Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű,
nyugodtan fogyasztható :)
A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál
hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája.
Aztékul xitomatl a neve :)
Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján
említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti
bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor,
hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását.
Azonban a nyers
paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x
több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van. Igyunk sok
paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot!
1 literes üveghez:
pár cikk fokhagyma
1 szál zellerzöld
1-2 szál petrezselyemzöld
1-2 babérlevél
pár szem egész fekete bors
torma gyökere, de nem fontos
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál ecet
(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)
A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett
paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete
bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba
átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1
evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni
:) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek.
A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra. Ráhelyezem a fémfedőt. Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a
paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére
csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni.
Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.
7 megjegyzés:
De aranyosak a kis paradicsomjaid :-) Finom lehet, így a fűszerek összetevőit olvasva...
gondolom zöldparadicsomra is áll ugyanez, szoktam eltenni én is, de azért viszem a recepted, hátha jobb, mint az enyém:-))))
Nem csemege ízű ugye, mert azt nem szeretem, nekem úgy jó, ha tényleg savanyúság tehát ecetes:-))))
Köszi, Katalin! Nem főzném be idestova 30 éve, ha rossz lenne :) Még lefotózom ide a koktélparadicsomosat is.
Ez enyhén ecetes (az erősen ecetes marja a torkomat)és nem édes, ha erre gondolsz, Anikó. De tehetsz kicsit több ecetet, ha úgy jobban szereted. Szerintem érdemes kóstolgatni és úgy ízesíteni, ahogyan Te szereted. :) Bontás után hűtőben kell tartani, de sokáig eláll(na), ha nem fogyna el gyorsan mind.
Utána gondoltam, a zöld paradicsom ízetlenebb, mint az érett, biztos intenzívebb fűszerezést igényel, de lehet, hogy nincs igazam, mert zölddel nem próbáltam még. Kíváncsívá tettél! :D
Mekkora üveghez kellenek ezek a mennyiségek?
Bocsanat ,itt van latom mar!
Egy literre adtam meg a hozzávalókat. 3 literesbe is szoktam eltenni, akkor felszorzom 3-al, de meg is kóstolom, kellemes legyen az íz.
Az utóbbi években a kősó pl. gyengébb ízű, így abból többet teszek, de csak kóstolás után, ha hiányzik még.
Ha szeretik, adható hozzá még egy kisebb csípős paprika.
Megjegyzés küldése