A
zellerkrémleves egyszerű és finom étel. Már a görögök is
előszeretettel fogyasztották a középkorban, hiszen jóhatással van
egészségünkre- csökkenti a vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet és
testsúlyt, baktériumölő, jó hatású reumára és köszvényre, teljes B komplex
vitamin tartalma van stb.
Sokan
félnek használni a zellert, mert elég intenzív az íze. Éppen ezért kevés
kiegészítő fűszert használjunk hozzá.
A
magvakkal való kombinálást azonban jól tűri, legyen az dió, vagy tökmag :)
Ha
nincs dió, kimaradhat.
Hozzávalók:
1 db nagyobb fej zeller
1-2 db krumpli
2 db hagyma (vagy 1 nagyobb)
Vaj
Só, bors
Szerecsendió vagy rozmaring
2 ek. darált dió
Tejszín 1 dl
A hagymát kockára vágva karamellizáljuk a vajban.
Hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zellert és a krumplit.
Felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint befűszerezzük és hagyjuk puhulni.
Mikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk a
tejszínnel és a darált dióval. Ha kell, pótoljuk még vízzel, felfőzzük.
Tálalhatjuk pirított zsemlekockával (fokhagymás), vagy
készíthetünk mellé mini sajtos csigákat leveles tésztából és krémsajtból.
Nagyon finom lesz, azt megígérhetem.
Jó étvágyat!
vicuska13.blogspot.hu
4 megjegyzés:
Finom lehetett a levesed! Én szeretem a zeller ízét, ha van itthon, mindig teszek egy darabkát a levesekbe, és meg is szoktuk enni a többi zöldségfélékkel :-)
Örülök, hogy újra itt vagy, további jó nyarat!
Ez az egyik kedvenc levesem! A dió meg biztosan feldobja. Köszi a megosztást!
Köszönöm, Katalin, nektek is tartalmas, kirándulós nyarat :)
Én is szeretem, húslevesbe is mindig kerül. A zöldjét is szeretem paradicsomlevesbe, -szószba főzni.
Kedves Névtelen, köszönöm a hozzászólást! :) A krémlevesek szerintem is isteni finomak, népszerűek az utóbbi években. Szívesen!
Megjegyzés küldése