Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. január 21., péntek

NAGYON SAJTOS PIROG (PITE)




Nagyon finom és nagyon sajtos pirog, melegen és hidegen is kitűnő! Szervezetünknek igazi kálcium-bomba!

Tészta:

200 g liszt
reszelt sajt vagy 200 g
200 g tejföl
csipetnyi szóda (akár el is maradhat)

Töltelék:

lágy sajt, kenősajt 100 g
kemény fajta sajt 100 g
fetasajt 100 g (nekem 200 g trappistám volt)
sok-sok zöld: petrezselyem, aki szereti- kapor és zöldhagyma
bors ízlés szerint
1 tojás

Tetejére:

1 tojás
szezámmag

Fetasajt nem volt itthon, de trappista sajtból akadt 200 g meg egy henger lágy sajt, ami pont 100 g-os. A kemény sajtot lereszeltem és gyors kézzel energikusan összeállítottam a tészta alapot. Folpackba tekertem és a hűtőbe helyeztem 1 órácskára.

A köralakú tepsimbe belevágtam a sütőpapírt és előkészítettem a tölteléket- sajt reszelés, zöldek aprítása… Összekevertem a tojással, borsoztam. Só nem kell bele, a sajtok markáns sós íze pont elég.
A tésztát úgy feleztem meg, hogy a felétől kevéssel többet levettem, nem nyújtottam, hanem kis darabokat lecsipkedtem belőle és a kezemmel szétlapítgattam. Minden ilyen formátlan darabkát puzzle-ként belenyomkodtam a tepsibe úgy, hogy egy egységes kör alakú lapot kaptam. A tölteléket 2 cm-el kisebb köralakban rákentem.
Aztán hirtelen ötlettől vezérelve a hűtőben árválkodó másfél evőkanálnyi ájvárral (padlizsános paprikalekvár, amit imádok) lekentem a felületét. A tészta második felét kör alakúra szétnyomtam a tenyeremmel (lehet egy enyhén megzsírozott vagy olajozott tányéron, akkor nem ragad úgy) és lekentem a tojással. A tojásos felével lefordítva ráborítottam a töltelékre. A széleit lazán összecsipkedtem körbe, miközben megemeltem kicsit a tészta széleit.
Lekentem bőségesen a maradék tojással, nem ment rá mind, azért maradt is, és gazdagon megszórtam a szezámmaggal. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sült…

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések: