Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. április 16., szerda

A HAGYOMÁNYOS FOSZLÓS FRANCIA PÉKSÜTEMÉNY MÁKKAL TÖLTVE

Nagy kedvencünk ez a puha, foszlós francia sütemény!!! Nem kell megijedni, hogy lágyabb a nyers tészta állaga a megszokott átlagnál, mert a sütemény nagyon-nagyon finom, még másnap is. Nagyon optimális az alapanyagok aránya, nem érdemes eltérni tőle. A hozzávalók hozzáadási sorrendjét érdemes betartani, mert a végeredmény nagyon finom ám!

2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)

TÖLTELÉK:

100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint
mák
1 citrom reszelt héja

Kevés tejben a cukorral meg is főzhetjük a mákot.



Nagyon jó szerkezetű, könnyed tészta, másnap is hasonló kvalitással bír (tehát megtartja minőségét), mindenki kedvére betölthető, autentikus francia sütemény.

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :) (természetesen bármit főzünk, a hangulatunkkal hatunk az előállított ételre).

Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekevertem. Utoljára került bele a puha vaj és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.
4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (nem szabad megolvasztani) (vagy rákenjük a tejben megfőzött cukros mákot), megszórtam a cukorral.
A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam.

Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat és rögtön leemeltem a sütőlapról.


Jó étvágyat! - Bon appétit!

Itt található más töltelékekkel is a recept- mazsola, dió, baracklekvár... K.V. Mónika ötletére a facen- legközelebb túróval fogom tölteni. :) Köszi!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

14 megjegyzés:

Ági írta...

De szépek! Igazán kedvemre való ez a péksütemény! Kelt is, mákos is... imádom! ♥

Katalin írta...

Szép foszlósnak tűnik, nagyon finom lehetett!

Vicuska írta...

Köszönöm, Ági :) Én is imádom!
Katalin, a foszlóssága vett le engem is a lábamról :)

Éva írta...

Nagyon tetszik. Ha nem lenne ilyen közel az ünnep szerintem ki is próbálnám most! Nagyon finom lehet!

HajniZoli írta...

Látszik, hogy mennyire foszlós! Mákkal csudafinom lehet.

martinelli írta...

Ezt mindenképp kipróbálom, mert a gyerekek élnek-halnak a mákos sütiért :) Köszönöm a receptet!

Vicuska írta...

Évus, ami késik az nem múlik, másnap is foszlós és finom sütemény, tetszeni fog.
HajniZoli- így igaz :)
Én köszönöm martinelli, hogy itt jártál, a gyerekek imádni fognak érte :) Nálunk nagy sikere van mindig!

Katalin írta...

Kedves Vicuska! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neke4d és kedves családodnak!

Gerdi írta...

Csodásan foszlós, jó kis vajas süti!

Vicuska írta...

Kedves Katalin, utólag is köszönöm és a legjobbakat kívánom :)!!!!
Gerdi, így igaz! :)

martinelli írta...

Hozom az eredményt :)

http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2014/04/hagyomanyos-foszlos-francia-peksutemeny.html

Vicuska írta...

Köszönöm, Erika, gyönyörűek!!!!!

Vanilin írta...

Kedvemre való! Ki fogom próbálni :)

Vicuska írta...

Ez az egyik legnagyobb kedvencem!