Keress egy receptre, vagy összetevőre

DARÁZSFÉSZEK CSOKIDARÁVAL ÉS KÓKUSSZAL


Szánter blogjáról sütöttem ezt a csoda-finom, kelt tésztás, darázsfészek tekercset ("Étcsokis darázsfészek"). A sütemény nagyon omlós, zamatos, az íze pont olyan  csodálatos- ahogy Terike ígérte. 
„Érdemes megsütni, mindenki szeretni fogja, nem lehet betelni vele!” 

Tanúsíthatom, hogy így van!!! :)


400 g liszt
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
40 g vaj
3-5 evőkanál tortadara
30 g élesztő

Töltelék.
100 g vaj
150 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
3 evőkanál kókuszreszelék

A lisztet beleszitáltam a dagasztó tálba, a közepébe mélyedést készítettem, ahova beleöntöttem a tejben kézzel szétmosott élesztőt és a belekevert cukrot. Lehet persze külön edényben. Letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb 10 perc. Én most 50 fokra állított sütőben hagytam dolgozni. Amikor megnő a térfogata és a tej tetejére feljön, akkor összedolgozhatjuk a többi hozzávalóval.
Hozzáadtam a többi komponenst és bedagasztottam a tésztát, félidőben a vajat is beledolgozva. Lágyabb tésztát kapunk, de könnyű vele dolgozni, addig gyúrjuk, amíg leválik az edény faláról és a kezünkről. Közben arra gondolhatunk, hogy nemsokára milyen finom, illatos, puha darázsfészket fogunk élvezettel fogyasztani. Kendő leple alatt 20 percet kel. Fél centis téglalapra nyújtjuk, lekenjük kézzel az előzőleg habosra kikavart vajas porcukorral. 
Ráhintjük a tortadarát és feltekerjük. 


A rudat egyenletesre igazítjuk, ha kell, kicsit megnyújtjuk, ha valahol vastagabb lett.


Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a centiméteresre vágott korongokat fektetve. 

A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.


20-25 percet kelesztjük. 180C fokon sütjük. Terike 45 percet sütötte, nekem elég volt 25-30 perc sütési idő.



Ha van rá egy kis szabadidőnk, akkor díszítsük erezett levelekkel úgy, mint Terike, nagyon jól mutat, ünnepélyes külsőt ad.  


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Csodaszépek lettek! Látszik rajtuk, hogy finom, omlósak :-) Szívesen megkóstolnám!

Vicuska írta...

Köszönöm Katalin, képzeld, soha nem jutott volna eszembe kívülről megszörni a kókusszal. Tetszett a pirult színe is, meg az íze is ebben a formában. Hányat kérsz? :)

Éva írta...

Nagyon guszta! Most éppen valami kelt tésztát kívánok bár olyan meleg van de nagyon vonzó ez a süteményed!

Vicuska írta...

Pont ezért is jó, hogy közben többször is hagy időt pihenésre :) Én is belevágtam, a melegben jól kel a tészta, de a ventillátort, huzatot közben nem szereti. A sütőben is jól keleszthető kendővel takarva, ha be tudod állítani 50C fokra.

Vanilin írta...

Olyan csodásan néznek ki! Már olyan rég sütöttem kelt tésztát, pedig nagyon szeretem. :) Nagyon guszták lettek!

Vicuska írta...

Köszi :) Már én is így voltam vele, de megláttam Terikénél és nek iis láttam, nem szabad kihagyni, nekünk nagyon bejött!

Gerdi írta...

Nem csak szépek, de igazán finom is lehet! Kókusz és csoki- nyerő páros, hát még kelt tésztában! Hogy ez nekem nem jutott eddig eszembe! :D

Vicuska írta...

Szépek, mint a telt lányok :D Elég finomak a jóhírhez a kókusz- és csokipáros! Ilyenkor én is arra gondolok, amikor majszolom, hogy miért nem jutott nekem ez eszembe, pedig szoktam új dolgokkal kísérletezni a konyhámban :)

Gabriella írta...

Nagyon kívánatosak Vicuska! :)
Viszonylag gyakran készítek darázsfészket (de mi Ferdinánd tekercsnek hívjuk, de hallottam már csigarétesnek is). Egyszer kipróbálom ezt a csokis-kókuszos verziót is, mert nagyon tetszik!

Vicuska írta...

Köszönöm Gabriella :) Érdemes kipróbálni, mert finom kombináció. Mennyi elnevezése van, néha belebotlok a neten egy új nevű süteménybe, és rögtön rá sem jövök, hogy tulajdonképpen ismerem, csak más elnevezéssel, pici változtatásokkal, de mégis analóg (hasonló) a kettő.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők