Keress egy receptre, vagy összetevőre

GRÁNÁTGYÖNGY SALÁTA


Mese-finom lett ez a saláta! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét! Nagyon ízlett benne a dió és az aszalt szilva, harmonikusan illeszkedett ízben a saláta többi összetevőjéhez.
Mese saláta néven (az íze miatt kaphatta a nevét) is találkoztam már majdnem ugyanezzel a recepttel az interneten, torta formájú rétegezett salátaként. Például reszelt tojássárgájával  és apróra vágott zöldhagymával díszítették. Jól mutatott :)


500 g csirkecomb (alsó vagy felső), én csirkemellből készítettem
6 db tojás
5-6 darab burgonya
1 sárgarépa
1 fej hagyma
150 g sampinyon gomba, én tinórut tettem bele és 3x ennyit
1 gránátalma
2 evőkanál dió
8-12 db aszalt szilva
2 csomag krémsajt (2x 150 g) vagy szendvicshez való sajtlapok
olaj a sütéshez
jó minőségű majonéz
frissen őrölt bors



A csirkemellet húslevesben megfőztem, miután kihűlt, felkockáztam. Vagy sózott, babérlevéllel ízesített vízben 40 perc alatt megfőzzük. 

Több csirkemellet is kifőzhetünk egyszerre, mert jól fagyasztható! 

A gombát szeletekre vágtam, majd vastagabb csíkokra.
A hagymát apróra vágtam és olajon megsütöttem. Szűrőkanállal kiemeltem, lecsepegtettem és a visszamaradt olajban kis lángon átsütöttem kis sóval megszórva a gombát. Miután elpárolgott a nedvesség belőle, még 5-7 percig pirítjuk.
A csirkehúst összekevertem a gombával és a hagymával. Sóztam, borsoztam, pár kanál majonézzel előre összekevertem, így kényelmesebb.

A tojást 10 perc alatt készre főztem, hideg vízben hagytam lehűlni.
Megszabadítottam a héjuktól és 2 db tojást nagylyukú reszelőn lereszeltem. A többit szétválasztottam fehérje és sárgája szerint, ezekkel díszítettem a kész salátát.
A krumplit a céklával héjában, a sárgarépát, de egészben elektromos kuktában 20 perc alatt megpároltam illetve megfőztem. Hámozás után külön-külön tálba lereszeltem.
                                                             
Közben a gránátalmát óvatosan megpucoltam, kiszedegettem a magjait. A csúcsánál késsel megnyitottam és körbevágtam egy mély tál fölött, mivel nagyon tud spriccelni a szép piros leve. Levettem a tetejét és bevágtam a hártyák mentén, amik körbeölelik a kis magokkal teli kamrákat, de csak a fehér húsig. Mint a narancsot vagy mandarint szoktam- szétszedtem a cikkeket. Kézzel lefejtettem a magokat a gerezdekből. Csak azért nem szabad félbevágni, mert akkor félbevágjuk a magokat és kifolyik az értékes leve.

A diót késes darálóban nagyobb darabokra aprítottam. Lehet éles késsel vágódeszkán.
Az aszalt szilvát meg kell mosni, leforrázni és 20 perc után leszárítani. Nekem olyan fajta volt, ami a friss és agyonszárított köztes állapotában van, már félbevágva, nagyon finom! Lehet beletenni 1-1 negyed diócikket.

A salátát rétegezve, soronként is össze lehet rakni. Vagy tekercsként, ahogyan én készítettem.


A tekercs esetében a krumpli réteg nem kevesebb, mint 1 cm vastag legyen.

 Az asztalra terítettem egy nagyobb darab folpackot.

 I. Ráreszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, majonézzel enyhén lekentem. Ez a réteg a legyen legszélesebb, legalább1, de akár kétujjnyit hagyjunk ki a rákerülő rétegeknél.
 II. A csirke-gomba- hagyma keveréket ráraktam. Rászórtam egy laza réteg sárgarépát.
III. Dió.
IV. Cékla + só + bors + majonéz.
 V. Sajt.
VI. A 2 reszelt tojás + 4 sárgája, só bors, majonéz.
VII. A saláta egyik hosszanti szélére zsinórban kiraktam az aszalt szilvát.

A folpack segítségével a szilva oldalától kezdve óvatosan feltekertem.
Egy éjszakára a hűtőbe helyeztem (min. 3 óra szükséges).
Másnap részben kibontottam és óvatosan átfordítottam a tálaló tálra. Ki lehet rakni a tetejét sajtlapokkal , de ezt a rés kihagytam. Sűrűn megszórtam a reszelt tojásfehérjével.. Elfelejtettem lekenni előtte majonézzel :) Tehát előbb a leheletnyi majonéz réteg következik, aztán a tojás fehérje.

Kiraktam a gránátalma magokkal a gyöngysort rá.

Tálalásig tortafedővel takarva hűtőbe helyeztem. Ennek híján hűtés előtt folpackkal le kell takargatni.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA- HABKÖNNYŰ OMLÓS ÉS PUHA!


Egyszerűen zseniális! Habkönnyű, omlós és puha palacsinta!!!

Ezt a palacsintát az interneten fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam, hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed, ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön szerelmes lett bele :) Egyszerű, nem drága és finom!

Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)

Dupla adagot (sőt!) ajánlok kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok időt, munkát nem igényel, lássunk hát neki:

2 tojás (mérettől függ, lehet 3)
½ teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt, aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna (0,25 tk)
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor (opcionálisan, vagyis kihagyható)

Rugós habverővel felvertem (lehet mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra. Vékony sugárban hozzáöntöttem a forró vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az első palacsinta alá kentem egy kevés olajat a palacsintasütőre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az első kettőt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) (nagy méretű a palacsintasütőm). A fórumozók között is akadt, aki mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1 egész tojást, akkor ez a probléma megszűnt. Szerintem sokban függ a liszttől!
Légies, porózus (apró lyukacskák képződnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érződik a palacsintán, ez is sokak számára lényeges momentum. Saját készítésű, házi áfonyalekvárral fogyasztottuk. 


Ludmilla írta:

Megosztom veletek az én kefires palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele elégedve:

½ l kefir
1 tojás (kissebből 2)
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál olaj
liszt

 Mixerrel felverem a kefirt, tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi lisztet, hogy megfelelő konzisztenciájú legyen, attól függően, hogy milyen vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyőben sütni. Jó étvágyat!

Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!

Vagy, ha kevésbé édesen szeretik-

liszt 140-160 g szitálva
szódabikarbóna ½ teáskanál
só ½ teáskanál
cukor 1 evőkanál
3 egész tojás- felverve
1/2 liter kefir

2 evőkanál olaj



A Szakácsok ligája weboldalon még egy nagyon hasonló receptet találtam Elenától:

800 ml 1% kefir
2 egész tojás
350-400 g liszt
220 ml forró víz
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál szóda
csipet só
1 evőkanál olaj
vaj

A tojást a sóval és a cukorral jól felhabosítjuk. Hozzákeverjük a kefirt, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük a habverővel.
A forró vízbe keverjük gyors mozdulatokkal a szódabikarbónát és rögtön beleöntjük a lisztes masszába. Átkeverjük.

Jól felforrósítjuk az olajat. Minél forróbb a serpenyő, annál több lyukacska képződik majd a palacsintában. Beleöntjük a palacsintasütőbe az olajat és 10 mp-ig melegítjük. Ezt is a masszához öntve kikeverjük.

A szokásos módon sütjük a palacsintákat, beleöntünk egy merőkanállal a serpenyőbe és a kanál aljával, körkörös mozdulatokkal elterítjük és sütjük.
A kész palacsinták felületét átkenjük egy kis darabka vajjal.

Tejfellel, lekvárral, mézzel, kaviárral tálaljuk.

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

LEVELES TÉSZTÁBÓL ANGYALKÁK- FINN ENKELITORTUT


Hangulatos és szép karácsonyi süteményt láttam egy finn blogon. Elkészítettem- egyszerű és mutatós, finom angyalkák lettek belőle! Legalább 10 éve ismeri és süti a blog írója ezt a sütit- egy 4 éves kislány karácsonyi süteményeket sütött anyukájával, amikor egyszer csak felkiáltott, hogy nézd, anya, csináltam egy angyalt! :)


1 csomag leveles tészta (készen kapható, de lehet háziból is elkészíteni)
házi, üstben főtt szilvalekvár
derelyevágó
porcukor
1 tojás sárgája a lekenéshez sütés előtt (nem fontos)


Bekapcsoltam a sütőt, beállítottam 180-185 C fokra, alsó-felső légkeverésre.
A leveles tésztát kinyújtottam, 16 kockára vágtam a nyújtófa segítségével cakkos szélű derelyevágóval. Megfeleztem, aztán a két fél lapot újra feleztem. Függőlegesen és vízszintesen egyaránt. 


A közepén kihagyva- X keresztet vágtam bele- így 4 háromszöget kaptam, ami a közepén összefüggő tészta maradt. A felső háromszögbe két teáskanál segítségével egy kanálnyi szilvalekvár-labdát helyeztem. 
A tésztából kis kendőt képeztem a „fejre”. 


A kéz és szárny kialakítása úgy történt, hogy az alsó háromszög két sarkát a nyak alá emeltem és vizes kézzel odaerősítettem, a „fejkendő” alá.


A tepsibe sütőpapírt terítettem. 


Az angyalkákat óvatosan áthelyeztem és lekentem tojás sárgájával. 2 közepes tepsivel 12-12 perc alatt sült ki a 16 tagú kis angyalkórus :)



Köszönöm Chef Cricketnek, hogy felhívta az ötletre a figyelmemet :)!

