Keress egy receptre, vagy összetevőre

ESZKIMÓ szelet



Szlovák eredetű krémes sütemény

PISKÓTA:

6 tojás sárgája
15 ek. hideg víz
450 g cukor
300 g liszt
¾ zacskó sütőpor
150 g darált dió (én darabosan szeretem)
6 tojásfehérje

KRÉM:

600 ml tej
6 púpos evőkanál liszt
2 tojás
van.cukor
300 g porcukor
300 g vaj
rum
citromhéj

MÁZ:

3 ek. kakaó
1 ek. porcukor
100-150 g vaj vagy RAMA
Elkészítése: a tojás sárgáját felverjük habosra a cukorral és a vízzel, hozzákeverjük a lisztet a sütőporral és a diót, majd óvatosan hozzáelegyítjük a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C˚-on készre sütjük.
Ez alatt az idő alatt elkészítjük a krémet: a két tojáshoz keverjük a lisztet, miközben fokozatosan felöntjük a tejjel- csomómentesre keverjük. Vízgőzön állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Habosra keverjük a vajat a porcukorral. Ízesítjük az adalékokkal ízlés szerint. Amint kihűlt a főzött krém, habosra keverjük a vajassal. Rákenjük a piskóta tetejére és a glazúr elkészítéséig a hűtőbe tesszük pihenni.
A mázhoz valót felmelegítjük, de nem főzzük!!! Óvatosan a krém tetejére kenjük.

Elkészíteni is, és enni is szeretem az Eszkimót, legalább 30 éve ismerem ezt a fenséges süteményt!
A tepsi mérete nálam 40x25сm, ha kisebb tepsi akad csak a háztartásban- akkor magasabb lesz a sütink, de akár csökkenthető is az adag a felére vagy 1/3-ára...
Szlovákiában Kaposinak vagy Naunak is hívják, Nanuk szelet néven is ismert.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a játékra :) körülnézek a sütis könyvemben...
Ezt az eszkimót én Nanuk szelet néven ismerem, úgy látom akkor ez az elnevezés, a szlovák név erőltetett "magyarítása" lehet :P

Vicuska írta...

Ki tudja, melyik elnevezés volt hamarabb :)

Névtelen írta...

A cukor mennyiség a tésztában szerintem nagyon sok! Nincs elírva?

Vicuska írta...

Nincs elírva a cukormennyiség, nagyon sokszor sütöttem ezt a sütit, így finom. A Nanuk szeletnél 4 tojáshoz írnak 300 g cukrot. Itt 6-hoz (a nagyobb tepsi miatt) 450 g használok, a régi recept szerint. Arányos. Ez egy 40 éves leírás. Ha gondolod, használj 5-10 dk-val kevesebbet.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők