Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2015. július 9., csütörtök

"SZERZETESI KUNYHÓ" TORTA MEGGYEL



Erika meghirdetett játékára készítettem el ezt a meggyes tortát. Érdemes körülnézni a blogján- egészséges ételeket készít változatosan! :) 


Nagyon finom, mutatós torta, akár ünnepnapra is, nem bonyolult az elkészítése, de! fogyasztás előtt egy nappal kell elkészíteni, hogy a tejfeles krémtől a kisütött, meggyel töltött rudak érkezzenek megpuhulni. Az egy üveg meggy kevésnek bizonyult, ezért félbevágott aszalt szilvában ¼ dióval töltöttem be 2 rudat. Monastirskaya izba néven ismert népszerű sütemény.

400 g liszt (2 pohárral)
200 g szobahőmérsékletű vaj (70 %-tól magasabb zsírtartalmú) vagy margarin
220 g kristálycukor
200 g tejföl, több, mint 25%-os zsírtartalommal
1/2 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 teáskanál sütőpor (szerintem felesleges, kihagyható)
1 üveg mag nélküli meggy, leszűrve a levétől, a léhez adunk egy kis rumeszenciát vagy likőrt, amikor összeszedjük a tortát, a tészta rudakra locsoljuk

díszítéshez:
reszelt csoki vagy pörkölt darált dió


Tulajdonképpen egy tejfeles pitetésztát készítünk. A hagyományos pite recept aránya- 1 kg liszthez 2 evőkanál tejföl. Ebben a süteményben piteszerű lesz a textúra, de a tésztát a tejföl fogja össze, rugalmas, nem kemény állagot kell kapnunk. Tehát 2 rész liszthez egy rész tejfelt veszünk alapul, így készítve nem fogja eláztatni a tésztát, no és nem folyik ki belőle a gyümölcs leve sem.
Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen (az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni)! Ha túl puha, nem tud megfelelően keveredni a liszttel, ha kemény, akkor meg fog repedni a tésztánk. A vajat egy nagyobb tálban késsel darabosra vagdossuk és kevergetjük a liszttel. Ezután az ujjhegyeinkkel összeállítjuk. Belekeverjük a cukrot és van. cukrot, sót. A tejfelt apránként gyúrjuk hozzá, nem szabad egyszerre, így nem lesz ragacsos massza, megtartja a formáját. Lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk. Nem kell több liszt bele, mert kőkeménnyé változtatjuk vele a tésztánkat és nincs az a krém a világon, amitől megpuhulna, ráadásul nem is lenne finom.
Ahhoz, hogy könnyedén ki tudjuk nyújtani, lehűtjük a tésztát, kézzel ellapítjuk (kb 10-15x20 cm) és két folpack lap között 30 percre a hűtőbe tesszük. Ha zsömlévé formázva tennénk a hűvösre, akkor egyenetlenül hűl le a tészta, a belseje melegebb marad, nem érkezik megfelelően lehűlni. Én most este gyúrtam be és csak másnap sütöttem meg.

KRÉM:
700 g zsíros tejföl
250 g porcukor
200 g szobahőmérsékletű vaj
½ citrom leve, de elhagyható adalék (most kihagytam)

A tejfölt szintén előző este készítettem elő. Egy tálba helyezett kétrétegű gézdarabba öntjük a tejfölt, szemközti sarkait batyunak összekötjük, egy fazék tetején keresztbe fektetett fakanál nyeléről lógatjuk alá úgy, hogy ne érje az alját, mert saját súlyánál fogva alaposabban szabadul meg a savótól. Finom, sűrű, krémsajtszerű krémalapot kapunk. A tejfölt természetesen a hűtőben csepegtetjük le, lefedve nehogy szagot kapjon. Ha aznap készítjük, akkor körülbelül egy óra alatt meg is van
Egy mély tálban kis fokozaton kezdjük mixerrel felverni a tejfölt, a porcukrot háromszorra adagoljuk hozzá,fokozatosan megemelve közben a fordulatszámot. Diétázók a vajat ki is hagyhatják, de éppen tőle lesz könnyed, habos, fényes és finom a krémünk. Figyelem, csak akkor lesz dús-habos, ha a vajat is többszörre adjuk hozzá. Nem kell sokáig verni. Felhasználásig be vele a hűtőbe.


