Keress egy receptre, vagy összetevőre

TOJÁSLEVES



Egyszerű, olcsó, finom hungarikum, és gyorsan készen van, kb. 760 kalória!

2-3 ek. olaj
3-4 ek. liszt
1 fej hagyma
darált piros paprika
1-2 babérlevél

1 ek. ecet
4-6 tojás
delikát vagy vegeta
őrölt köménymag, csipetnyi
2 literes lábosban olajon megpirítom a lisztet, amikor már elért egy kellemes világosbarna színt, akkor rádobom a reszelt, vagy apróra vágott hagymát. Párat keverek rajta, megszórom a paprikával és rögtön felöntöm vízzel. Ízlés szerint sózom, hozzáadom a babért és az ecetet. Óvatosan, egyesével beleengedem a tojásokat (természetesen a héja nélkül :)) a zubogó vízbe és alacsonyabb hőfokon kb. 10 perc alatt készre főzöm.

Tejföllel vagy anélkül tálalom. A babérlevelet ki szoktam belőle halászni, mert ha benne hagyjuk, akkor megkeseríti a levest ;)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

TOROS KÁPOSZTA


Igazi magyaros, kiadós, rendkívül finom egytálétel, az étel nevéből is adódik, hogy disznóvágáskor mindenképpen készítik!

1 kg szálas savanyú káposzta (lehetőleg házi)
3 db. babérlevél
10 szem egész bors
0,5 kg csont nélküli tarja(mindenképpen vmi zsírosabb hús legyen: dagadó, lapocka, ami akad)
0,5 kg sertés oldalas
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
disznózsír
2-3 nagy ek. őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt fekete bors

Tálaláshoz: tejföl és friss kenyér

Ez egy igazi, egyszerűen elkészíthető téli étel!
Alaposan átmossuk a savanyú káposztát és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük a tűzre főni, hozzáadjuk a babérleveleket, fekete borsszemeket, és majd egy óra alatt kis lángon megfőzzük. Kuktában főzve kb. 20 perc alatt készen van.
A húst átmossuk és feldaraboljuk.
A serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, óvatosan belehelyezzük a húst, átkeverjük, és 1-2 percig átsütjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a hús ¼-ig érjen.

Most hozzáadhatjuk az apróra vágott hagymát, darált pirospaprikát, a szétnyomott fokhagymát, sót, borsot.
A húst készre, puhára pároljuk.

Amikor készen vagyunk a hússal, a káposztáról leöntjük a levét (hogy fermentációja ne puffasszon) és elegyítjük őket. Egyszerre is készülhet a hús a káposztával, de nem számítható ki a hús puhulási ideje, mert az igencsak változó.
Tejföllel és friss kenyérszeletekkel tálaljuk. Mi inkább tejföl nélkül szeretjük fogyasztani.


A savanyú káposztát az ókori római időkből ismeri az emberiség. Nagy a vitamin-(B1-, B2- és C-vitamin), ásványisó- és rosttartalma.

vicuska13.blogspot.hu

A CITROMOS ÁLOM


Ez egy nagyon finom, pikáns sütemény, amelyet könnyű elkészíteni és persze nem utolsó sorban időben sem hosszadalmas a folyamat- ez a finomság az egész család kedvence! Renáta leányom eperrel is kipróbálta, megállta a helyét-, de más gyümölccsel (málna, narancs stb.) is lehet természetesen kísérletezni. Van ám még egy előnye- nem kell begyújtani a sütőt, a legnagyobb hőségben, nyáron, igazi felüdülés a készítése és a fogyasztása egyaránt.
A mostani apropó az, hogy még Karácsonyról maradt ½ l tejszínem, ami a következő hónapban lejár, a hétvégén pedig jó árban kaptunk a piacon citromot és mindez arra inspirált, hogy újra elkészítsem a citromos álmot.

Hozzávalók:

250 g babapiskóta
½ l tejföl
½ l tejszín (behűtve)
2 darab citrom (alaposan megmosva)
12 ek. porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A süteményünk elkészítésében nagy segítségünkre van a mixer habverő része. A tejfölt mindkét fajta cukorral felverjük, hozzákeverjük menet közben a citromok reszelt héját (a szakácsfüzetemben rch) és a kipréselt levét.
A tejszínt a legalacsonyabb fokozaton kemény habbá verjük, vigyázva, nehogy vajjá köpülődjön. Óvatosan, lazán belekeverjük a tejfölt.
A felhasznált edény alját kirakjuk babapiskótával, ez lehet kerek tortaforma, salátástál, téglalap alakú agyag- vagy üvegedény. Rásimítjuk a fele krémet, újra egy sor babapiskóta következik és betakarjuk a krém másik felével.
Díszíthetjük maradék reszelt piskótával vagy citromkarikával, ha van éppen a kiskertünkben- Melissza (citromfű) zöldjével.
Ha akad még felesleges citromunk, egynek a levével belocsolhatjuk a babapiskótákat, úgy hamarabb összeérik a finomságunk.
Ajánlatos egy éjszakára hűtőbe tenni a desszertet!

Mesésen kellemes ízű eme sütemény és a siker garantált!

A receptet Anyukám adta- "Beregi Hírlap" nevű újságból vágta ki anno!
Azóta több alkalommal is elkészítettük eperrel is, hasonló sikerrel!

Facebookon is megtalálhatóak, követhetőek a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS KALÁCS


Nagyon finom morzsás (strejzeles) túrós kalácsot sütöttem. A maradék tojásfehérjéből pedig mákkal szórt kókuszos habcsókot. Tökéletes az édes morzsa, más süteményhez, zsömléhez is ajánlom elkészíteni!

Kalácstészta:

150 ml tej
50 ml vaj
3 ek. cukor
¾ ek. só
50 ml langyos víz
1,5 ek. szárított élesztő (kb. 1 csomag)
2 tojás sárgája
2,5 pohár (625 ml) liszt

Töltelék:

50-80 g túró
125 g rikotta (vagy bármilyen lágy sajt)
2 ek. cukor
1 tojás sárgája
½ citrom reszelt héja

Morzsa (strejzel):

2 ek. liszt (25 ml)
1,5 ek. cukor (21 ml)
1 ek. (15 ml) lágyított vaj

A tejet felmelegítettem 2 kk. cukorral, 45 g vajjal és a sóval, míg fel nem oldódott. Langyosra hűtöttem.
Tálban összekevertem a maradék cukrot a langyos vízzel és az élesztővel. Vártam 10 percet, amíg felhabzik. Ekkor hozzáöntöttem a tejes keveréket és tojások sárgáját a két csésze liszttel. Enyhén bedagasztottam. Nem kell megijedni, a massza ragacsos lesz! Lisztezett táblán átgyúrtam, a lisztet apránként adagolva- 10 perc ment rá. A tészta sima legyen. Nekem picit több liszt vált szükségessé, valószínűleg a csésze mérete miatt. Folpackkal letakartam és 1-1,5 órát kelesztettem meleg helyen, amíg 2X-resére emelkedett a térfogata (általában kendővel letakarva a sütőbe teszem az élesztős tésztát 50 C fokra állítva a hőfokot, így a huzatot is elkerüli az ember és biztosítva van a meleg).
Átgyúrtam és 12 részre osztottam a tésztát, mindegyiket kis labdává formáltam és egy zsírpapírral bélelt formában 2,5 cm-re egymástól elhelyezgettem. Felolvasztottam a maradék vajat és lekentem ecsettel a tetejüket. Folpack alatt 1 órát pihent.

A várakozási időben előkészítettem a tölteléket: csak túrót használtam hozzá, minden hozzávalót egy tálba adagoltam és alaposan átkevertem. Pici tejfellel lágyítottam az állagán.
A kis tésztalabdákba, miután megkeltek és majdnem összeértek, az ujjaimmal mélyedést nyomtam a közepébe és beleraktam kb. egy evőkanálnyi tölteléket. Megszórtam a morzsával.

Morzsa: cukor + liszt + puha vaj- kézzel, ujjaim hegyével morzsássá morzsoltam. Nem gyúrjuk!
180C fokon előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.


Porcukorral megszórva jóízűen fogyasztottuk.Nagyon finom!!!


A megmaradt tojásfehérjéből kókuszos habcsók készült mákkal szórva. A 3 tojás fehérjét habbá vertem, hozzáadtam 250 g porcukrot (vagy: 200 g porcukor és 50 g étkezési keményítő), csipet sót, folyamatosan dolgoztattam a mixert. Amikor fejre fordítva sem mozdult a tálból, akkor fakanállal óvatosan hozzákevertem a kókuszreszeléket (máskor darabos diót). Sütőpapírra szétraktam a csomókat és 180 C fokon készre sütöttem. Ha fehér habcsókot szeretnénk, akkor 150 C fokon kell sütni, a sütő ajtaját picit kitámasztva elég hosszú ideig.
A receptet egy internetes újságban találtam: Canadian living

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT KRUMPLI SONKARÓZSÁVAL ÉS SAJTTAL


Hozzávalók:

15 darab krumpli héjastól

3 db. tojás

pár ek. tejföl

15 dkg trappista sajt

feketeerdei sonka 200 g (2 csomaggal)


bors

sok petrezselyemzöld aprítva


A krumplit folyó víz alatt jól megmostam és kuktában 10 perc alatt megpároltam fél deciliter vizet öntve alá és megsózva. Még melegen, de nem forrón, meghámoztam. Ketté vágtam és kiskanállal kivájtam a belsejét. Össze lehet törni, én így hagytam. Az apróra kockázott főtt tojással , tejföllel, petrezselyemmel és sóval, borssal átkevertem.
Betöltöttem a kis ladikokba. Az eredeti recept szerint 2-2 baconbe csomagoljuk egyesével.


Nekem volt Anyukámtól kapott 2 csomag feketeerdei füstölt, szeletelt sonkám. Kevésnek találtam a bugyoláláshoz, ezért kettévágtam, megtekertem és mindegyik csónak tetejére raktam egy ilyen kis rózsát.


Lekentem a tegnapról maradt tojással (sajtos pirog) és megszórtam bőven a reszelt sajttal. 190-200 C fokos sütőben átsütöttem.


Kb. 20 perc alatt kész lett. Tejfellel is tálalható...
Finom és laktató vacsora lett belőle!

A receptet a neten találtam cat.e.rina név alatt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők