Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. március 17., szombat

ÜNNEPI DIÓS LAPOK SZILVALEKVÁRRAL

  

Ez egy rendkívül finom, mutatós sütemény- pörkölt dió és szilvalekvár ízzel, a lapok grízes krémmel összefogva!!!! A lapok készítése megegyezik a Kijevi torta lapjaival, de azt nem grízkrémmel töltik. Recept a blogon.

250 g margarin
10 evőkanál porcukor
3 tojás sárgája
5-6 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
600-700 g liszt

házi szilvalekvár és dió a lapokra

Összeállítjuk a tésztát, összesen 3 lapot nyújtunk ki. A gáztepsi hátát vékonyan kikenjük margarinnal.
Minden kinyújtott lapot még sütés előtt, nyersen lekenünk vékonyan házi szilvalekvárral, a 3 tojás fehérjét habbá verjük és 3 felé elosztva rákenjük a lekvár rétegre, megszórjuk darabos dióval. Több dióval finomabb! Egyenként kisütjük 175-180 C fokon 30 percet (gázfokozat: 3-4 között).
Miután kihűltek, összeállítjuk a süteményt a krémmel.

KRÉM:

½ l tejben megfőzünk 4 púpos evőkanál grízt, én úgy láttam, még 3 evőkanállal elbír, nehogy folyós legyen a krém. Hozzákevertem 250 g cukrot. Hűlni hagytam. 250 g vajat kihabosítottam és elegyítettem a kihűlt főtt grízzel. Azt hittem sok lesz ennyi cukor a krémbe, de tökéletes volt az ízhatás, mert a Szalókáról kapott nagyon finom szilvalekvárom nem túl édes.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

27 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ez tényleg szuper lehet!
Mennyi ideig kell sütni és milyen hőfokon?
Azért kérdezem, nehogy a hab megégjen, a tészta pedig nyers maradjon.

Erika írta...

Ez is nagyon muatatós, biztos finom!

Barbi írta...

Tényleg mutatós és nagyon úgy néz ki, hogy finom is!! Kár, hogy nincs szilvalekvárom, de azt hiszem jó lesz mással is! :)

Vicuska írta...

Tényleg szuper!!! Be fogom írni a recepthez is- 30 perceket sültek a lapok, közben én is sűrűn nézegettem az elsőnél, mert nem kaptam használati utasítást hozzá :) 175-180 C fokra állítottam a gázsütőmet (3-4 fokozat közé). A hab nem ég meg, mert nagyon vékony réteget képez, és csak arra szolgál, hogy a dió beleragadjon. Gáztepsi hátát használtam a lapok sütéséhez.
Erika, nagyon-nagyon finom, nagy sikere volt mindenkinél!
Barbi, vegyél aszalt szilvát, azzal is nagyon jó lesz. A szilva íze ad neki egy különleges zamatot.

HajniZoli írta...

Cseles ez a süti nagyon:) Jól látszik a hab a lapok között és nem sajnáltad a lekvárt sem belőle. Fincsi lehet.

hankka írta...

A karamellás sütid és ez a diós is nagyon guszta! :) Szeretem a szilvalekvárt, biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :)

Vicuska írta...

Cseles a fotó, mert ami habnak látszik, az a krééém :) de nagyon fincsi tényleg!

Vicuska írta...

Hankka,akkor különösen ízleni fog, ha szereted a szilvalekvárt.

Illéskrisz Konyhája írta...

Először azt hittem csokikrém van közte, utána olvasom, hogy szilva lekvár. Nagyon guszta sütemény. Milyen finom lehet!

Vicuska írta...

Köszönöm, nagyon jól, harmonikusan illeszkedik a süteménybe a szilvalekvár!

Kati írta...

Nagyon finom lehet:)

Vicuska írta...

Finom :), nagyon is!

Vikvi írta...

Nagyon gusztusos imádnám :)

Vicuska írta...

Kár, hogy elfogyott, imádnám én is :)

Gerdi írta...

De jó, hogy benéztem! Csodás süti, olyan nekem való.

Vicuska írta...

De jó, hogy benéztél :)

Anikó írta...

De jók ezek a régi, nagymamás sütik, imádom az ilyesmiket, csak ők készítettek ilyeneket, vittem a recepteket, a karamellásost is:-))))))

Vicuska írta...

Én is imádom, Anikó, mert ezek már évtizedeken át bizonyítottak :)

Marika írta...

Csudajól néz ki ez a süti! Nem igazán szoktam lapokat sütni, mert macerásnak tűnik, de ennek a látványa nagyon elgondolkodtat! :))

baratella írta...

Ilyen guszta sütik, meghozzák a sütési kedvem.Köszi!

Vicuska írta...

Ennek a hatásnak csak örülök :) Remélem, ízleni fog és gyorsan elfogy!!!

Vicuska írta...

Marika, nem olyan macerás a folyamat, a kezed gyorsan csinálja, egy-kettőre készen van- hosszabb leírni a műveletet :)

Anazar írta...

Nagyon mutatós egy sütemény!

Vicuska írta...

Elsődlegesen finom és másodlagosan dekoratív :)

Piroska írta...

Igy is nagyon finom lehet! Én a pudingos krémmel készítettem még mindig, de egyszer így is megsütöm.

Nelli írta...

Tudom késő van, de egy szeletet tudnék enni most belőle :-)

Vicuska írta...

Piroska, biztos finom pudinggal is és egyszerűbb elkészíteni :)
Köszönöm, Nelli, most nekem is jól esne... :)