Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. január 14., péntek

CSIRKÉS PIROGOK


Tészta:

500 g liszt
20 g élesztő
1 tk. cukor
2 mk. só
2,5-3 dl langyos víz

Töltelék:

1 fej hagyma
400-500 g csirkemellből aprólék
2 ek. petrezselyemzöld aprítva

1 felvert tojás lekenni a tetejét

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a közepében kialakítunk egy mélyedést. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot és kevergetve hozzáöntünk 1 dl langyos vizet. A maradék vízben feloldjuk a sót.
Amint felfutott az élesztő, ami kb. 10 percnyi idő, jól kidolgozzuk a könnyen gyúrható tésztát. Letakarva konyhakendővel pihenni hagyjuk, amíg a duplájára kel.

Közben a tölteléket előkészítjük- az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, beleforgatjuk a csirkedarabkákat (akár le is darálhatjuk, de szerintem olyan jóleső érzés ráharapni a husira). Készre sütjük, pároljuk pici víz hozzáadásával. A végén megszórhatjuk kevés piros paprikával, utána sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és a petrezselyemmel megszórjuk. A tűzről leemelve kihűtjük.
Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett tálán átgyúrjuk és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk 2 részletben. 8-10 átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Nekem nincs ekkora méretűm, ezért nagyobb kosárka formát használtam. A korongokra szétosszuk a tölteléket, mindegyiket kettéhajtjuk, ujjainkkal egyenletesen félkörben lenyomkodjuk és villával megcifrázzuk a szélein.

Sütőpapírra rakjuk a gáztepsire és még 20 percet pihentetjük. Lekenjük a villával felvert tojással és 175 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

darab nem fért rá a lemezre- ezért olajban átsütöttem minden oldalát.
Tejfellel tálaljuk, kínáljuk.

Összesen 23 darab jön ki ebből az adagból. Nagyon finom!!!!

Ugyanígy készülhet gombás töltelékkel is, ahogyan a Fanny konyha is ajánlja.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Elkészült az én pirogom is, ma vacsorára és nagyon finom lett. A gyerekek azt mondták jobb mint a calzone, mert azt sokszor készitek. Húsvéti maradék sonkából csináltam, de ki fogom probálni a csirkéset is. Visszatérő vendég lesz nálunk a pirog, már látom:)Köszi a receptet.

Vicuska írta...

Húsvéti pirogotok lett :) Örülök, hogy nektek is ízlett, egészségetekre!