Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. március 24., hétfő

AVOKÁDÓ KRÉM PERCEK ALATT


Egyszerűen, gyorsan és sokféleképpen elkészíthető diétás kence kenyérre, pirítósra, tortillába, chipshez, palacsintába, de akár mártogatósként is nagyon finom. Tejjel, tejszínnel mártásként fogyasztható húsok, köretek mellé. Cukorbetegek is fogyaszthatják! 
A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik ezt a rücskös, sötétzöld héjú gyümölcsöt, melyet aligátorkörtének is neveznek külseje miatt.
Kockára vágva különböző salátákhoz keverhetjük, levest is készíthetünk belőle, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása, bővelkedik vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, csökkenti a koleszterin szintet. 
Az avokádó krém illetve guacamole a mexikói konyha specialitása, az aztékoktól vették át a még a XVI. században.
A receptet Renáta lányomtól kölcsönöztem, ezúttal is köszönöm! :)


Az alap:

2 db érett avokádó
só, bors- ízlés szerint
½ citrom leve
2-3 cikk fokhagyma lereszelve
2 dl joghurt (vagy tejföl, majonéz)

Opcionálisan (tehát választható, nem kötelező):

kaliforniai piros paprika (darált paprikámból tettem bele 2 kanállal)
paradicsom (most kimaradt)
100 g tömlős krémsajt, nálam gouda került bele
koriander zöld, friss, a kertből (mediterrán guacamole-hoz bazsalikom)
chili


Frissen készítsük el az avokádókrémet, hogy elkerüljük a barnulását. Vágjuk ketté héjastól az érett, puha avokádót (pár nap alatt az asztalon pihenve teljesen megpuhul), egy csavaró mozdulattal válasszuk el egymástól a két felet, emeljük ki a hatalmas magját és kanalazzuk ki a belsejét. Villával összetörjük. Ha van botmixerünk, nyugodtan használjuk az avokádó pépesítéséhez, ki is habosítja. Fakanállal a többi hozzávalóval együtt krémes állagúra kikavarjuk. Nagyon szép tavaszi színe van.
Mivel az avokádó semleges ízű, ezért nagyon jól ízesíthető!


A mártogatóshoz sárgarépát és szárzellert kínáltam.

Így néz ki, ha minden belekerül a recept szerint: paradicsom, kaliforniai piros paprika, krémsajt, stb.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

7 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Én is készítek hasonlót és nagyon szeretjük! Köszi az újabb tippeket, mint szárzeller, stb.:)

Katalin írta...

Nagyon guszta, szép a színe is, igazi tavaszi csemege! Még nem ettem avokádót, ki kéne próbálni egyszer :-)

teller-cake írta...

Jöhet az én pirítósomra is, nagyon szeretem... <3

Hankka írta...

Valóban diétás, mártogatósként nagyon el tudom képzelni, fincsi lehet a finom zöldségfélékkel! :)

Nelli írta...

Még sosem készítettem és nem is ettem! Ki kellene egyszer próbálni :-)

teller-cake írta...

Óh, ez a verzió is csodálatos - most már szerelmese lettem ennek a krémnek, kipróbálom százféleképp! :))

Márti írta...

Na, meg az az edény! Egyformán imádom mindkettőt! :)