Nagyon finom és nagyon sajtos pirog, melegen és hidegen is kitűnő! Szervezetünknek igazi kálcium-bomba!
Tészta:
200 g liszt
reszelt sajt vagy 200 g
200 g tejföl
csipetnyi szóda (akár el is maradhat)
Töltelék:
lágy sajt, kenősajt 100 g
kemény fajta sajt 100 g
fetasajt 100 g (nekem 200 g trappistám volt)
sok-sok zöld: petrezselyem, aki szereti- kapor és zöldhagyma
bors ízlés szerint
1 tojás
Tetejére:
1 tojás
szezámmag
Fetasajt nem volt itthon, de trappista sajtból akadt 200 g meg egy henger lágy sajt, ami pont 100 g-os. A kemény sajtot lereszeltem és gyors kézzel energikusan összeállítottam a tészta alapot. Folpackba tekertem és a hűtőbe helyeztem 1 órácskára.
A köralakú tepsimbe belevágtam a sütőpapírt és előkészítettem a tölteléket- sajt reszelés, zöldek aprítása… Összekevertem a tojással, borsoztam. Só nem kell bele, a sajtok markáns sós íze pont elég.
A tésztát úgy feleztem meg, hogy a felétől kevéssel többet levettem, nem nyújtottam, hanem kis darabokat lecsipkedtem belőle és a kezemmel szétlapítgattam. Minden ilyen formátlan darabkát puzzle-ként belenyomkodtam a tepsibe úgy, hogy egy egységes kör alakú lapot kaptam. A tölteléket 2 cm-el kisebb köralakban rákentem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése