Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerű levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó főzte is rendületlenül :)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors
Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára főzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettőbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfőttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk.
A főtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többiből salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sűrű legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom!
A leveshez külön megfőzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét. Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett főtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :) A megfőtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk.
CSIPETKE:
1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fűszerkeverék
A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
vicuska13.blogspot.hu
10 megjegyzés:
Hű, de megkívántam most ezt a levest!
Nagyon kívánatosan néz ki! Szeretem én is a bablevesbe a tésztát akárhogy is hívják de finom !
De szeretem az ilyen régi recepteket! A paszulyleves nálunk is egyik kedvenc, bárhogyan. Most eszembe juttattad a törtpaszulyt, amit évek óta nem készítettem. Pedig de finom tud lenni! Anyukám is hasonlóan készítette, csak éppen zöldség nem került a levébe. Hamarosan főzni fogok én is! Köszönet az ötletért! :-)
Köszönöm a hozzászólásokat, a paszulyleves bármikor jöhet, a tört paszuly bár ritkán készül, de szintén nagyon finom. A jó ötleteknek én is mindig örülök! :)
Én a babot, paszulyt első körben felforralom és ezt a lét leszűrőm. Így nem puffaszt és egyéb kellemetlen utóhatásokat is csökkenti..
Ez nagyon jól hangzik, ennék is belőle most egy tányérral. :) Szép hétvégét!
Tomi, köszönöm a tanácsot, aki érzékeny az utóhatásokra, bizony jó, ha alkalmazza az első lé leöntését.
Szép hosszú-hétvégét Verus! Gyere, adok :)
Istenien néz ki!
Köszönöm :)
Megjegyzés küldése