Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. szeptember 18., szerda

ÉDES SAVANYÚ UBORKA-SZERPENTIN KINAI MOTIVUMOKKAL



Nagyon egyszerű, élvezetes folyamat az elkészítése, ráadásul nagyon finom ízű az uborka ilyen módon elkészítve!

kb 1 kg uborka
konyhasó
szezámmag
2-3 cikk fokhagyma
½ csípős paprika (chili), de a magja nélkül
1 kanál édes darált piros paprika, színnek
1,5 l víz
pohárka szójaszósz

Ízlés szerint:
ecet (eredetileg rizsecet)
cukor


Ahhoz, hogy az uborkát hamarabb átjárja a só, megmosva, a szárrészét levágva, két fakanál nyele között bevagdostam srégen, de nem végig vágva, csak kicsivel lejjebb a közepétől. Megfordítottam a vágott részével lefelé és ugyanúgy bevágtam a másik oldalán is.


Rugószerű, kanyargós szerpentin formája lett! Edénybe rakva megsóztam, lefedtem és jól felráztam. Állni hagytam a sóban.
A szezámmagot szárazon megpirítottam, amikor már finom illat áradt felém és ritmusra pattogtak a kellemesre barnult magocskák, a tűzről leemelve az edényt megpróbáltam szétnyomni, mozsár híján fakanállal a magokat. Ha nem akarunk vele bajlódni, időt spórolunk, ha beszerzünk 2 kanál szezámolajt.
A fokhagymát és a chilit apróra vágtam, összekevertem a darált paprikával és a szezámmaggal. Napraforgó olaj helyett egy kis tökmagolajat melegítettem edényben, a tűzről levéve belekevertem a fűszer keveréket


Az uborkákból a tenyerembe véve kifacsartam a sós levet.


Nem kell kímélni! A sós lét leöntöttem róla.
Mélyebb edénybe helyeztem őket és rákanalaztam a piros, illatos olajos főszereket.
A vizet felfőztem, ízlés szerint sóztam, cukroztam, eceteztem. Kellemes édes-savanyú, finom legyen!
Ráforráztam az uborkára.
 

A felúszó uborkákat lenyomhatjuk egy vízzel vagy jégkockával tele edénnyel, utóbbi segít hamarabb lehűteni.
Amint kihűlt a páclé, máris fogyasztható. Ha marad, mehet a hűtőbe, ahogy fogy, pótolhatjuk a fent leírt módon frissen bevagdosott, sózott, kifacsart uborkákkal, fél-egy nap alatt készen van. Gyors eredményt a forró öntettel kapunk :)

A recept megírója szerint a letört uborkát adjuk szeletelt sertéskarajhoz, melyet hagymával megsütünk- világi falatok!!!
Húsos ételek mellé, saslikhoz, salátába, de akár egy szelet zsíros kenyér mellé nagyon jó kísérő!

Recept-videó Stalic Hankisievtól
 
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Hú, ez nagyon fincsi lehet! :)

Vicuska írta...

Ha belefér a diétádba, próbáld ki, Ildikóm!

Éva írta...

Különleges finomságot készítettél! Ha férjuram "vevő lenne"rá szívesen kipróbálnám, de amilyen különc csak a hagyományos megszokott dolgokat fogadja el így csak azt mondom szívesen megkóstolnám!:)

Vicuska írta...

Köszönöm :) Kipróbálhatod, ha vendégeket vársz ebédre, sikere lesz, meglátod. Lehet férjurad is megkóstolja :)

Vicuska írta...

Izében szinte hagyományos, a pirított szezámmag teszi igazán különlegessé!

trollanyu írta...

Nagyon izgalmas, még nem is hallottam ilyen uborkáról:) Nagyon el tudnám képzelniholnap ebédre:) Szép hétvégét kívánok:)

Vicuska írta...

Erzsó, Nektek is szép őszi hétvégét, roppanós, nagyon finom, próbáld ki!

Hankka írta...

Nagyon különleges ez a készítési mód, még nem hallottam róla! :) Tetszik, a pirított szezámmagtól biztosan nagyon finom az íze! :)

Vicuska írta...

Különleges és még élvezetes is! Én nagyon szeretem a pirított szezámmag ízét, sőt illatát is :)