Nagyon egyszerű, élvezetes folyamat az elkészítése, ráadásul
nagyon finom ízű az uborka ilyen módon elkészítve!
kb 1 kg
uborka
konyhasó
szezámmag
2-3 cikk fokhagyma
½ csípős paprika (chili), de a magja nélkül
1 kanál édes darált piros paprika, színnek
1,5 l
víz
pohárka szójaszósz
Ízlés szerint:
ecet (eredetileg rizsecet)
só
cukor
Ahhoz, hogy az uborkát hamarabb átjárja a só, megmosva, a
szárrészét levágva, két fakanál nyele között bevagdostam srégen, de nem végig
vágva, csak kicsivel lejjebb a közepétől. Megfordítottam a vágott részével
lefelé és ugyanúgy bevágtam a másik oldalán is.
Rugószerű, kanyargós szerpentin formája lett! Edénybe
rakva megsóztam, lefedtem és jól felráztam. Állni hagytam a sóban.
A szezámmagot szárazon megpirítottam, amikor már finom illat
áradt felém és ritmusra pattogtak a kellemesre barnult magocskák, a tűzről
leemelve az edényt megpróbáltam szétnyomni, mozsár híján fakanállal a magokat.
Ha nem akarunk vele bajlódni, időt spórolunk, ha beszerzünk 2 kanál
szezámolajt.
A fokhagymát és a chilit apróra vágtam, összekevertem a
darált paprikával és a szezámmaggal. Napraforgó olaj helyett egy kis
tökmagolajat melegítettem edényben, a tűzről levéve belekevertem a fűszer
keveréket
Az uborkákból a tenyerembe véve kifacsartam a sós levet.
Nem
kell kímélni! A sós lét leöntöttem róla.
Mélyebb edénybe helyeztem őket és rákanalaztam a piros,
illatos olajos főszereket.
A vizet felfőztem, ízlés szerint sóztam, cukroztam,
eceteztem. Kellemes édes-savanyú, finom legyen!
Ráforráztam az uborkára.
A felúszó uborkákat lenyomhatjuk
egy vízzel vagy jégkockával tele edénnyel, utóbbi segít hamarabb lehűteni.
Amint kihűlt a páclé, máris fogyasztható. Ha marad, mehet a
hűtőbe, ahogy fogy, pótolhatjuk a fent leírt módon frissen bevagdosott, sózott,
kifacsart uborkákkal, fél-egy nap alatt készen van. Gyors eredményt a forró
öntettel kapunk :)
A recept megírója szerint a letört uborkát adjuk szeletelt
sertéskarajhoz, melyet hagymával megsütünk- világi falatok!!!
Húsos ételek mellé, saslikhoz, salátába, de akár egy szelet
zsíros kenyér mellé nagyon jó kísérő!
Recept-videó Stalic Hankisievtól
vicuska13.blogspot.hu
9 megjegyzés:
Hú, ez nagyon fincsi lehet! :)
Ha belefér a diétádba, próbáld ki, Ildikóm!
Különleges finomságot készítettél! Ha férjuram "vevő lenne"rá szívesen kipróbálnám, de amilyen különc csak a hagyományos megszokott dolgokat fogadja el így csak azt mondom szívesen megkóstolnám!:)
Köszönöm :) Kipróbálhatod, ha vendégeket vársz ebédre, sikere lesz, meglátod. Lehet férjurad is megkóstolja :)
Izében szinte hagyományos, a pirított szezámmag teszi igazán különlegessé!
Nagyon izgalmas, még nem is hallottam ilyen uborkáról:) Nagyon el tudnám képzelniholnap ebédre:) Szép hétvégét kívánok:)
Erzsó, Nektek is szép őszi hétvégét, roppanós, nagyon finom, próbáld ki!
Nagyon különleges ez a készítési mód, még nem hallottam róla! :) Tetszik, a pirított szezámmagtól biztosan nagyon finom az íze! :)
Különleges és még élvezetes is! Én nagyon szeretem a pirított szezámmag ízét, sőt illatát is :)
Megjegyzés küldése