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

Juci is elkészítette és posztolta blogjában, az angyalkák arcocskája meggyszemekből készült (befőtt). Nagyon aranyosak lettek! https://juciakonyhafonok.blogspot.com/2019/12/karacsonyi-angyalkak.html



vicuska13.blogspot.hu

„HÓEMBER” SALÁTA



A 2014-es év első receptjével Mindenkinek nagyon boldog Újévet és egész évben jó főzőcskézést kívánok, csak kellemes meglepetéseket hozzon az élet!!!
Ezt a finom, dekoratív salátát könnyű elkészíteni, de még ennél is könnyebb összegyúrni ezeket a kis ennivaló hóembereket!
A salátát tálalhatjuk salátástálban vagy külön adagokban, egy személyre szabva.


Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa + 1 kisebb a díszítéshez (eredetileg 1 db)
3 cikk fokhagyma
4-5 csemegeuborka (eredeti receptben 1 nagy friss uborka)
8 szelet selyemsonka (eredetileg 50 g füstölt kolbász)
50 g sajt (eredetileg összesen 50 g)
1 doboz kukorica konzerv fele (kb. 50 g)

50 g sajt
1 főtt tojás
2 cikk fokhagyma
hóember szeme 2-2 szem fekete bors vagy olívabogyó

majonéz, ízlés szerint
só, fehér bors

Az alsó réteghez a sárgarépát lereszeljük, belekeverünk 2-3 fokhagyma cikket és kevés majonézt.
Az uborkát szalmára vágjuk. Lehet friss uborkát használni, az ecetes csemegeuborkával karakteresebb lesz az íze szerintem.
Minden újabb sort lekenünk kevés majonézzel.
Főtt csirkemellet (bevetettem a kolbász helyett) apró kockára vágtam, sóztam, meghintettem fehér borssal, kevés majonézzel összekevertem, hogy ne legyen száraz.
A következő réteg 2-2 szelet selyemsonka lett, gyufányi csíkokra szeletelve.
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, rászórtam a selyemsonkára.


A salátát kukoricaszemekkel zártam.

A hóemberhez kislyukú reszelőn megreszeltem a keménysajtot, egy főtt tojást, 1 fokhagyma cikket. Leheletnyi fehér borssal megszórtam. Kis majonézzel összekevertem, hogy formázható legyen. Hogy ne csússzon el a kukoricaszemeken, egy kiskanál majonézt pöttyintettem alá. Vederként és az orra gyanánt sárgarépát kapott. A december végi, de tavaszias hangulatú kertből meg frissen szedett zöldhagymaszárat a kezébe.



PS: Legközelebb kukoricaföld helyett több majonéz-havat kapnak a hóemberek talaj gyanánt :D

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

BÁRÁNYSÜLT ÁFONYÁS GRÁNÁTALMAMÁRTÁSSAL


A lányom beszerzett friss bárányhúst vidékről az ünnepekre. Még szinte meleg volt, amikor meghozták. Könnyen emészthető, diétás és igencsak ízletes húsa van.
Nagyon finom ünnepi fogás született belőle, elő-karácsonyra sütöttük meg ezt a báránysültet!



Hozzávalók:

egy 2,5 kg báránycomb csonttal együtt
1 nagy fej fokhagyma
5 db paradicsom vékony karikára vágva
1 egész hagyma héjastól a sült mellé
sör (vörös bor is illik hozzá)
kevés házi paradicsomlé

Fűszerek:
mustár
olaj
bors
oregánó
bazsalikom
rozmaring
zsálya

A báránycombot megtűzdeltem a vékony csíkokra vágott fokhagymával. Sóztam, borsoztam, lekentem mustárral és befűszereztem. A tetejére és köré raktam a karikára vágott paradicsomokat. Olajozott tepsibe helyeztem, kis vizet öntöttem alá és fólia alatt 1,5-2 órát 180°C-on légkeveréssel alsó-felső lángon sütöttem. Közben jótékony hatású sörrel locsolgattam. A fóliát levéve óvatosan átemeltem egy ovális formájú hőálló üvegtálba, meglocsoltam kevés paradicsomlével a tetejét és az utolsó félórában nagyobb tűzön (kb 200°C) szép pirosra sütöttem. Természetesen addig kell sütni a húst, amíg meg nem puhul.

Mártás:

narancshéj
mustár
áfonyalekvár
gránátalma sűrítmény
1 gránátalma magjai
citromlé

A szósz hozzávalóit összeforraljuk a maradék sörös-húsos lével- a végeredmény egy csodás íz-harmónia!


A báránypecsenyét szeletelve tálaljuk a gránátalmamártással.


 Adhatunk mellé köretként rizst vagy burgonyát, burgonyafánkot, mi salátával fogyasztottuk.



Vegyes saláta:

lila fejes káposzta, sárgarépa, paradicsom, hagyma és fügés balzsamecetes saláta öntet.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők