A galeta (galette) francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék.
Nagyon finom és könnyű édesség!
Nagyon finom és könnyű édesség!
Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.
100 g olvasztott. vaj vagy olaj (én olajat használtam)
150 ml forró víz
300-350 g liszt
1 kk. sütőpor
1 kk. só
1 ek.cukor
500 g alma (vagy cseresznya, meggy, eper stb.)
30 g cukor
Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.
A vízben feloldjuk a cukrot és a sót. Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat (olajat) és összeállítjuk a tésztát.
Amíg megtisztítjuk az almát, addig a massza pihen. Folpackban hűvösre tettem...
Kör formájúra nyújtjuk, a közepébe halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és a tésztát összecsipegetve a közepére húzzuk- minél magasabbra, annál jobb. A gyümölcsre szórunk a lyukba 1 ek. cukrot, nem kell akkurátusan, hadd szórodjon szét :)
Legközelebb az almát egy kis fahéjjal ízesítem...
A lyukat befedjük egy fólia darabkával és a sütőbe toljuk 180С-on 30-40 percre.
A sütés befejezése előtt 5 perrcel a fóliát eltávolítjuk.
Cseresznyével is finom.
Másik verzió:
90 g hideg vaj
4 ek. jéghideg víz
165 g liszt
1/4 kk. só
1 ek.cukor
1 van.cukor
Összeállítani villával, gyorsan átgyúrni és 30 percre a hűtőbe tenni.
3 nagy édes alma
A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a sütőpapírt megvajazzuk, rárakjuk a kinyújtott körformájú tésztadarabot. A közepébe tesszük a szeletelt almát. Megszórjuk a cukorral, pár vajdarabkával. A tésztát a széleinél megemelgetve összecsípjük, körbe-körbe. 30-35 percet sütjük. A tetejét fóliával letakarjuk, utolsó 5 percben a fóliát levesszük.
Hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.
Nagyon finom és könnyű édesség mindkét változat!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése