Nagy kedvencünk ez a puha, foszlós francia sütemény!!! Nem
kell megijedni, hogy lágyabb a nyers tészta állaga a megszokott átlagnál, mert
a sütemény nagyon-nagyon finom, még másnap is. Nagyon optimális az alapanyagok
aránya, nem érdemes eltérni tőle. A hozzávalók hozzáadási sorrendjét érdemes
betartani, mert a végeredmény nagyon finom ám!
2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)
só
TÖLTELÉK:
100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint
mák
1 citrom reszelt héja
Kevés tejben a cukorral meg is főzhetjük a mákot.
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)
só
100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint
Nagyon jó szerkezetű, könnyed tészta, másnap is hasonló
kvalitással bír (tehát megtartja minőségét), mindenki kedvére betölthető,
autentikus francia sütemény.
Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak
békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :)
(természetesen bármit főzünk, a hangulatunkkal hatunk az előállított ételre).
Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az
élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen,
letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a
hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só,
csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekevertem.
Utoljára került bele a puha vaj és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam.
Meleg helyen, letakarva két órát kelt.
4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és
lekentem a lágy vajjal (nem szabad megolvasztani) (vagy rákenjük a tejben
megfőzött cukros mákot), megszórtam a cukorral.
A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi
szeletekre vágtam.
Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam,
egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra.
10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat és rögtön leemeltem a sütőlapról.
Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekevertem. Utoljára került bele a puha vaj és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.
4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (nem szabad megolvasztani) (vagy rákenjük a tejben megfőzött cukros mákot), megszórtam a cukorral.
Jó étvágyat! - Bon appétit!
Itt található
más töltelékekkel is a recept- mazsola, dió, baracklekvár... K.V. Mónika
ötletére a facen- legközelebb túróval fogom tölteni. :) Köszi!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
14 megjegyzés:
De szépek! Igazán kedvemre való ez a péksütemény! Kelt is, mákos is... imádom! ♥
Szép foszlósnak tűnik, nagyon finom lehetett!
Köszönöm, Ági :) Én is imádom!
Katalin, a foszlóssága vett le engem is a lábamról :)
Nagyon tetszik. Ha nem lenne ilyen közel az ünnep szerintem ki is próbálnám most! Nagyon finom lehet!
Látszik, hogy mennyire foszlós! Mákkal csudafinom lehet.
Ezt mindenképp kipróbálom, mert a gyerekek élnek-halnak a mákos sütiért :) Köszönöm a receptet!
Évus, ami késik az nem múlik, másnap is foszlós és finom sütemény, tetszeni fog.
HajniZoli- így igaz :)
Én köszönöm martinelli, hogy itt jártál, a gyerekek imádni fognak érte :) Nálunk nagy sikere van mindig!
Kedves Vicuska! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neke4d és kedves családodnak!
Csodásan foszlós, jó kis vajas süti!
Kedves Katalin, utólag is köszönöm és a legjobbakat kívánom :)!!!!
Gerdi, így igaz! :)
Hozom az eredményt :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2014/04/hagyomanyos-foszlos-francia-peksutemeny.html
Köszönöm, Erika, gyönyörűek!!!!!
Kedvemre való! Ki fogom próbálni :)
Ez az egyik legnagyobb kedvencem!
Megjegyzés küldése