A hűtőből kivett rugalmas tésztát 3 részre osztjuk, 2 kisebb, egy nagyobb méretűre. Mindegyiket kinyújtjuk 5 mm-re és kb 8x20 cm-res téglalapokra vágjuk pizzavágó koronggal (vagy késsel). A nyújtófát ne felejtsük el meglisztezni. Összesen 10 téglalapot kapunk- 3+3+4. Meggyszemekkel sűrűn kirakjuk egy vonalban, a tetején összecsípjük ujjainkkal a mindkét oldalról megemelt tésztát, a rudak végén is.


Kettőt félbevágott aszalt szilvával, benne ¼ cikk dióbéllel raktam ki, ezek kicsivel kisebb átmérőjűek lettek.


Sütőpapíros tepsire helyezzük a nagyjából egyforma rudakat varrattal felfelé, két oldaláról centinként megszurkáljuk fogpiszkálóval, hogy a sütés közben képződött felesleges gőz el tudjon szabadon távozni, különben a gőz megrepeszti a tésztánkat. 180-190 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.


Nem nőnek meg sütés közben, ezért pici távolságra rakhatjuk egymástól, olyan 2-3 cm. Az átlagostól kisebb tepsiben sütöttem, ezért nálam most szinte karöltve sorakoztak fel a töltött tészta rudak.


A tortát összeszedjük (piramis formára). Azon az edényen, tálcán rakjuk össze, amelyikről kínálni fogjuk, mert készen nem lehet átemelni szépen, formatartóan. Az alját a rúd hosszának megfelelően 2-3 evőkanál krémmel lekenjük, hogy jobban átitatódjon a krémmel a sütemény és kirakunk egymás mellé 4 rudat. Minden rúd-sorra rálocsolunk néhány evőkanál, rum eszenciával összekevert meggylét (amit lecsöpögtettünk). Bőven kerül rá a krémből. Erre 3 rudat fektetünk, belocsoljuk és újra sok krémet kenünk rá egy kanál segítségével, majd 2 rúd, meggylé, krém és egy tetejét lezáró maradék rúddal fedjük be a kunyhót. A megmaradt krémmel bevonjuk az oldalát is, tetejére csokoládét reszelünk vagy darált pörkölt dióval szórjuk meg.
Fogyasztásig 12 órát állnia kell!


Friss meggy is használható, de az rengeteg gyümölcslevet enged sütés közben a hő hatására a tészta szétreped. De ha mégis ezt a megoldást választanánk, mert nincs befőttünk, akkor sötét színű, édeskés érett meggyet vegyünk, 1 kilót, magoljuk ki. Minap láttam egy frappáns megoldást a kimagolásra- egy borosüvegre helyezték a meggyszemet a szárhelyének részével felfelé elhelyezve az üveg száján és egy evőpálcika vastagabb végével lazán az üvegbe tolták a meggymagot. Kipóbálom!
Szórjuk meg a meggyet 300 g kristálycukorral. Közepes lángon fakanállal kevergetve 5-7 percig főzzük.
Kicsit habzik a meggyünk, de hagyjuk, hadd tegye. 2 lapos evőkanál burgonyakeményítőt elkeverünk 50 ml (1/4 pohár) hideg vízzel. Levesszük a meggyet a tűzről, megvárjuk, amíg elsimul a teteje, ne zubogjon, elkeverjük benne a keményítőt, újraforraljuk. Készen van! 15 perc alatt leszűrjük, lehűtjük.

Készíthetjük a rudakat leveles tésztából, 2 csomag szükséges hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és jól össze csípjüki a tésztát a meggy fölött, hogy ne nyíljon szét sütés közben. A krém lehet habbá vert tejszín porcukorral vagy karamellizált sűrített tejkonzerv vajjal habosra keverve. Nekem nagyon tetszik főzött krémmel (tej, liszt (vagy puding) habarásként főzve, kihűtve habosra keverve vajjal és porcukorral). Meggy helyett finom diós aszalt szilvával tölteni.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

Katalin írta...

De nagyon jól néz ki! Nagyon mutatós és ötletes, ráadásul fincsi is lehet :-) Még nem is láttam ilyet :-)

Roza írta...

Veruska, nagyon klassz a sütid! Gratulálok a nyereményedhez!:)

Tiffanylda írta...

Fantasztikusan néz ki, még sosem láttam ilyet!:) Biztos, hogy ki fogom próbálni valami komolyabb ünnepen. Köszönöm, Vicuska! Szép nyarat Nektek!:)

Vicuska írta...

Köszönöm, köszönöm :) Szép nyarat nektek is!

Gerdi írta...

Csodás ez a süti! No meg a leírás hozzá- tudtál ám újat mondani, köszönet érte!

Vicuska írta...

Köszönöm, örülök, ha találtál hasznos infót! :)