Az okroska egy hagyományos, hűsítő, hideg leves, az orosz és ukrán
konyha remeke! Egyszerű elkészíteni, gazdag ízben, a klasszikus okroskát
tartják a legfinomabb nyári levesnek.
A neve a "крошить" igéből eredeztethető, ami
annyit jelent, hogy apróra vágni. A régmúlt időkben az okroskát sós uborka vagy
káposzta levével savanyították, a hagyományos alapja a kvász. A kvász óorosz
eredetű szó és „savanyú ital”-t jelent. A legelső írásos említése 989-ből való,
amikor Vladimir kijevi fejedelem felvétette alattvalóival a kereszténységet. A
krónika szerint parancsba adta: „Osszátok szét az emberek között az ételt,
mézet és kvászt!” Nagy népszerűségnek örvendett a nép körében, kolostorokban,
katonai laktanyákban, kórházakban és minden otthonban készült ez a kellemes
ízű, üdítő, savanykás ital, a kvász.
Az okroska filozófiája nagyon egyszerű, minden rakható bele,
ami van a gazdaságunkban. Az sem baj, ha
éppen hiányzik valamelyik hozzávaló, nyugodtan pótolható valami más
összetevővel. Az igazi, népi okroska mindig improvizáció, sokszínűség és
különböző ízvilág jellemzi.
Hozzávalók:
pár héjában főtt krumpli
3 friss, nyers uborka
3-4 főtt tojás
2-3 főtt cékla
petrezselyemzöld
kapor (kihagyhatatlan!)
hagyma és 4-5 zöldhagyma
só, bors
1 evőkanál mustár (akinek ízlik, tehet 2-vel)
½-1 l házi aludttej vagy kefir, görög joghurt
150 ml kvásszal vagy vízzel, húslevessel, ásványvízzel hígítjuk
Szoktam piros retekkel is készíteni, ha van itthon. Retek
5-6 db kell hozzá.
Minden hozzávalót apró kockára vágunk, fűszerezzük és
felöntjük a kefirrel, kvásszal, ha van, de lehet a fele húsleves esetleg
leveskockából főzött és lehűtött víz. Tehetünk bele főtt disznó- vagy marhahúst
(csirkehúst), főtt nyelvet vagy virslit (300-400-500 g), hogyha kalóriásabb levest
szeretnénk. Van, aki szeret hozzáadni nagyon kevés frissen reszelt tormát.
A kaprot és a sót sztupkában (kőtálban) szétdörzsöljük, pici
mustárral elkeverjük, felöntjük házi aludttej savójával, vagy bármilyen híg,
savós tejtermékkel. Savanyíthatjuk kovászos uborkalével vagy kvásszal. A kvászt folyékony kenyérnek is nevezik, mert erjesztett
rozskenyérből készül, hűsítő, finom ízű ital.
Behűtjük. Tálaláskor karikára vágott tojással díszítjük a
levest.
Tökéletes leves nyári melegben!!! Vitamindús, jól hűsít és
nagyon finom!
A litván hideg borscs, céklaleves kefirrel receptje, mely jó alternatívája az okroskának, itt
olvasható a blogomon.
"Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízben, párolhatjuk kuktában, de megsüthetjük sütőben is. Hogy megtartsuk az összes hasznosítható vitamint benne, hámozás nélkül, a gyökerét rajta hagyva, alaposan megmosva folyó víz alatt kis kefével, felforrt vízbe téve (ez egyéb zöldségekre is vonatkozik) és lefedve kell főzni kb. 40 percet- 1 órát, de nem többet. Ha levágjuk a gyökerét vagy meghámozzuk előtte, akkor elhalványul-, elveszíti a színét és a lédússágát. A vizet nem kell sózni, inkább hozzá lehet tenni fél teáskanál cukrot. Ha meg szeretnénk tartani a színét, tehetünk a vízbe pici ecetet.
Kuktában 20-25 perc alatt készen van. Amit nem használok fel belőle, azt lefagyasztom." Idézet innen.
Facebookon is
követhetőek a receptjeim!
4 megjegyzés:
Ez is egy finom fűsítű leves lehet! Főleg kánikulai napokon, amik biztos eljönnek még ezen a nyáron :-)
Ez is egy vitaminnal teli, kánikula enyhítő, üdítő leves. Ma is füllesztő, páradús meleg van, ilyenkor kell okroskát enni, mást nem is kíván az ember.
Ez is finom lehet! :)
Kánikulában nincs is jobb, hűsítőbb, gyomorkímélőbb! :)
Megjegyzés küldése