Elkészítési idő: 60 perc
Sütési idő: 20-25 perc
Érdemes dupla adagot sütni!
Lehet egyik feléből túrós bélest, a másikból lekváros buktát
sütni.
Mérsékelten édes, finom, rugalmas állagú sütemény. 2
tepsivel sütöttem.
TÉSZTA
1 kg liszt
4 dl aludttej vagy kefir
5 dk élesztő
1 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál só
2 kicsi tojás vagy 1 nagy
összesen 12 dkg margarin, ebből a tésztába 3 evőkanálnyi
TÚRÓTÖLTELÉK
50 dkg túró
1 csomag van.cukor
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola (megmosva és beáztatva meleg vízbe)
1 tojás
LEKVÁRTÖLTELÉK a buktához
3 dl szilvalekvár (házi)
KENÉSHEZ
1 egész tojás
Az 1 dl langyos tejbe tesszük a 3 ek cukrot és belemossuk az
élesztőt. Hagyjuk megkelni, azaz megfuttatjuk.
A dagasztótálba a liszthez adjuk a tojásokat, sót, az aludttejet
és a megkelt élesztőt.
Addig dagasztjuk, amíg elválik a táltól a tészta. Hozzádolgozunk
3 evőkanálnyi olvasztott margarint. Letakarjuk, meleg helyen 1 órát kel.
Elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 150C fokra.
A megkelt tésztát gyúrótáblán kézzel széthúzgáljuk és lekenjük
olvasztott margarinnal. Annyi margarint hagyunk, amennyivel majd később lekenjük
a kisült béles tetejét.
A tésztát feltekerjük és csigaformára tekerjük. Letakarva
újra kelesztjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 10x10 cm kockákra vágjuk. Kb 2 evőkanál tölteléket teszünk a közepére. A szemben lévő csúcsokat a közepén összenyomjuk, jól összelapítjuk.
Lekenjük a felvert tojással.A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. Az előmelegített sütőben előbb 150 fokon sütjük 10 percig, majd 200 fokra emelve a hőmérsékletet, még 10-15 percig, amíg szép piros lesz. Kivéve rögtön lekenjük a megmaradt olvasztott margarinnal. Ha kihűltek, fogyaszthatjuk.
LEKVÁROS BUKTA
A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. remek könyvéből
származik.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
3 megjegyzés:
Csodás béleseket sütöttél, mindkét sütid nagyon finom lehetett a gazdag töltelékkel! 😊
Nagyon finom lehet ez a kelt tésztád, még aludttejjel nem csináltam eddig. Már tegnap is szemeztem a recepteddel van még szilvalekvárom lehet hogy buktát csinálok majd és akkor kipróbálom én is.
Szilvalekvárral vagy esetleg baracklekvárral a legfinomabb szerintem is. Az aludttejes vagy kefires kelt tészták nagyon könnyűek, próbáld ki mindenképpen.
Megjegyzés küldése