Keress egy receptre, vagy összetevőre

CSALAMÁDÉ nyersen elrakva télére (hőkezelés nélkül)


Több, mint 40 éve használom ezt a receptet- mennyei finom így a csalamádé!!!
Néhány alkalommal megpróbáltam helyettesíteni a hozzávalókat- pl. 3 kg uborkát sikerült beszereznem, ezért kilóban számolva több paprikát és káposztát használtam fel, tehát + 1 kg paprikát és + 1 kg káposztát tettem bele. Így is finomra sikeredett, úgy látszik, az a fontos, hogy az össz-kilogramm szám szerint meg legyen :)

5 kg uborka

2 kg zöld paradicsom

2 kg piros húsos paprika (vagy sárga, zöld)

2 kg káposzta

½ kg hagyma

½ kg reszelt sárgarépa

½ kg cukor

1 l (9 %-os) ecet

2 marék só

fekete bors, ízlés szerint

2 lapos tk. szalicil

Mekkora élvezet télen felnyitni egy üveg saját készítésű savanyúságot! Összehasonlíthatatlan az íze a tengerentúli delikateszekkel, a zöldségekkel az üvegbe zárunk egy kis darabka nyarat és meleget.
Minden zöldséget alaposan megmosunk, aprítunk, darabolunk, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A káposztát legyaluljuk, a többi hozzávalót felkarikázzuk. Hozzáadjuk a sót és a cukrot és manuálisan (kézzel) intenzíven átnyomkodjuk, hogy a kristályszemek feloldódjanak. Borsozzuk, ráöntjük az ecetet, belekeverjük a szalicilt és 1 napig állni hagyjuk, de legalább 1 éjjelen át, hogy levet engedjen. Időnként átkeverjük, átforgatjuk a zöldségeket.
Sterilizált ½-1 l-es üvegekbe rakjuk, lazán, felöntve a képződött lével. Lezárva mehet a spájzba.
Leírhatatlanul finom, roppanós, vitamindús savanyúság!!! Minden vitamin megmarad a hidegen való eltevésnek köszönhetően! Nem romlik, már másnaptól fogyasztható és élvezetes az íze, kóstolás után pedig rohanhatunk a piacra egy újabb adag hozzávalót venni :)

Erika T. (Beregszász) fotója a csalamádéról, már a harmadik adagot készítette el idén-



Gyönyörű látvány!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

wanna írta...

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a csalamádédra. Biztos nagyon finom, nincs is jobb a nyers dolgoknál, már csak azt kéne kitalálni, hogyan tartósítsunk szalicil (vagy más tartósítószer) nélkül. Addig is én hőkezelek :)))
De az is lehet, hogy a szalicil nem is olyan ártalmas, mint ma gondoljuk, nagymamám is szalicillal tartósított mindig, és élt 80 évet :)

Vicuska írta...

Az én környezetemben is mindenki használta. Szebb kort értek meg azok az emberek, mint mi fogunk, és ennek sajnos nem a szalicil az oka... De erre most és itt nem térnék ki. A szalicil, tudtad?, a fűzfa kérgében található nagy mennyiségben, 2 gyógyszert is ismerek, aminek az alapját képezi, tehát vitatható, mennyire ártalmas. Ha kialakult gyomorfekélye van valakinek, akkor kerülni kell, de olyankor fűszereset, zsírosat sem ehet az ember, amit ugye egészségesen fogyaszthat. Végül is az a mennyiség, ami belekerül egy nagy tálnyi zöldségbe, abból mennyi jut egy ebédhez- savanyúságként?! De nem rábeszélni akarlak természetesen, csak hangosan gondolkodtam :)

Hankka írta...

A receptet olvasva pont a szalicilre akartam rákérdezni, aztán megláttam a megjegyzéseket. Engem meggyőztél, Vicuska, fogok készíteni egy adaggal, nagyon guszta! :)

Vicuska írta...

Nem fogsz csalódni :) Finom, ropogós, vitamindús zöldségek!

Tiffanylda írta...

Felizgattál ezzel a recepttel! Évek óta nem teszek el csalamádét, mert mindig bebarnul és gusztustalan. Allergizálok azokra a szerekre, melyek használatával üde színe marad! Most úgy döntöttem, hogy szerintem ezt mi megesszük gyorsan!:))) Köszönöm szépen!

Vicuska írta...

Frissen is jó, sőt eláll néhány napig a hűtőben és közben összeérik az íze a zöldségeknek. Ildikóm, remélem Nektek is ízlett :)

Unknown írta...

Nekem minek barnul be?????

Unknown írta...

Minek barnul be nekem a bánka feléig????

Vicuska írta...

Ha a receptben leírtak szerint lett készítve, nem szabad bebarnulnia. Télére veszít üde zöld színéből, de nem barnul. Ecet nem maradt ki?

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők