Piskóta:
4 tojás
4 ek. hideg víz
125 g liszt (vagy 100 g liszt, 25 g keményítő)
1/3 tk sütőpor
1 csomag van.cukor
100 g cukor
Krém:
400 ml tej
3 tojás sárgája
200 ml legalább 33 %-os tejszín
10 g zselatin
60 g cukor
2 bőkezűen mért púpos ek. keményítő
Töltelék:
2 nagyobb banán
100 g cukor
100 ml cukros szirup átitatni a piskótát
Ezt a süteményt még tavaly készítettem, de most rátaláltam a receptjére más egyebet keresve és gyorsan leírtam a blogomba. Bosszúságomra azért nem készült róla fotó, mert leültek az elemek a gépben, de majd legközelebb alkalomadtán pótolom a látványt :)
Annyira ízlett a családom tagjainak, hogy be is lett jegyezve a családi receptes füzetbe...
A sütőt előmelegítettem 220C fokra.
A tojás sárgáját felvertem mixerrel a vízzel és a cukrokkal. Hozzákevertem óvatosan kanállal a keményre vert tojáshabot. Apránként beleforgattam a szitált lisztet (lehet lisztet és keményítőt) a sütőporral. Sütőpapírral kibéleltem a nagy gáztepsit és belesimítottam a masszát. Kb. 10 perc alatt megsült. Vizes konyhakendőre kiborítottam, lehúztam róla a sütőpapírt és feltekertem a vizes konyhakendő segítségével (fel lehet tekerni egyenesen a papírral, és ha kihűlt, kitekerve levenni a pergamentet).
A tojás sárgákat a cukorral felvertem habosra, belekevertem a keményítőt. A felfőzött tejbe vékony sugárban beleöntöttem, folyamatosan kézi habverővel verve. Sűrűsödésig főztem. Teljesen hagytam kihűlni a masszát. Ekkor óvatosan hozzákevertem a habbá vert tejszínt.
Instant porzselatint használtam, a hagyományosat be kell áztatni a leírás szerint. Belekevertem 2 evőkanálnyi krémbe, majd az összessel elegyítettem. 3 evőkanálnyi krémet félretettem a tekercs diszítésére.
A töltelékhez a banánt karikára vágtam. A cukrot serpenyőben karamellizáltam, beleszórtam a banánt, átkevertem és rögtön leemeltem a tűzről. Miután kihűlt, a krémbe forgattam. Isteni finom lett!
A piskótát átitattam a sziruppal (el is hagyható művelet), lekentem a krémmel és feltekertem.
A tetejére kentem a félretett pár kanál krémet és megszórtam a tekercs tetejét kókuszreszelékkel. Közepét hosszában meggyszemekkel díszítettem (lehet friss félbevágott eperrel).
Hűtőben hagytam 1 órán át összeérni az ízeket.
Rendkívül finom, légies, vendégváró piskótatekercs, maradék banán felhasználására is kiváló. Meglepően jól illeszkedett, összhangban volt a karamelles banán krém a kókusz ízével.
Külföldi TV műsorban láttam az elkészítését.
vicuska13.blogspot.hu
Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
KELKÁPOSZTA FŐZELÉK KRUMPLIVAL
1 kg krumpli
1 ek őrölt köménymag
só
bors
6-7 cikk fokhagyma
őrölt pirospaprika
liszt a rántáshoz
olaj
Anyukám receptje szerint szeretem elkészíteni ezt az általunk igencsak kedvelt ételt.
A kelkáposzta fűszere a majoránna, a kömény, a koriander, a petrezselyem és a fekete bors- ebből bármelyiket bátran használhatjuk ízlésünknek megfelelően. Állítólag már a kőkorszakban is ismerték ezt a növényt.
Egy nagyobb lábasban felfőztem vizet, megsóztam, beleszórtam az evőkanálnyi köménymagot, vegetát, a szétnyomott fokhagymát és a fövő vízbe adagoltam az előbb hosszában elvágott majd deszkán csíkokra szeletelt kelkáposztát.
Lefedve sorsára hagytam, csökkentve a lángot a lábas alatt, hogy azért ne rotyogjon, csak csendesen főjön.
A krumplit külön főzzük meg, mert nem egyforma a főzési ideje a két zöldségnek és így biztosan mindkettő kellően megpuhul. Karikára illetve a krumpli nagyságától függően félkarikára szeletelem. Kevés, sózott vízben puhára főzöm.
Amikor már majdnem megfőtt a kelkáposzta, akkor hagyma nélküli zsemleszínű rántást készítek olajon kb. 5-6 fakanál lisztből. Felöntöm vízzel, simára kikeverem és amint egyet rottyan – a főzelékhez öntöm. Utána sózom, borsozom ízlés szerint. Fedő alatt még 8-10 percig főzöm, hogy a liszt íze kifőjön, ne érződjön.
A feltéthez egy fej hagymát apróra vágtam, olajon átsütöttem a karikázott virslikkel, szeretem, ha egy kicsit megpirulnak, úgy finomabb az ízük. Egy evőkanál pirospaprikával megszórtam és kevés vizet öntöttem rá.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
AZ A JÓ KIS SZALAGOS FARSANGI FÁNK…
A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban.
Az egyik, a francia beignets nevű sütemény körül alakult ki, amelyet Marie Antoinette királyné (1755-1793), XVI. Lajos hitvese, egy kalandos karneváli éjszakán ismert meg. A királyné a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely az utcákon kavargott. A sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. A fánk rendkívül megízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát.
A karnevál elmúltával a fánksütőt a palotába rendeltette. A mézeskalácsos elmesélte a fánk receptjét és elkészítési módját a királyné cukrászának. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
Mivel az emberek hamar megkedvelték a finom, laktató, olcsó tésztafélét, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérőételévé vált.
Egy másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség.
„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek.
Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, valakinek a fejéhez akarta vágni.
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.
Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság. (Innen: http://www.landra.hu)
Van olyan ember vajon, aki nem szereti a farsangi fánkot? , én még nem találkoztam mindenesetre ilyennel :) Tehát a következő recept szerint készítem mindig:
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
3-4 tojás sárgája
só
2 dl langyos tej
4 ek. olvasztott margarin
500 g finom liszt (BL 80)
2-3 ek vodka vagy rum (kevesebb olajat szív magába a fánk sütés közben)
baracklekvár
Az élesztőt felfuttatom a cukrozott langyos tejben. Mindig belemosom, amíg feloldódik. Akkor jó az élesztőnk, ha nincs átütő szaga, hanem kellemesen friss az illata. Ha túl intenzív a szag, akkor már elhaltak az élesztőgombák és nem fog kellően megkelni a tésztánk.
Egy nagy tálban a tojás sárgáját összekeverem a sóval és a langyos tejjel, a margarinnal és rászitálom a lisztet, hozzákeverem az élesztős tejet.
Mivel az emberek hamar megkedvelték a finom, laktató, olcsó tésztafélét, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérőételévé vált.
Egy másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség.
„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek.
Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.”
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.
Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság. (Innen: http://www.landra.hu)
Van olyan ember vajon, aki nem szereti a farsangi fánkot? , én még nem találkoztam mindenesetre ilyennel :) Tehát a következő recept szerint készítem mindig:
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
3-4 tojás sárgája
só
2 dl langyos tej
4 ek. olvasztott margarin
500 g finom liszt (BL 80)
2-3 ek vodka vagy rum (kevesebb olajat szív magába a fánk sütés közben)
baracklekvár
Az élesztőt felfuttatom a cukrozott langyos tejben. Mindig belemosom, amíg feloldódik. Akkor jó az élesztőnk, ha nincs átütő szaga, hanem kellemesen friss az illata. Ha túl intenzív a szag, akkor már elhaltak az élesztőgombák és nem fog kellően megkelni a tésztánk.
Egy nagy tálban a tojás sárgáját összekeverem a sóval és a langyos tejjel, a margarinnal és rászitálom a lisztet, hozzákeverem az élesztős tejet.
Fakanállal kidolgozom, sima- se túl kemény, se túl lágy tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, akkor kicsit több tejet vagy több lisztet használjunk, figyelembe véve a tészta állagát. Konyharuhával letakarom és meleg helyen (pl. 50C fokra állított sütőben) kb. 1 órát kelesztem, amíg duplájára emelkedik.
Gyúrótáblán fél centire kinyújtva, de még jobb kézzel szétnyomkodva, mert akkor benne maradnak a légbuborékok, fánkszaggatóval kiszaggatom (nagyobb pogácsaszaggató) és letakarva még fél órácskát pihentetem. Majd fél liternyi olajat melegítek és kicsit lejjebb véve a tűz erejét a fánkokat óvatosan a sercegő olajba engedem úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Lefedem. Amikor az alsó fele aranysárgára sült, megfordítom és fedő nélkül készre sütöm. Kéztörlő papíron hagyom a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral hintve baracklekvárral tálalom. Tejjel vagy anélkül jóízűen fogyasztható. Másnap is jó az állaga!
Szoktam sűrűre főzött házi szilvalekvárral tölteni, ha van itthon belőle.
Attól lesz szépen szalagos a fánkunk, hogy annyira könnyed és levegős a tésztánk, hogy kiemelkedik az olajból sütés közben, ellenben ha rosszul van kidolgozva, elsüllyed és nem alakul ki az oldalán a fehér szalag.
Másik kedvenc receptem, amit szerényen Isteni farsangi fánkként jegyeztem le sok évvel ezelőtt a szakács füzetembe:
2 dl langyos tej
2 jó nagy evőkanál cukor
3 dkg élesztő
pici liszttel meghintve a tetejét- jól felfuttatom.
+ 1/2 kg liszt
vicuska13.blogspot.hu
Szoktam sűrűre főzött házi szilvalekvárral tölteni, ha van itthon belőle.
Attól lesz szépen szalagos a fánkunk, hogy annyira könnyed és levegős a tésztánk, hogy kiemelkedik az olajból sütés közben, ellenben ha rosszul van kidolgozva, elsüllyed és nem alakul ki az oldalán a fehér szalag.
2 dl langyos tej
2 jó nagy evőkanál cukor
3 dkg élesztő
pici liszttel meghintve a tetejét- jól felfuttatom.
+ 1/2 kg liszt
1 dl tej
1 egész tojás
2 teáskanál só
1 főtt krumpli
5 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum.
Az elkészítése analóg a fentebbi recepttel.
Az első oldalt fedő alatt sütöm, megfordítom a fánkokat és fedő nélkül készre sütöm.
A krumplinak köszönhetően másnap is nagyon finom, tökéletes az állaga!
Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.
Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.-370)
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
1 egész tojás
2 teáskanál só
1 főtt krumpli
5 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum.
Az elkészítése analóg a fentebbi recepttel.
Az első oldalt fedő alatt sütöm, megfordítom a fánkokat és fedő nélkül készre sütöm.
A krumplinak köszönhetően másnap is nagyon finom, tökéletes az állaga!
Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.
Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.-370)
Érdekességek a fánkról:
"Zsiradékban sült tészta. Elnevezése, mind a korábbi (!) átvétel pánkó (1522), mind a fánk (1500) alakban az erdélyi szászból (‘zsiradékon sült’) származik. A 17. századi szakácskönyvekben a kelt, magas kerek fánk („körtvély-fánk”) és a tojásos tésztából borral gyúrt, vékonyra kisodort és elvagdalt forgácsfánk egyaránt a fánk nevet viseli. Az utóbbinak csöröge (1565) elnevezése a zsiradékban kisütött száraz tésztadarabok zörgő hangját utánzó szó, török származtatása téves. Ugyanennek későbbi herőce (1781) elnevezése alföldi és palóc tájszó. A 19. század elején szakácskönyvek a kelt fánkot farsangi fánknak, a gyúrtat forgácsfánknak nevezik. Parasztlakomához rendelve mindkét fánkfélét 1793-ban Gvadányi József, Rontó Pál keresztelőjén említi. Az Ipoly menti palócok 1857-ben az ünnepi herőcét cukrozva ették (Reguly A. 1857/1975: 112). 1868-ban Hódmezővásárhelyen a téli névnapi sütemények közt mind kelt fánk, mind forgácsfánk (csörge) szerepelt (Török K. 1868: 19)."
Forrás- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
BIRYANI CSIRKEMELL INDIAI MÓDRA
2 db nagy fej hagyma apróra
1 fej fokhagyma apróra
2-3 csirkemell apróra kockára vágva
4 sárgarépa vastagon karikázva
mehet bele 2 paradicsom kockára vágva, most kimaradt
1 cső édes paprika karikázva
1-2 chili (ennél a készítésnél kihagytam)
1 babér
só
2 ek garam masala
1 ek gyömbérpor, vagy frissen reszelt
½ ek jeera (római kömény)
½ ek kurkuma
½ ek fahéj
½ ek dhanya, zöld koriander
ha van, tehetünk sáfrányt
0,5 kg rizs külön megfőzve pici olajjal (hosszúszemű vagy Basmati rizs).
Ez egy isteni finom egytálétel. Tulajdonképpen nagyon sok fajta biryani recept van- indiai, pakisztáni, arab. Egyiptom éttermeiben nagyon népszerű! A Biryani egy speciálisan elkészített rizs hússal, hallal, tojással vagy zöldségekkel. Nélkülözhetetlenek bele a fűszerek. Olvastam róla, hogy a perzsa beryā(n) sütött szóból ered a neve, tehát Iránban is ismert. Annyiban különbözik a plovtól (piláftól), hogy ott a rizs a hússal együtt készül, itt pedig külön. Ahogy a sütőben átjárja ételünket az a sok fűszer- hihetetlenül aromás lesz a végeredmény! Érdemes kipróbálni!
Ez a biryani-változat Renáta lányom kreációja, úgy elkészítve, ahogyan mi szeretjük. A chilit ez alkalommal mellőztük, de aki szereti, rakhat bele ízlésének megfelelően.
A rizst több vízben átmostam, rizsfőzőben készre pároltam dupla mennyiségű vízzel, sóztam, kevés olajat adtam hozzá. Basmati rizs jó hozzá, ha van a háznál.
Olajon átsütöttem a hagymát, fokhagymát, beleszórtam a fűszereket, a vastagabb karikára vágott sárgarépát és beleforgattam a kisebb darabokra vágott csirkemellet.
Egy nagy jénai tálba rétegeztem a rizst a fűszeres hússal. Lehet több rétegben is, edény méretétől és az adagtól függően. A tetejére került a karikázott paprika. Kb. 180 C fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt összeérleltem.
Tálaltuk, és élveztük a különleges ízt és illatot!
Itt található a blogomon az azerbajdzsán bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkéből!
Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
1 fej fokhagyma apróra
2-3 csirkemell apróra kockára vágva
4 sárgarépa vastagon karikázva
mehet bele 2 paradicsom kockára vágva, most kimaradt
1 cső édes paprika karikázva
1-2 chili (ennél a készítésnél kihagytam)
1 babér
só
2 ek garam masala
1 ek gyömbérpor, vagy frissen reszelt
½ ek jeera (római kömény)
½ ek kurkuma
½ ek fahéj
½ ek dhanya, zöld koriander
ha van, tehetünk sáfrányt
0,5 kg rizs külön megfőzve pici olajjal (hosszúszemű vagy Basmati rizs).
Ez a biryani-változat Renáta lányom kreációja, úgy elkészítve, ahogyan mi szeretjük. A chilit ez alkalommal mellőztük, de aki szereti, rakhat bele ízlésének megfelelően.
Olajon átsütöttem a hagymát, fokhagymát, beleszórtam a fűszereket, a vastagabb karikára vágott sárgarépát és beleforgattam a kisebb darabokra vágott csirkemellet.
Egy nagy jénai tálba rétegeztem a rizst a fűszeres hússal. Lehet több rétegben is, edény méretétől és az adagtól függően. A tetejére került a karikázott paprika. Kb. 180 C fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt összeérleltem.
Itt található a blogomon az azerbajdzsán bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkéből!
Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
A PARADICSOMLEVES
A családom csak úgy szereti enni, ahogyan én készítem :)
Olajat hevítek, 2-3 ek liszttel barna rántást készítek. Mehet bele egy kis darált pirospaprika, felöntöm vízzel. Beledobok egy egész hagymát héjastól, de a bajszát lekanyarítom. Hozzáöntöm a házi paradicsomlevet, 7 dl-t. Ha paradicsomlét főzök be télére, mindig belefőzök íznek 1-2 egész paprikát, ez nagyon jó zamatot ad neki! Kiegészítem a folyadékmennyiséget úgy, hogy 2 l levesem legyen. Ízesítem egy kis delikáttal, sózom és cukrozom, 2 l-nyi leveshez mondjuk 4 ek-al teszek.
10 percnyi főzés után, ami elveszi a liszt ízét, beleszaggatom a galuskát.
Galuska készítése:
egy tálkába felütök 2 tojást + delikát, sok petrezselyemzöld és annyi liszttel keverem fel, hogy ne legyen lágy a massza. Nem kell túlkeverni. Villával vagy kanállal galuskákat szaggatok az enyhén rotyogó levesbe és még 5-10 percig főzöm. Készen is van, lehet tálalni. Lehet rizst főzni külön a leveshez, mi galuskával fogyasztjuk.
Nyáron zellerzöld is kerül bele.
Nagyon egyszerű, gyorsan kész van és finom!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
A zakuszka egy zöldségkrém, eredetileg örmény étel (закуска- előétel, harapnivaló), melyet a moldovaiak közvetítettek Erdélybe. A recep...
-
Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ece...
-
Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc, ...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Egy alkalommal a nyár folyamán nagyon finom mézes paprikát kaptam barátnőmtől, H-G Anitától Dercenből. Kellemesen csípős, ízes, finom s...
-
Irina Chadeyka fotója Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ...
-
Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerik...
-
Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság! 5 kg piros paprika, a húsosabb fajtából finomabb (kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika)...
-
Az interneten találtam múlt évben (2015-ben), egy tartósító mentes, egyszerű ecetes paradicsom receptet, amit kipróbáltam. Aki eddig kó...