Egy alkalommal a nyár folyamán nagyon finom mézes paprikát
kaptam barátnőmtől, H-G Anitától Dercenből. Kellemesen csípős, ízes, finom
savanyúságnak bizonyult. El is kértem a receptjét, amit kicsit saját ízlésemre
formáltam és befőztem 4 kilónyit, egészben mérve. Tartósítószermentes!
1,7 dl víz
4 dl ecet, 9 %-os, nekem most 10 %-os volt itthon
bő 5 evőkanál méz +1-et tettem hozzá
3 kanál só +1 ek-al megtoldottam, valószínűleg ez só függő
16 dkg cukor + 25 dkg-al többet adtam hozzá, így kellemesebb
az íze, kicsit kompenzálja a csípősséget
2 dl olaj
5-6 babérlevél
szemes bors
Ehhez az adaghoz 5 kg pucolt rotunda paprika (ismertebb nevén almapaprika) kell, Anita receptje
szerint. 4 kilót vettem, nem volt több, így ahhoz készítettem el a fent leírt szirupot a
kiegészítésekkel.
Nem volt kedvem átszámolni a csökkentett hozzávalókat, így a
leírtakban szereplő mennyiséget vettem alapul. Természetesen maradt a fűszeres
léből feleslegben, amit salátakészítéshez felhasználtam.
A rotunda csípőssége miatt gumikesztyűben dolgoztam vele. A
paprikát alaposan megmostam, hegyes késsel alányúlva, körben kivágtam a szárát a
zölddel.
Az aljukon késsel keresztben egyszer vagy kétszer bevágtam, nagyságtól
függően, úgy, hogy nem végig, vagyis hogy egyben maradjanak.
Ellenőriztem,
nem-e rossz a belseje és az ecetes lé is jobban átjárja, így könnyebb enni is. Ahol
rossz volt, barnult, azt 4 szeletbe vágtam, a rossz részeket, a magját
kipucoltam.
Felfőztem a szirupot a hozzávalókkal. Egyszerre annyi
paprikát tettem bele a fövő szirupba, amennyi kényelmesen elfér benne.
A paprikát addig kell főzni, amíg a villa foka bele nem megy,
de még nem lágyul el. Az kb 10 perc, de attól függ, mekkora lángon főzzük.
A paprikát kiszedtem szűrőkanállal, és amíg a többi főtt, az
előbbieket az üvegekbe áttettem.
A legvégén a szirupot még egyszer átforraltam és rámertem az
üvegben lévő paprikákra.
Folpackot téve a fémfedők alá, lezártam. Szalicil nélkül is
eláll, de lehet picit beletenni. Én nem tettem.
Száraz dunsztba, párnák közé helyeztem az üveg paprikákat másnapig.
Pár nap érlelődés után ma felbontottam- isteni finom lett!!!
A felbontott üveggel gyorsan el is fogyott, még a finom leve is :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
10 megjegyzés:
Érdekes a neve eddig nem ismertem de biztos ízlene ha még csípős is:)
Nagyon szépek a paprikáid, és biztos finom erősek! Apukám is már évek óta mézes-ecetes lében teszi el a savanyúságokat, nagyon szeretjük :-)
Évuska, készítheted édes paprikából is, egészben vagy szeletelve.
Katalin, nekem is nagyon bejön a mézes ízesítés! Mibe, milyen savanyúságba tesz még Édesapád mézet?
Vicuska, ez nagyon finom lehet! Szeretjük a csípőset, és emlékeztet Anyukám egy régi savanyúságreceptjére, amit nem tanultam meg tőle. Az ízét fel tudom eleveníteni, de a belevalókat csak részben. Így marad a Te változatod. Idén már nem valószínű, de jövőre tesztelni fogom! :-)
Én még szeretnék 1-2 üveggel elrakni, ha túlmegy rajtam ez a fránya vírus. Az eredeti recept is nagyon finom, nekem a csípőssége miatt édesebben ízlett. Szeretném, ha hasonló lenne az Édesanyád receptjével. Mindenképpen jelezd vissza :)
Kedves Vicuska! A víz 1,7 dl? Hasonló mennyiségű paprikához egyéb receptek mintha 1,7 liter körüli vizet írnának... Köszönettel: Mónika
(rotunda-kerek paprika)
Kedves Mónika! A hidegen elrakottba kell a kb 2 l víz. Nálam az összes folyadék- 1,7 dl + a 4 dl ecet és + a 2 dl olaj. Ebben főzöm ki a paprikát. Mivel puhább lesz az állaga, több fér az üvegbe. Ezért a főzés után megmaradt lé pont elég felönteni az üvegekben lévő almapaprikát. Próbáld ki bátran!
Igen, a rotunda- kerek formájú paprika, vagy almapaprika. A körtemplom kúpformájú kupolája is rotunda :)
Megjegyzés küldése