Szánter blogjáról sütöttem ezt a csoda-finom, kelt tésztás,
darázsfészek tekercset ("Étcsokis darázsfészek"). A sütemény nagyon omlós,
zamatos, az íze pont olyan csodálatos-
ahogy Terike ígérte.
„Érdemes megsütni, mindenki szeretni fogja, nem lehet
betelni vele!”
Tanúsíthatom, hogy így van!!! :)
400 g liszt
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
só
40 g vaj
3-5 evőkanál tortadara
30 g élesztő
Töltelék.
100 g vaj
150 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
3 evőkanál kókuszreszelék
A lisztet beleszitáltam a
dagasztó tálba, a közepébe mélyedést készítettem, ahova beleöntöttem a tejben
kézzel szétmosott élesztőt és a belekevert cukrot. Lehet persze külön edényben.
Letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb 10 perc. Én most 50 fokra
állított sütőben hagytam dolgozni. Amikor megnő a térfogata és a tej tetejére
feljön, akkor összedolgozhatjuk a többi hozzávalóval.
Hozzáadtam a többi komponenst és bedagasztottam a tésztát,
félidőben a vajat is beledolgozva. Lágyabb tésztát kapunk, de könnyű vele
dolgozni, addig gyúrjuk, amíg leválik az edény faláról és a kezünkről. Közben
arra gondolhatunk, hogy nemsokára milyen finom, illatos, puha darázsfészket fogunk élvezettel
fogyasztani. Kendő leple alatt 20 percet kel. Fél centis téglalapra nyújtjuk, lekenjük
kézzel az előzőleg habosra kikavart vajas porcukorral.
Ráhintjük a tortadarát
és feltekerjük.
A rudat egyenletesre igazítjuk, ha kell, kicsit megnyújtjuk, ha
valahol vastagabb lett.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a centiméteresre
vágott korongokat fektetve.
A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
20-25 percet kelesztjük. 180C fokon sütjük. Terike 45 percet
sütötte, nekem elég volt 25-30 perc sütési idő.
Ha van rá egy kis szabadidőnk,
akkor díszítsük erezett levelekkel úgy, mint Terike, nagyon jól mutat, ünnepélyes külsőt ad.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
10 megjegyzés:
Csodaszépek lettek! Látszik rajtuk, hogy finom, omlósak :-) Szívesen megkóstolnám!
Köszönöm Katalin, képzeld, soha nem jutott volna eszembe kívülről megszörni a kókusszal. Tetszett a pirult színe is, meg az íze is ebben a formában. Hányat kérsz? :)
Nagyon guszta! Most éppen valami kelt tésztát kívánok bár olyan meleg van de nagyon vonzó ez a süteményed!
Pont ezért is jó, hogy közben többször is hagy időt pihenésre :) Én is belevágtam, a melegben jól kel a tészta, de a ventillátort, huzatot közben nem szereti. A sütőben is jól keleszthető kendővel takarva, ha be tudod állítani 50C fokra.
Olyan csodásan néznek ki! Már olyan rég sütöttem kelt tésztát, pedig nagyon szeretem. :) Nagyon guszták lettek!
Köszi :) Már én is így voltam vele, de megláttam Terikénél és nek iis láttam, nem szabad kihagyni, nekünk nagyon bejött!
Nem csak szépek, de igazán finom is lehet! Kókusz és csoki- nyerő páros, hát még kelt tésztában! Hogy ez nekem nem jutott eddig eszembe! :D
Szépek, mint a telt lányok :D Elég finomak a jóhírhez a kókusz- és csokipáros! Ilyenkor én is arra gondolok, amikor majszolom, hogy miért nem jutott nekem ez eszembe, pedig szoktam új dolgokkal kísérletezni a konyhámban :)
Nagyon kívánatosak Vicuska! :)
Viszonylag gyakran készítek darázsfészket (de mi Ferdinánd tekercsnek hívjuk, de hallottam már csigarétesnek is). Egyszer kipróbálom ezt a csokis-kókuszos verziót is, mert nagyon tetszik!
Köszönöm Gabriella :) Érdemes kipróbálni, mert finom kombináció. Mennyi elnevezése van, néha belebotlok a neten egy új nevű süteménybe, és rögtön rá sem jövök, hogy tulajdonképpen ismerem, csak más elnevezéssel, pici változtatásokkal, de mégis analóg (hasonló) a kettő.
Megjegyzés küldése