Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. október 4., szombat

BORSCSLEVESHEZ ALAP TÉLÉRE


Érdemes előrelátóan jó sokat befőzni ebből a borscsleveshez való alapból. Télen csak a krumplit és káposztát kell hozzá megfőzni és már lehet is tálalni ezt a vitamindús levest tejföllel, friss kenyérrel, de még jobb finom fokhagymás pampuskával. 


Főtt hússal is készíthetjük klasszikusan, pampuskával, vagy vega változatban szárított gombával, vagy a taganrogi borscs csirkehússal és sóskával, - vagy hallottak már az aszalt szilvával készült borscslevesről? - mind élvezetes ízélmény! Imádom bárhogyan!

10 db ½ l üveghez

cékla 2-3 kg reszelve vagy vékony hasábokra vágva
érett paradicsom 2 kg vagy helyette kész házi paradicsomlé vagy paradicsom paszta
sárgarépa 2,5 kg reszelve (én karikára vágva szeretem)
„húsos” paprika 2 kg kockára vágva
petrezselyemzöld és kapor 250 g (több is lehet)
fokhagyma 200 g reszelve
vörös hagyma ½-1 kg kockára
olaj ½ liter
só, cukor babérlevél ízlés szerint
lehet pici ecettel savanyítani


Mindent előkészítettem, átmostam, meghámoztam és felaprítottam. A céklát, fokhagymát lereszeltem, a hagymát, petrezselyem zöldet, kaprot, apróra vágtam, a paradicsomot és paprikát kisebb kocskára, a sárgarépát karikára. Aztán belevágtam!
Egy 10 literes fazékban 30 percet pároltam az olajban a céklát, a paprikát, sárgarépát, hagymát és a paradicsomot. Rádobtam az apróra vágott petrezselymet és kaprot, fokhagymát. Só, cukor és babérlevél következett. Még 5 percet pároltam, időnként megkeverve egy nagy méretű fakanállal. Kevés ecettel ízesítettem.
Forrón sterilizált üvegekbe adagoltam, egy csipetnyi szalicil került a tetejére és lezártam az üvegeket, 2 napra száraz dunsztban pihentettem párnák között.


 Az üvegek sterilizálásának több mondjáról itt írtam.

Leírok egy másik variánst, ezt is szoktam befőzni, kicsit tér el, de másabb az ízvilága.

Az eljárás ugyanaz, a hozzávalók:

3 kg cékla
sárgarépa 1 kg
hagyma 1 kg
paradicsom 1 kg
édes paprika, piros 1 kg
1 pohár cukor
3 ek só
1 pohár olaj (feleztem házi disznózsírral)
125 ml (fél pohár) 9 % ecet
petrezselyemzöld és kapor bőven

A hagymát és a paradicsomot késes mixerben aprítottam.
Előbb a hagymát sütöttem át és pároltam a céklát, aztán a többi hozzávalóval együtt kis lángon, időnként átkavarva, kb 2 órát hagytam finoman fövögetni. Üvegbe szedve csipet szalicillal a tetjén lezártam és ment a száraz dunsztba.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

3 megjegyzés:

Gerdi írta...

Mennyi finomságot főztél be! Az ecetes olajos paprika nagy kedvencem, egyike azoknak, amiket sajnos nem tanultam meg Anyukámtól. Ki fogom próbálni a Te változatodat, nagyon hasonlónak találom az általam ismerthez.
Ez utóbbi bejegyzésnél -nem is tudom, miért- a pampuska jobban vonzotta a tekintetemet:-) Elárulod, hogyan készül?

Vicuska írta...

Gerdi, nekem is legnagyobb kedvencem a savanyúságok közül az ecetes-olajos paprika :) Közkívánatra beraktam a linkeket a blogon szereplő receptekre, köztük a pampuskára is, hogy ne kelljen keresgélni. Jó fokhagymásan készítve nagyon finom és bármilyen (nem édes) leveshez jó kísérő.

Gerdi írta...

Vicuska, köszönöm a linket! Pampuskát fogok sütni, jó fokhagymásat:-)