Valamikor nem is olyan régen Jereván minden utcasarkán
lehetett kapni ezt a méltán népszerű fánkot. Talán nem is akadt olyan ember, aki ne szerette volna. Jereván Örményország fővárosa, az
Ararát hegység mellett, ez a nagy város 2796 éves (2021-ben már kora 2803 év). Az örmény konyha ízvilága évezredek alatt alakult ki, a
legősibbnek számít, hatással volt rá az asszír, görög és perzsa népek ízvilága.
Óriási ételválasztékkal rendelkezik!
Nagyon finom fánk, ajánlom kipróbálni!!!!!!
JEREVÁNI FÁNK FŐZÖTT KRÉMMEL TÖLTVE
Egy csésze 250 ml
28 fánk lett ebből a mennyiségből.
TÉSZTA:
1 egész tojás
3 evőkanál olaj
2 evőkanál konyak
3 evőkanál cukor (50 g )
1 teáskanál só
~ 2-2,5 pohár meleg víz (500-625 ml)
KRÉM:
1 egész tojás
3 evőkanál liszt
1 pohár cukor (170
g ) (lehet kevesebb is)
2 pohár tej (2x250 ml)
késhegynyi vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor
Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból. Az élesztőt csak
szétmostam kézzel a meleg vízben. Puha legyen, éppen hogy ragadós, de a tál
faláról leváló.
1-1,5 órát kelt, teteje liszttel meghintve, konyhakendővel
letakarva.
Közben elkészítettem a
töltelék krémet. A tojást habosra kevertem a fele mennyiségű cukorral, majd csomómentesre
a liszttel és egy pohár tejjel. A másik pohár tejet felfőztem tejforralóban a
maradék cukorral, beleöntöttem a tojásos keveréket, a vaníliát és sűrűre
főztem, állandóan kavargatva a masszát. A tüzről levéve áttettem egy tálkába és
hűlni hagytam.
A tészta a duplájára kelt,
nálam 1,5 óra alatt. Előkészítettem napraforgóolajat, mert innentől kezdve
olajos kézzel készítettem a fánkokat. Olajban sütésnél nem hullik és nem ég meg
a liszt sütés közben.
A tésztát átgyúrtam, nagyobb
tojás nagyságú darabokat sorakoztattam a megolajozott gyúrótáblára. Mindegyiket
egyesével lángossá lapítottam a tenyeremben, a közepébe tettem egy evőkanállal a
krémből és körben felcsipegettem a tésztát, mintegy batyút képezve belőle.
Összenyomtam, megtekertem a tetejét és a betöltött, gömbölyű fánkot megfordítva
visszahelyeztem a táblára.
Mire a végére értem, mehettem is tűzre tenni egy
mélyebb teflon bevonatú lábasban a bőséges olajat. Amikor jól felmelegedett, a
fánkot két tenyerem között ellapítottam és óvatosan a forró olajba helyeztem.
Kívánatos pirosra sütöttem mindet, közepesnél picivel visszafogottabb lángon,
hogy jól átsűljön a fánk belseje. Az ellapítva is szépen kerek, egészséges
nagyságú fánkokat papírtörlőre kiszedegettem, tálalásnál porcukorral
meghintettem.
Nagyon finomak a töltött
fánkok, a főzött krém isteni finom benne, másnap kihűlve ugyanolyan élvezetes
volt állagra, ízre, mint frissen kisütve.
Recept innen- Anahit.
Készített egy videót a megformázásról.
Létezik a jereváni rádió vicckategória. Tömör, szarkasztikus,
bölcs és tanulságos, egyfajta irónikus görbetükör. Többnyire úgy kezdődtek: egy
rádióhallgató kérdezi, hogy igaz-e a hír… és úgy folytatódtak, hogy- a jereváni
Rádió azt válaszolja…
Az 1950-es évektől volt egy nemzetközi rádióadás, ahol bárki
kérdést tehetett fel, amelyekre aztán a munkatársak utánajárva válaszoltak.
Aztán a nép, néha butusabb kérdéseket is hallva, jó humorral megáldva maga
kezdte megalkotni vicceit ebben a kérdésfelelet formában. Íme egy jó kis rádiójerevános vicc a wikipédia oldaláról:
– Igaz-e, hogy
Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?
– A hír igaz – közli a
jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem
Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem
Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.
A „jereváni rádiót” azóta is annak
kapcsán szokás emlegetni, ha egy lényegi különbséget apró módosításként
tüntetnek föl.
Idézet innen.
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim
4 megjegyzés:
Vicuska, csodásak a fánkjaid, a recept előtti és utáni "esetleírás" pedig nagyon élvezetes! Mindig tanul az ember - nálad főleg, mert megtartod azt a jó szokásodat, hogy egy kis érdekességgel is fűszerezed az ételeidet! :)
Nagyon szépen köszönöm :)Örömmel tölt el!
gyönyörűek a fánkjaid, és nekem is nagyon tetszett az örmény kirándulás, amit a bejegyzésed olvasása közben kaptam. :)
Örülök, hogy tetszett!
Megjegyzés küldése