Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÚRÓS KALÁCS


Nagyon finom morzsás (strejzeles) túrós kalácsot sütöttem. A maradék tojásfehérjéből pedig mákkal szórt kókuszos habcsókot. Tökéletes az édes morzsa, más süteményhez, zsömléhez is ajánlom elkészíteni!

Kalácstészta:

150 ml tej
50 ml vaj
3 ek. cukor
¾ ek. só
50 ml langyos víz
1,5 ek. szárított élesztő (kb. 1 csomag)
2 tojás sárgája
2,5 pohár (625 ml) liszt

Töltelék:

50-80 g túró
125 g rikotta (vagy bármilyen lágy sajt)
2 ek. cukor
1 tojás sárgája
½ citrom reszelt héja

Morzsa (strejzel):

2 ek. liszt (25 ml)
1,5 ek. cukor (21 ml)
1 ek. (15 ml) lágyított vaj

A tejet felmelegítettem 2 kk. cukorral, 45 g vajjal és a sóval, míg fel nem oldódott. Langyosra hűtöttem.
Tálban összekevertem a maradék cukrot a langyos vízzel és az élesztővel. Vártam 10 percet, amíg felhabzik. Ekkor hozzáöntöttem a tejes keveréket és tojások sárgáját a két csésze liszttel. Enyhén bedagasztottam. Nem kell megijedni, a massza ragacsos lesz! Lisztezett táblán átgyúrtam, a lisztet apránként adagolva- 10 perc ment rá. A tészta sima legyen. Nekem picit több liszt vált szükségessé, valószínűleg a csésze mérete miatt. Folpackkal letakartam és 1-1,5 órát kelesztettem meleg helyen, amíg 2X-resére emelkedett a térfogata (általában kendővel letakarva a sütőbe teszem az élesztős tésztát 50 C fokra állítva a hőfokot, így a huzatot is elkerüli az ember és biztosítva van a meleg).
Átgyúrtam és 12 részre osztottam a tésztát, mindegyiket kis labdává formáltam és egy zsírpapírral bélelt formában 2,5 cm-re egymástól elhelyezgettem. Felolvasztottam a maradék vajat és lekentem ecsettel a tetejüket. Folpack alatt 1 órát pihent.

A várakozási időben előkészítettem a tölteléket: csak túrót használtam hozzá, minden hozzávalót egy tálba adagoltam és alaposan átkevertem. Pici tejfellel lágyítottam az állagán.
A kis tésztalabdákba, miután megkeltek és majdnem összeértek, az ujjaimmal mélyedést nyomtam a közepébe és beleraktam kb. egy evőkanálnyi tölteléket. Megszórtam a morzsával.

Morzsa: cukor + liszt + puha vaj- kézzel, ujjaim hegyével morzsássá morzsoltam. Nem gyúrjuk!
180C fokon előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.


Porcukorral megszórva jóízűen fogyasztottuk.Nagyon finom!!!


A megmaradt tojásfehérjéből kókuszos habcsók készült mákkal szórva. A 3 tojás fehérjét habbá vertem, hozzáadtam 250 g porcukrot (vagy: 200 g porcukor és 50 g étkezési keményítő), csipet sót, folyamatosan dolgoztattam a mixert. Amikor fejre fordítva sem mozdult a tálból, akkor fakanállal óvatosan hozzákevertem a kókuszreszeléket (máskor darabos diót). Sütőpapírra szétraktam a csomókat és 180 C fokon készre sütöttem. Ha fehér habcsókot szeretnénk, akkor 150 C fokon kell sütni, a sütő ajtaját picit kitámasztva elég hosszú ideig.
A receptet egy internetes újságban találtam: Canadian living

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

4 megjegyzés:

Zsu írta...

Ez igen jól néz ki :)

Vicuska írta...

... és tényleg nagyon finom!!!! Köszönöm :)

tücsi írta...

Még mindig a receptjeid között kirándulok, szinte eltévedtem és nem tudom, hogy hogyan jöjjek ki belőle. Megint egy jó kis kelt tészta és habcsóknál kötöttem ki. Sajnos nincsen nyomtatom, ezért mindent kézzel kell kiírnom. De most befejezem és majd megint jövök!!!!

Vicuska írta...

Én le szoktam menteni wordbe, vagy levélként az email rendszerben,így bármikor elő tudom kapni. Máskor is szeretettel várlak tücsi a konyhámba!!! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők