Az azu- egy nemzeti, tatár étel, amelynek fő összetevője a
marhahús (lehet bárány vagy sertés) és sós savanyú uborka (nem ecetes!), kovászos ubi is jó. Hogy
táplálóbb legyen, megy még bele sárgarépa és sült burgonya. Laktató, nagyon-nagyon finom
egytálétel, nem először készítettem.
Hozzávalók:
½ kg marhahús
2 nagy hagyma
pár sós uborka (3-4 db)
½ kg burgonya (6-7 db)
1-2 cikk fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsompaszta
1 babérlevél
só
½ teáskanál őrölt bors
1 nagyobb sárgarépa (kb 150 g)
1-1/2 csésze víz, de még jobb a húsleves
½ teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál zíra, azaz római kömény (2 sem rontja el)
petrezselyemzöld, kapor
Előkészületek:
A húst előbb vastagabb szeletekre majd vékony, 4-5 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát nagyobb kockára. Az uborkákat kisujjnyira. A sárgarépát
vékony karikára. Ha vastagabb, előbb felezhetjük hosszában.
A zöldeket
aprítjuk. A krumplit pedig tetszés szerinti hasábokra, amit az azu készítés közben külön, megfelelő edényben megsütünk.
Elkészítés:
Vaslábasban (vastagabb aljúban, vagy öntöttvasból levő a legjobb,
mint pl a bogrács edényünk) olajat hevítünk, darabosabb pl kősót szórunk bele,
hogy ne ragadjon le a hús, belerakjuk a húscsíkokat és erős lángon átsütjük.
Hozzáadjuk a hagymát, a 3 ek paradicsompasztát. Át keverjük és felöntjük
húslevessel. 1 órán át pároljuk.
Ekkor keverjük hozzá az uborkát, fűszereket –
paprika bors, én tettem teáskanál zírát vagyis római köményt, babér, + 20 percet
pároljuk még.
Utoljára kerül bele a sült krumpli, fokhagyma (erősebb lesz
az ízhatása), még egy kis petrezselyem (ennek zöldebb marad a színe az ételben)-
mindezt még 7 percig hagyjuk a tűzön.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Finom, laktató étel lehet, nagyon jól néz ki!
Így igaz, köszi! :)
Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom, minden összetevőjét szeretem!
Igen, az összetevők külön is finomak, ebben a társításban a legszerethetőbb étel :)
Megint különlegeset mutattàl, nagyon finom lehet!
Köszönöm, de készítsd el és megtudod :)
De régen jártam erre! Még mindig ínycsiklandozókat tudsz főzni Vicuska! Most, hogy lesz új gépem, jövök gyakrabban! :)
Örülök neked itt is, Verus, gyere csak bármikor és köszönöm :)
Megjegyzés küldése