Keress egy receptre, vagy összetevőre

BABGULYÁS LEVESEM, ahogy szeretjük


1 kg sertésláb, csülök, füstölttel is finom
4 szelet füstölt szalonna
3-4 hagyma
paprika
só, bors
erős paprika vagy „Erős Pista”
köménymag
fokhagyma
1 l száraz bab
friss paradicsom héja nélkül, kockázva
zöld paprika
0,5-1 kg sárgarépa
sok petrezselyemzöld
szerecsendió
2-3 babérlevél
2 csipet tárkony

CSIPETKE:

1 tojás
100 g liszt
só vagy Delikát

Tálaláshoz:
hagyma és friss kenyér

A magyar és az örmény konyhában van valami közös. A gulyás- a leves és a második fogás között van, kettő az egyben. Örülök neki, hogy a magyar konyha ilyen gazdag levesekben, szeretem, ha ebédre leves is van, de elfogadom az ilyenfajta laktató ételeket, amelyek helyettesítenek egy komplett ebédet. Bográcsban is készíthető, de ilyen csapadékos időjárás mellett gáztűzhelyen elkészítve is fenséges.
A legalább háromezer éves történelemi korszakot átölelő magyar múltban a pásztorok első étkezése feltételezhetően a tűz fölött kondérban készített gulyás volt.
Levesünket fél nappal hamarabb kezdjük előkészíteni, a babot hideg vízbe áztatjuk.
Időben kell elkezdenünk főzni, mert időigényes a készítése…
Személy szerint leginkább a kollagén tartalmú csülök darabokból vagy lábszárból szoktam készíteni, mert sok benne a porc és nem száraz. Átmossuk, átpucoljuk, ahol szükséges.
A felforrósított zsírban átsütjük az apróra vágott szalonnát és kb. 5 perc után rádobjuk a felaprított hagymát. Újabb 5 perc után hozzáadjuk a karikázott sárgarépát, 10 percet kavargatjuk. Megszórjuk bőven darált piros paprikával és egyet kavarintva rögtön felöntjük vízzel, nehogy megkeseredjen. Belerakjuk a csülköket, lábszárat, sózzuk, jó kanálnyival borsozzuk, + a babérlevelek.
Belerakjuk a babot, ami együtt puhul a húsfélékkel. Közepes lángon 2-3 órán keresztül szelíden főzzük. A babot külön is kifőzhetjük, hiszen különböző főzési időt igényel fajtától függően.
Minden fűszert hozzádobunk, kivéve a fokhagymát, köményt és petrezselyemzöldet.
A csipetke tudjátok milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverem a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.

A gulyásba most már lassan a kimaradt fűszerek is bekerülhetnek, minél később, hogy a kömény és főleg fokhagyma aromája megmaradjon. A petrezselyemmel inkább tálalásnál szórjuk meg, bár egy kisebb adagot közben is bele szoktam főzni az íze miatt.
Individuális igények miatt a csípős paprikát külön az asztalra tesszük, de ha mindenki szereti és bírja, akkor a babgulyást is kellően „csípősíthetjük”. Friss kenyérrel és esetleg egy kanál tejföllel tálaljuk. Félelmetesen ízletes, ha apróra vágott hagymát kínálunk mellé egy kis tálkában.

Ne feledjünk finom vörös bort is bontani a jó kis kaja mellé, hiszen nagyon laktató!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők