Még középiskolás koromban elkezdtem lejegyezni ételek, sütemények elkészítési módját kalligrafikus
írásommal egy Szakácskönyv-nek nevezett receptgyűjteménybe, annak idején egy úgynevezett vastag füzetbe. Talán 6.-os koromban... Már akkor érdekeltek a finom ételek, sütemények :) Ez a finom sütemény recept a füzet elejéről való. Keresztbe-kassul vigig főztem, sütöttem belőle mindent az évek folyamán, ez a recept kimaradt :) De ezentúl gyakrabban fogom megsütni, mert nagyon megtetszett!
A lábjegyzet apró betűit már nehezen
olvasom, megkopott a toll nyoma, így nálam véletlenül kimaradt a citrommázból a vaj, emiatt nehezen
kenődött a sütemény tetejére, de higgyék el, így is fergetegesen finom lett :)
A tepsi méret megadása hiányzott a leírásból, az enyémnél kisebben is süthető
vagy akár tortaformában. 30x40 cm-eset használtam. Nekem kicsit nehezebb volt a nagyobb tepsiméret miatt
vékonyra nyújtani a két lapot, de a végeredmény jó lett :) Az összetevők nagyon találóak, ha a citromot a
túróba tennénk, akkor teljesen más ízt kapnánk, ám ez a citrommáz az intenzív ízével különlegessé
teszi ezt a süteményt, harmonikusan illeszkedik a túrós béleshez.
Hozzávalók a 2 laphoz:
400 g liszt
250 g margarin (a margarint kipótoltam kb 60-70 g házi
disznózsírral, így porlósabb lett)
100 g cukor
2 tojás sárgája
késhegynyi sütőpor (lapos teáskanál)
1 evőkanál tejföl
pici só
Túrós töltelék:
1000 g túró
200 g cukor
3 egész tojás
50 g vaj
1-2 evőkanál dara (gríz)
½ citrom reszelt héja
100 g meleg vízben áztatott mazsola, kinyomkodva
Bevonat, citrommáz:
300 g cukor
½ citrom leve
2-3 evőkanál víz, ha sűrű lenne
Mielőtt a sütire, tortára öntjük a citrommázat, belekeverünk 20 g vajat
(ez véletlenül kimaradt nálam, ezért nehezebb volt a tetején egyenletesen elkenni).
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
2 megjegyzés:
Csuda guszta, szívesen beleharapnék :-)
Köszi, szívesen adok :)
Megjegyzés küldése