Érdemes előrelátóan jó sokat befőzni ebből a borscsleveshez
való alapból. Télen csak a krumplit és káposztát kell hozzá megfőzni és már lehet
is tálalni ezt a vitamindús levest tejföllel, friss kenyérrel, de még jobb finom
fokhagymás pampuskával.
Főtt hússal is készíthetjük klasszikusan, pampuskával, vagy vega változatban
szárított gombával, vagy a taganrogi borscs csirkehússal és sóskával, - vagy
hallottak már az aszalt szilvával készült borscslevesről? - mind élvezetes ízélmény!
Imádom bárhogyan!
10 db ½ l üveghez
cékla 2-3 kg
reszelve vagy vékony hasábokra vágva
érett paradicsom 2 kg vagy helyette kész házi paradicsomlé vagy
paradicsom paszta
sárgarépa 2,5
kg reszelve (én karikára vágva szeretem)
„húsos” paprika 2
kg kockára vágva
petrezselyemzöld és kapor 250 g (több is lehet)
fokhagyma 200
g reszelve
vörös hagyma ½-1
kg kockára
olaj ½ liter
só, cukor babérlevél ízlés szerint
lehet pici ecettel savanyítani
Mindent előkészítettem, átmostam, meghámoztam és
felaprítottam. A céklát, fokhagymát lereszeltem, a hagymát,
petrezselyem zöldet, kaprot, apróra vágtam, a paradicsomot és paprikát kisebb
kocskára, a sárgarépát karikára. Aztán belevágtam!
Egy 10 literes fazékban 30 percet pároltam az olajban a
céklát, a paprikát, sárgarépát, hagymát és a paradicsomot. Rádobtam az apróra
vágott petrezselymet és kaprot, fokhagymát. Só, cukor és babérlevél
következett. Még 5 percet pároltam, időnként megkeverve egy nagy méretű
fakanállal. Kevés ecettel ízesítettem.
Forrón sterilizált üvegekbe adagoltam, egy csipetnyi
szalicil került a tetejére és lezártam az üvegeket, 2 napra száraz dunsztban
pihentettem párnák között.
Leírok egy másik variánst, ezt is szoktam befőzni, kicsit tér el, de másabb az ízvilága.
Az eljárás ugyanaz, a hozzávalók:
3 kg cékla
sárgarépa 1 kg
hagyma 1 kg
paradicsom 1 kg
édes paprika, piros 1 kg
1 pohár cukor
3 ek só
1 pohár olaj (feleztem házi disznózsírral)
125 ml (fél pohár) 9 % ecet
petrezselyemzöld és kapor bőven
A hagymát és a paradicsomot késes mixerben aprítottam.
Előbb a hagymát sütöttem át és megpároltam a céklát, aztán a többi hozzávalóval együtt kis lángon, időnként átkavarva, kb 2 órát hagytam finoman fövögetni. Üvegbe szedve csipet szalicillal a tetején lezártam és 24 órára ment a száraz dunsztba.
Facebookon is
követhetőek a receptjeim :)
3 megjegyzés:
Mennyi finomságot főztél be! Az ecetes olajos paprika nagy kedvencem, egyike azoknak, amiket sajnos nem tanultam meg Anyukámtól. Ki fogom próbálni a Te változatodat, nagyon hasonlónak találom az általam ismerthez.
Ez utóbbi bejegyzésnél -nem is tudom, miért- a pampuska jobban vonzotta a tekintetemet:-) Elárulod, hogyan készül?
Gerdi, nekem is legnagyobb kedvencem a savanyúságok közül az ecetes-olajos paprika :) Közkívánatra beraktam a linkeket a blogon szereplő receptekre, köztük a pampuskára is, hogy ne kelljen keresgélni. Jó fokhagymásan készítve nagyon finom és bármilyen (nem édes) leveshez jó kísérő.
Vicuska, köszönöm a linket! Pampuskát fogok sütni, jó fokhagymásat:-)
Megjegyzés küldése