Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. szeptember 20., péntek

ALMASZELETEK KÜLÖNLEGES BEFŐZÉSI MÓDJA TARTÓSITÓSZER NÉLKÜL ÉS ALMAPÜRÉ TÉLÉRE




Ez az érdekes alma befőtt felkeltette a figyelmemet és úgy döntöttem, hogy kipróbálom- nagyon illatos, bár normál édességűt ígért, nekem túl édes lett (a leve jó szörpként is), igaz, hogy ennek köszönhetően tökéletesen eláll, a színe- mint az áttetsző borostyán :) Finom süteményekbe, teához!  Íme a recept!

2 kg alma tiszta súlya a magház nélkül (keményebb fajta)
1 kg 40 dkg cukor (1 kg almára 700 g)
1 kávéskanál citromsó (opcionálisan, az eredeti receptben nem szerepelt)

Ezenkívül:
egy 8 l-es fazék
nagyobb fakanál
3 csavaros üveg, 7 dl-es

Az almát alaposan megmostam, negyedekre vágtam és eltávolítottam a magokat, ügyelve arra, hogy a magházból ne maradjon egy darabka sem. A héját rajta hagyva vékonyabb szeletekre vágtam. Lemértem az alma tiszta súlyát és kilónként 700 g cukorral megszórtam. Felráztam, hogy a cukor édesen körbeölelje az almaszeleteket és otthagytam egy napra.


Ez alatt a cukor szinte teljesen feloldódott.
24 óra elteltével nagy lángon felfőztem és óvatosan átkavartam időnként a fakanállal, hogy ne törjem össze, ne sértsem meg a gyümölcsöt. Közepes lángon 4-5 percig hagytam a tűzön. Levéve és lefedve egy napig hagytam pihenni.


A következő napon megismételtem a műveletet. Az alma egyre szebb színt öltött.


A harmadik napon felforraltam 4-5 percig kis lángon főztem belekanalaztam forrón a steril üvegekbe, ráöntöttem a levéből és rátettem egy folpack darabkát. Rácsavartam az üvegre a tetejét, 3 üveggel lett és egy csészényi adag kóstolóba.
Fejjel lefordítva a tepsin hagytam lehűlni. 




Már mehet is be a spájzba. De tökéletesen eláll szobahőmérsékleten is! Savanyú fajta almát javasolok elrakni ezzel a módszerrel!
Ha kicsit később jut idő a 24 órán felül a befőzésére, az sem gond, mert csak finomabb és áttetszőbb lesz minden almaszelet.
Gyönyörűen változtatta a 3 nap alatt a színét!!!

UTÓIRAT: kipróbáltam kevesebb cukorral,  kb 400 g tettem az egy kiló almához, igaz kevesebb lett a lé, de nagyon finom lett, megbolondítottam egy kis fahéjjal és darált szegfűszeggel!


3 kg almát pedig szintén szeletekre vágva, magház nélkül megaszaltam. Ez a legegyszerűbb tartósítási mód :) 


Érdekesség: 
Az alma  jótékony hatású az emberi szervezetre. Gazdag pektinben, amely meggátolja a koleszterin felszívódását a bélben, az alma héja pedig tele van polifenollal, amely egy antioxidáns. Jót tesz a szív- és érrendszernek, emésztésnek, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az összkoleszterin-szintet. A benne található nagy mennyiségű kálium, kalcium, fluor, jód, és szelén segítségével erősíti az immunrendszerünket. 
No és nem utolsósorban fogyaszt! :)

Reecept innen

ALMALEKVÁR, ALMAPÜRÉ

2 kg magházától megszabadított kockára vágott almát lefedve közepes lángon 10 percig pároltam, aztán a tűzről levéve botmixerrel a 3/4 részét pürésítettem lekvárnak, újra felfőztem 8-10 dk cukorral, 2 kiskanál citromsóval, fahéjjal. és forrón tiszta üvegekbe szétosztottam. Néhány percig fejtetőre fordítva állt, aztán ment a száraz dunsztba. Ugyanígy készítettem birsalma lekvárt is! Egyik finomabb, mint a másik!!!
Süteménybe, palacsintába, fánkokba...
Vagy töltött pirozski olajban kisütve.


Ötlet: 
és a Kifőztük magazin alapján

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép színe lett az almádnak! Finom lehet, jól jön majd télen :)

Vicuska írta...

Én is meg vagyok vele elégedve, már készül a következő adag :)

Hankka írta...

Ezt biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :) Szerinted egy kicsit kevesebb cukorral is működhet? :)

Vicuska írta...

Hankka, holnapután meg tudom válaszolni a kérdésedet, hogy elég lé képződik e kevesebb édesítéssel. Folyamatban van ennek a kikísérletezése :)

Tiffanylda írta...

Nagyon finom lehet és jó ötlet az alma eltevéséhez! Régebben lereszeltem, pároltam, cukroztam és ment az üvegbe. Most sajnos a cukrot száműznünk kellett, így gondban vagyok. Sok mindent sikerült eltennem, de ezt, nem hiszem.:(

Vicuska írta...

Igen, én is szoktam lereszelve párolni, az megy a sütikbe télen, a pektin miatt, mivel héjastól rakod el, lehet ugyanúgy eláll az alma, nem próbáltad? Tehát a Te verziód szerint. Barátnőm anno sok mindent rakott el cukor nélkül, natúr ízben, ő gőzölte az üvegekben a gyümölcsöt és soha nem romlott meg semmije, tartósítószert sem használt. Kicsit macerásnak tűnik, de csak szokás dolga :)

Anikó írta...

Nahát ez mekkora ötlet, azonnal vittem a receptedet, mert itt a sok almám a kertben és megőrülök, hogy mit csináljak vele, na hát pont ezt fogom, mert sem kedvem, sem csuklóm nincs a reszelgetéshez, hámozáshoz stb. de így mindjárt más, télen meg milyen isteni lesz:-))) Nagyon köszi:-))))

Vicuska írta...

Szívesen, mindjárt hozzáírok még egy almalekvár receptet, ami nagyon finom lett! Kevesebb cukorral is jól működik az eltevése! Kipróbáltam- jól sikerült.

Andrea Sándor írta...

Gyönyörű szine lett a befőzött almáknak. Úgy örülök, hogy inspiráltalak az elkészitésére! Fogyasszátok egészséggel!

Vicuska írta...

Hát még én hogy örülök, köszönöm még egyszer :)