Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. január 2., szerda

SALTO MORTALE ünnepi saláta, avagy GOMBA A RÉTEN



A salto mortale olasz kifejezés, a cirkuszban halálugrást jelent ez a légtornászok által produkált mutatvány. Nagy merészség kell hozzá!
Az orosz interneten Halálugrás (Смертельный номер) néven fut, de találkoztam a leírásával, mint Gomba a réten (Грибная поляна). Úgy gondoltam, hogy kicsit finomítok az elnevezésén és inkább az olasz elnevezéseként magyarosítom.
Könnyed, finom, eredeti, mutatós saláta-torta.
Köszönet a receptért Era barátnőmnek Szalókáról! :)


1 kg héjában főtt krumpli
3 fej vékony karikára szelt hagyma, ecetes vízbe áztatva 20 percre
1/2 l üvegben eltett bokros gomba
1/2 l majonéz
3-4 főtt sárgarépa reszelve, disznóhús apróra vágva vagy szálára szedve- húslevesben főtt mindkettő (lehet csirke- vagy marhahús)
csemege uborka- 1/2 l üveg majdnem fele, felezve és vékonyan karikázva
1 db 100 g-os tejszínes félzsíros ömlesztett sajt, hálóként rányomva
4 háromszög sajt, dobozos, natúr
3 db főtt kemény tojás

Egy mélyebb edényt, tálat olajjal finoman kikenünk. Soronként szedjük össze a salátát, közben a rétegek közé kevés majonézt kenünk. Kirakjuk az alját a leszűrt gombával úgy, hogy teljesen terítse be.


Ha sampinyon gombát használunk, akkor a kalapját tetejével lefelé, szárával fel sorakoztatjuk, nagyon szépen mutat. Apróra vágott zöldhagymával szórhatjuk meg. Most a lecsöpögtetett hagyma karika került rá. Majonéz-réteg következik, majd a sárgarépa ráreszelve, erre az ecetes uborka.


Újabb majonézréteggel vékonyan bekenjük. A húst aprítjuk vagy szálára szedjük, rászórjuk az uborkára.

Kevés majonézzel fedjük. Ráreszeljük a sajtot vagy apró kockára daraboljuk, majonéz-sor jön, majd a főtt krumpli- ráreszelve a reszelő legnagyobb lyukán. Ez a legvastagabb, legalább 1-2 ujjnyi réteg legyen. Záró akkordként a rákent majonéz főlé reszeljük a tojásokat.
A tálat hűtőbe helyezzük, hogy kicsit összeálljanak a rétegezések (elég 1-2 óra, de jóval több is bátran lehet, akár előző este elkészíthető).
Csak a hagymát és a krumplit sóztam meg kicsit, a húslevesben főtt sárgarépa és hús nem igényelt külön sózást.
A vendégek szeme láttára egy előkészített lapos tálra (szélesebb legyen) borítjuk ki nagy merészséggel, de azért óvatosan, fejjel lefelé a salto mortale salátát. Ha nem a vendégek előtt borítjuk át a salátát a tálalóra, akkor diszíthetjük az alját is gombával, színes bordó salátalevelekkel, mintha erdei talaj lenne.
A látvány fantasztikus, és őrülten finom ez a saláta!



Nyáridőben a lapos tálra terítsünk zöld saláta leveleket, jól mutat.
Az adagokat harmadolva- kevesebb adag egy családi vacsorának elegendő. Ez vendégváró méretekben készült :)

vicuska13.blogspot.hu

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

20 megjegyzés:

trollanyu írta...

Tényleg csodásan néz ki, kisebb adagban el fogom készíteni, ránk fér egy kis saláta az ünnepek után, igaz a majonéz sem éppen diétás:) Érdekes neve van, a halálugrást mondjuk nem vettem:)

hankka írta...

Nagyon finom lehet, szuper jól néz ki! :) A főtt leveshús nálunk úgysem nagyon fogy, tökéletesen felhasználható ehhez a finom és mutatós salátához! :)

Éva írta...

Azt el is hiszem hogy nagyon finom! Guszta nagyon ! Annyira kívánom most a gombát vettem is ma, majd holnap valamit alkotok belőle.Most pedig csodálom az alkotásodat és közben nyelek nagyokat.Boldog, békés új évet kívánok Nektek!

Vicuska írta...

Nem diétás, de a többi hozzávaló kompenzálni fog, Erzsó!

A hússal készülő salátákat én is maradék hasznosítás címén hasznosítom, bár mi a főtt húst szeretjük. Bízom benne, Hankka, hogy elnyeri tetszésedet! :)
Én is nagyon vágytam egy kis gombára, innen adódott az ötlet, hogy akkor legyen Szilveszterre ez a saláta. Örülök, hogy tetszik! :) Nagyon boldog Újévet kívánok, Évuska!!!

Illéskrisz Konyhája írta...

Ugrottam egy halálosat, mikor megláttam. Ez valami nagyon szuper! Aki szereti a hideg-tálakat annak ez maga a mennyország...

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett a "tortád" szívesen megkóstolnám :) Igazi ünnepi tálalás!
Boldog új évet Vicuska!!!

Vicuska írta...

Kriszti, azért csak óvatosan :D
Katalin, köszönöm, szívesen vendégül látlak :) Nektek is nagyon boldog Újévet!!!

spotty írta...

Isteni lehet! Nincs kedved feltölteni erre a receptversenyre? http://ly.my/receptjatek

HajniZoli írta...

Csodás salátád van! Annyira guszta az a gomba és eltudom képzelni az ecetes hagymával. Kicsi adagban kipróbálom:-)

Vicuska írta...

Hajni, kis adagban laposabbra szokták készíteni egészen vékony rétegekkel váltogatva, egy másodiknak való lapos tányérra borítva ki a kész salátát. Köszönöm, tényleg csodás :)

mellissina2 írta...

Vicuska,ez valami csoda finom lehet,és nagyon mutatós is,gyönyörű torta,tiszta zöldség,elmentem!Ha tudom.

mellissina2 írta...

Sikerült elmentenem! Köszönöm!
Boldog Új Évet!!!

wanna írta...

Ez tényleg halálos, legalábbis ettől a diétának egy időre annyi :):)

Vicuska írta...

Köszönöm, Piroska :) )rülök, hogy tetszik a zöldség-torta, én is békés, boldog Újévet kívánok Neked!
Annácska, annyi :D

Viki írta...

Ez valóban "halálugrás" a mennyei ízekbe. Színvilága pedig nagyon jól jön az ilyen sötét napokon. Legalább valami mosolyt csal az arcunkra. Nagyon gusztusos.

Vicuska írta...

Viki, köszönöm, a színvilága engem is elvarázsol (az ízről nem is beszélve)...

Viktória Bori írta...

Nagyon jól néz ki és az íze is mennyei lehet!

Vicuska írta...

Érdemes elkészíteni!

Kiskertem írta...

Szia Vicuska! Igazán gyönyörű és nagyon finom lehet! :)

Vicuska írta...

Szia :) Köszönöm, bizony, ízlett mindenkinek! Jártam nálad többbször is, de nem tudtam hozzászólni az pl. az Isteni szeletedhez, ugyanis ezt az üzenetet írta ki: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba. :( Remélem elolvasod, ezt a bejegyzésemet :)