Egyszerű elkészíteni, nagyon finom, gyorsan készen van, évek
óta sütöm. Jó vendégvárónak is!
Mi úgy hívjuk- a kifli, ami nem ráz :) .
1 evőkanál cukros tejben felfuttatott 30 g élesztő
kb ¼ liter langyos tej
só
reszelt citromhéj
Az élesztőt felfuttattjuk. Összegyúrjuk a hozzávalókat, elég
5 perc dagasztás, de sima legyen, nem kell keleszteni.
Töltelék: dió, lekvár, mák (de lehet sajt, túró stb),
Vékonyra nyújtjuk és felvágjuk négyszögekre. Összesodorjuk
kiflinek. Most baracklekvárral töltöttem. De lehet 20 cm átmérőjű körlapot
nyújtani és 8 cikkre vágni. A szélesebbik végétől felterni.
A tepsibe sütőpapírt terítünk, a sütőt előmelegítjük kb 180 C fokra. A tetejét lekenjük
egy tojássárgájával. Azonnal sütjük (20-30 perc), ha készen van, porcukorba
hempergetjük (vagy megszórjuk a tetejét). Kb. 50 db kifli lesz.
Sütöttem már próbaképpen kevesebb, 60-70 g margarinnal, mert nem
volt több otthon és picivel több tejjel, szép, foszlós belű úgy is.
Sós kifli változat, nagy kedvenc ez is:
50 g élesztő
150 ml tej
2 evőkanál cukor
Az élesztőt a langyos tejben, előbb ujjainkkal szétmosva, felfuttatjuk.
700 g liszt
2 db tojás
200 ml aludtej vagy kefir
100 ml étolaj
1 teáskanál só
A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval bedagasztjuk. 12 részre elosztjuk és egyesével köröket vékonyra nyújtunk (kb 30 cm-es átmérőjű),
250 g vaj vagy margarin + 2 teáskanál só- kikeverjük.
6 kört lekenünk a sós vajjal. Megszórhatjuk reszelt sajttal. Rárakjuk az üres lapokat és, pizzavágó koronggal vagy éles késsel, 16 részre osztjuk, felezésekkel. Feltekerjük a kör belseje felé mindegyik háromszöget. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, melyet előtte kézzel összegyűrünk és kisimítva, alatta pici vízzel lekenve, a kiflik alá terítjük.
lekenni- 1 egész tojás
megszórni a tetejét- 150 g reszelt kemény sajt
Lekenjük a villával lazított, elkevert tojással a kifliket és megszórjuk a sajttal.
1/2 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra és kb 20 perc alatt készre sütjük őket.
Nagyon finomak!!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
50 g élesztő
150 ml tej
2 evőkanál cukor
Az élesztőt a langyos tejben, előbb ujjainkkal szétmosva, felfuttatjuk.
700 g liszt
2 db tojás
200 ml aludtej vagy kefir
100 ml étolaj
1 teáskanál só
A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval bedagasztjuk. 12 részre elosztjuk és egyesével köröket vékonyra nyújtunk (kb 30 cm-es átmérőjű),
250 g vaj vagy margarin + 2 teáskanál só- kikeverjük.
6 kört lekenünk a sós vajjal. Megszórhatjuk reszelt sajttal. Rárakjuk az üres lapokat és, pizzavágó koronggal vagy éles késsel, 16 részre osztjuk, felezésekkel. Feltekerjük a kör belseje felé mindegyik háromszöget. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, melyet előtte kézzel összegyűrünk és kisimítva, alatta pici vízzel lekenve, a kiflik alá terítjük.
lekenni- 1 egész tojás
megszórni a tetejét- 150 g reszelt kemény sajt
Lekenjük a villával lazított, elkevert tojással a kifliket és megszórjuk a sajttal.
1/2 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra és kb 20 perc alatt készre sütjük őket.
Nagyon finomak!!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
6 megjegyzés:
Nagyon kívánatosak! Jó is lenne most ..:)
Évuska, rajta, gyorsan kész van :) Megkínálnálak szívesen, de nem most sütöttem.
Ebből én is eszegetnék most :-) Nagyon guszták, szép foszlós a tésztája, és gyorsan elkészül, ahogy olvastam.
Amikor kevesebb idő áll rendelkezésre, arra az esetre ideális sós rágcsálni való. Frissen a legjobb!
Húúú, de szépek, guszták! Imádnivaló kiflik! :) Szeretnék belőle! Többet is....
Gyere csak, gyere, sütök frisset! :)
Megjegyzés küldése