Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. május 27., kedd

EPERREL DISZITETT KRÉMESKOSARAK


Ez a sütemény mutatós és nagyon finom, egyik kedvencünk a családi recepttárból, mindig sikere volt a vendégek körében, bármilyen alkalomból készítettük. A 90-es évek elején-közepén még öcsém esküvői asztalán is méltó helyen díszítette a sokszínű süteményes kínálatot.


Gerdi panaszolta, hogy csak erélyes biztatásra jöttek ki a kosárkái a formából. Említettem a hozzászólásban, hogy nekem olyan finom receptem van, ahol a kosárka magától ugrik ki a fémformából.
Éva majd Okki is panaszolta, hogy sütés után a mosogatás még szörnyűbb! Erre is van megoldásom, mert én csak kitörlöm konyhai papírkendővel és elrakom a helyére a legközelebbi felhasználásig.
A másik leírt recept szintén családi, Ági nénitől, még 1976-ban körmöltem be kalligrafikus írásommal szakácsfüzetembe:)
Egyszerre a fele mennyiség is elég fogyasztásra, de én ennyit szoktam egyszerre kisütni, mert 1-2 hétig eláll a kisütött forma, amit később is beosztva, be lehet tölteni.


Hozzávalók, ebből a mennyiségből 60 db kosárka lesz:

500 g liszt
200 g margarin (vaj)
200 g porcukor
1 egész tojás (vagy 1 tojás sárgája)
3 dk jó fajta kakaó
2 dl (200 g) tejföl (tejet nem, mert rágóssá teszi)
késhegynyi szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor
pici só

Vigyázzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg! Először egy mélyebb tálban kézi habverővel jól átforgatom a tejfölt a tojással, a porcukorral, majd a kakaóval. Utána összezárt ujjal dolgozzunk, ne tenyérrel- jól kidolgozzuk a hozzávalókat. Félórát pihentetjük a hűtőben. Vékonyra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk. Én úgy szoktam, hogy a 2 hüvelykujjam segítségével a kosárforma falához nyomkodom a tésztát, elvékonyítva és a tetejéről lesimítom a peremről lelógó felesleget. Nem kell a formát kizsírozni sütés előtt!!!!!
Tepsibe sorakoztattam és kb 60 db kosárkát kisütöttem. 25 perc alatt készen voltak kb 180C fokon sütve. Konyhakendő segítségével még melegen kiborítgattam őket egy nagyobb tálcára. Ezt a mennyiséget a kisebb sütőmben 3-szorra sütöttem ki :)


Elkészítettem a pudingos krémet.

Fele mennyiségű kosárka betöltéséhez fél adag krémet készítsünk! 1 l tejhez 4 csomag vaníliás (vagy lehet banán ízűt) pudingot a szokott módon kifőztem. Hagytam kihűlni. 400 g vajat habosra kevertem ízlés szerinti kevés porcukorral és egybevarázsoltam a főtt résszel és fakanállal alaposan kihabosítottam.
Mehet bele- rum vagy rumeszencia, egy citrom reszelt héja, egy csomag beáztatott mazsola, megpörkölt, héjától megszabadított kisebb darabokra tört dió, főtt, apróra vágott narancshéj.
A kosarakat megtöltjük ezzel a finom tartalommal és tetejébe nyomunk egy szem mosott epret vagy meggyet esetleg meggybefőttet.


A kisütött kosarak kemények, de ehetőek lesznek, a krém betöltése után már másnap megpuhulnak.


A másik receptet ide másolom a nagybecsű füzetemből:

„Kosár

300 g liszt
100 g vaj
2 tojás sárgája
5 dk vaníliás cukor
2 szegfűszeg
reszelt citromhéj (vagy citromlé)
rum
1 kávéskanál sütőpor

Krém:

150 g vaj
80 g cukor
vanília
2 dl tej
40 g liszt
2 tojás sárgája

Díszítés:

80 g szép eper

A bevonathoz: 30 dkg ribizli vagy eper, 300 g cukor, citromlé, 2 dl zselatinpor (hab)

A szegfűszeget a vaníliás porcukorral mozsárban összezúzzuk. A lisztet a vajjal és a csipetnyi sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, fél citrom levében elkevert késhegynyi sütőport, kevés reszelt citromhéjat, kanálnyi rumot és linzertésztát gyúrunk belőle. Ezt jól lehűtjük, majd vékonyra kinyújtva, nagyobb kerek kiszúróval 25 tésztalapot szaggatunk ki belőle. Ezekkel kisebb fémformákat bélelünk ki, majd a tésztát kisütjük.

Közben a krémhez való anyagokat keverőtálba tesszük és forró vízgőz felett (nem fontos) habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és lehűtjük. Ezután jól kikeverjük, amíg könnyű, habszerű krémet kapunk. Likőrrel ízesítjük és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Tetejüket jól megmosott, szitán lecsurgatott eperrel diszítjük és hűtőbe tesszük. Az eperre jöhet egy kis tejszínhab is.”



Még egy nagyon finom túrós kosárkát ajánlok citrom kurddal, fehér csokival és gyümölcsökkel Ljubany blogjáról. Érdemes megkóstolni!

120 g puha vaj
2 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
210 g liszt

 A vajat kikeverjük a porcukorral, egyesével hozzáadva- a tojás sárgákkal. Belekerül a liszt, gyorsan összeállítjuk a nem túl kemény tésztát. Folpackba csomagolva a hűtőbe helyezzük. 12 darab, 180C fokon kisütött kosárka lesz belőle. Hűl.

Túrós krém:

300 g friss zsíros túró ledarálva
150 g tejföl vagy zsíros tejszín
100 g porcukor
200 g olvasztott fehér csokoládé

A fente leírt sorrendben összeállítjuk a krémet, a legvégén beleforgatjuk a mikróban megolvasztott csokoládét

Citrom kurd:

2 tojás
1 nagyobb citrom leve
100 g cukor

Kis lángon folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük.


A kosárkát betöltjük a krémmel, rákanalazzuk a citrom kurd-ot, gyümölcsökkel és fehér csokoládéból készült figurákkal díszítjük.

Facebookon is követhetitek a receptjeimet! 
vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon ügyes vagy Vicuska! És nagylelkű, hogy az összes konyhatitkodat megosztod velünk! :)

Vicuska írta...

Köszönöm szépen, kedves vagy :)

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek, klassz receptek :-)
Nekem is van hasonló formám, párszor már használtam is, hasonló kosárkák sütéséhez. Pudinggal szoktam én is tölteni, rá a gyümölcs, a tetejére pedig tortazselé, hogy szép fényes legyen :-)
Én is jártam már úgy, hogy nehezebben jött ki a a tészta a formából, de általában szokott sikerülni....

Barbi írta...

Nekem még nem volt gondom a formából kiborítással, viszont a tisztításhoz nem volt elég egy papírtörlő. :) Nagyon szeretem az ilyen kis süteményeket, de ritkán szánom rá magam, talán majd ha több időm lesz. :)

Vicuska írta...

Katalin, sokan ismerik és készítik, mindenkinek más receptje van. A legtöbb helyen a diós töltelékkel találkoztam, amit együtt kell kisütni a kosárkával. Azt is sütöttem régebben. Ha nem kened és nem szórod meg semmivel, akkor könnyen kicsusszan :)
Barbi, igazad van, kicsit időigényes. De képes kárpotolni ezt a fáradtságot! :D

Kati írta...

Vicuska, ezek csodaszépek :)

Vicuska írta...

Örülök, hogy tetszik! Köszönöm :)

Csilla írta...

Húúú Vicuska, micsoda receptözön Kosárkákból! Köszi, és köszi a tippeket- tanácsokat is. Alkalmazni fogom őket. :)

Vicuska írta...

Örülök annak Csilla, ha hasznát veszed :) Köszönöm!