfüszeg
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
Töltelék:
fél üveg szilvalekvár (1/2 liter)
20 dg dió, cikkekben
1 tojás enyhén felverve, lekenni a tekercseket sütés előtt
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, mélyedést formálunk a közepébe és beleöntjük a langyos mézet, a két tojást és fűszereket a szódával. Fahéj és szegfűszeg helyett tehetünk bele egy púpozott teáskanál kész mézes fűszerkeveréket. Jól összedolgozzuk, meggyúrjuk, és 3 részre osszuk. Amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik kettőt letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A tésztát 35-38 cm hosszúra és 18-20 cm szélesre nyújtjuk jól meglisztezett deszkán, hogy ne szakadjon. Ha elszakadna, akkor a kezünkkel visszaragasszuk és majd tojással lekenjük. A közepét kicsit vastagabbra hagyjuk, mint a széleit, oda fog kerülni a töltelék. Vastagabb csíkként (2-3 cm szélesen) rákanalazzukk a szilvalekvárt, kicsit elsimítjuk a kanál hátoldalával és erre rászórjuk a darabolt diót. A tészta két szélet ráhajtjuk a közepére, jól rányomkodjuk. Lekenjük a felvert tojással.
Enyhén zsírozott, lisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a 3 rudat, vagy csak simán a sütőpapírra. Előmelegített sütőben- 10 percig 200 C fokon (400 Fahrenheit), majd 15 percig 150 C fokon (300 Fahrenheit) szép pirosra sütjük.
Ha lehűltek, akkor nejlonzacskóba vagy zárható dobozba tesszük. Másnaptól, szeletelve fogyasztható! Nagyon finom!!!
A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
vicuska13.blogspot.hu
16 megjegyzés:
Ez aztán a tartalmas és finom süti, el tudom képzelni az ízét....:) Mentettem is!
Boldog Új Évet Nektek!
Örülök, hogy tetszik, a sok sütemény arzenálból ez ízlett a legjobban :) Boldog Új Évet!!!
Hasonlót szoktam én is sütni, nagyon szeretjük, de már régen volt. Téli süteménynek tartom, ezért hamarosan sorra veszem én is.
A virsliirágaidat megsütöttem. Nagy sikere volt, ezúton is köszönöm a receptet!
BÚÉK!
Tényleg olyan téli sütemény! Megnéztem a virágaidat, nagyon szépek lettek! BÚÉK! :)
De nagyon finom lehet, nagyon guszta! :) Imádom a szilvalekvárt meg persze a diót is, főleg így, hogy nagyobb darabokban van a süteményben! :)
Mennyi szilvalekvár, máris szeretem:-)
Boldog új évet kívánok Nektek!
Hankka, a szilvalekvár és a dió komponens együtt nagyon nyerő! Én is imádom :)
Nehéz ellenállni a szilvalekvár csábításának, az biztos, Nektek is boldog Újévet, Gerdi!
Nagyon finom lehet, olyan, mint egy mézes bejgli:) Most egy darabig könnyedebb ételeket tervezek, de ezt is ki fogom próbálni:) Boldog új évet kívánok Nektek:)
köszönöm és nagyon boldog Újévet kívánok én is Neked, Erzsó és szeretteidnek! Jól jársz vele, ha elkészíted, hiszen akár hetekig rá lehet járni, ha el nem fogyna sokkal hamarabb :)
Ez valami isteni lehet ! Már futok is, mert megkordult a gyomrom, így majdnem hajnalok-hajnalán :)
A sütemény sajátsága- egy hét múlva ugyanúgy élvezhető, mint frissen sütve!
Kedves Vicuska! Nekem is megvan ez a könyv, és én is sütöttem már belőle, ezt még nem, de annyira gusztusos, hogy biztos, hogy ki fogom próbálni! szép a blogod, örülök, hogy ide is idetaláltam. :) Ditti
Köszönöm szépen Ditti és örülök Neked :) Közben rátaláltam a kreatív indíttatású blogodra is, gratulálok mindkettőhöz, sok jó ötletet találtam!
:) Örülök! A kommentelésekkel én sem állok általában túl jól, de azért igyekszem! :)
Nagyon finom,megsütöttem. Annyit változtattam, hogy a tészta két szélét vékonyabbra nyujtottam, igy mindenütt egyforma vastag lett körben.
Köszönöm a visszajelzést és a tökéletesítést! :)
Kellemes ünnepeket!
Megjegyzés küldése