Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2015. április 28., kedd

CSIPKEDLI PASZULY LEVES


Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerű levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó főzte is rendületlenül :)

száraz szemes paszuly (népies megnevezése még: fuszulyka)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors


Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára főzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettőbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfőttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk. A főtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többiből salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sűrű legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom! 

A leveshez külön megfőzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét.  Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett főtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :)

A megfőtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk. 

CSIPETKE:

1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fűszerkeverék

A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Hű, de megkívántam most ezt a levest!

Éva írta...

Nagyon kívánatosan néz ki! Szeretem én is a bablevesbe a tésztát akárhogy is hívják de finom !

Gerdi írta...

De szeretem az ilyen régi recepteket! A paszulyleves nálunk is egyik kedvenc, bárhogyan. Most eszembe juttattad a törtpaszulyt, amit évek óta nem készítettem. Pedig de finom tud lenni! Anyukám is hasonlóan készítette, csak éppen zöldség nem került a levébe. Hamarosan főzni fogok én is! Köszönet az ötletért! :-)

Vicuska írta...

Köszönöm a hozzászólásokat, a paszulyleves bármikor jöhet, a tört paszuly bár ritkán készül, de szintén nagyon finom. A jó ötleteknek én is mindig örülök! :)

Tomi60 írta...

Én a babot, paszulyt első körben felforralom és ezt a lét leszűrőm. Így nem puffaszt és egyéb kellemetlen utóhatásokat is csökkenti..

Verus írta...

Ez nagyon jól hangzik, ennék is belőle most egy tányérral. :) Szép hétvégét!

Vicuska írta...

Tomi, köszönöm a tanácsot, aki érzékeny az utóhatásokra, bizony jó, ha alkalmazza az első lé leöntését.

Vicuska írta...

Szép hosszú-hétvégét Verus! Gyere, adok :)

martinelli írta...

Istenien néz ki!

Vicuska írta...

Köszönöm :)