Ez a sütemény Szalókán élő Erika barátnőmtől származik, egyike kedvenc ünnepi édességeinknek!
150 g margarin
200 g cukor
4 tojás sárgája
2 teáskanál szalalkáli+ 2 kanál meleg tej
400 g liszt
50 g tej
2 ostyalap
4 tojás fehérje
200 g cukor
2-3 marék dió
KRÉM:
1 doboz sürített tejkonzerv
vagy 3x 170 g tubusos
500 g vaj vagy margarin
1 evőkanál méz
CSOKIMÁZ:
4-5 evőkanál holland kakaó
4-5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
50 g margarin
Összeállítjuk egy nagyobb tálban a tésztalapokhoz valókat és 2 lapot sütünk belőle sütőpapíron, villával megszurkáljuk, hogy elkerüljük a tészta felfúvódását és 180C ˚-on sütjük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna lesz.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és gőz fölött folyamatosan tovább verve 10-15 percig főzzük.
A tepsi hátára helyezzük az ostyalapokat, nekem 2 hosszú darabvolt hosszában fektetve, rákenjük a gőzön vert tojáshabot és megszórjuk a darabos dióval.
A tenyerünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Addig a momentumig sütjük, amíg aranyszínőre sül a dió és kellemes illat terjed a konyhánkban.
KRÉM:
A tejkonzervet mikrohullámú sütőben karamellizálom 600 kw-on körülbelül 20-30 percig, de legyenek nagyon óvatosak a forró massza miatt. Közben időnként át kell kevergetni. Tejkonzervet lehet lezárt konzervdobozban 3 órányi főzés alatt karamellizálni, vigyázva arra, hogy a víz el ne főjön alóla, mert akkor szétrobbanhat a doboz. A mikrós változat nekem jobban tetszik és gyorsabb módszer is.
Vajat vagy a margarint, lehet fele-fele arányban alkalmazni, felverjük a mézzel és amikor habos lett, összeelegyítjük a karamellizált tejkonzervvel.
Összeállítjuk a süteményt:
1 lap, rá a krém, befedve a diós ostyalappal, krém, másik lap- óvatosan, finoman lenyomkodjuk a kezünkkel.
A szalalkálitól a tészta törékeny és porózus lesz. Kicsit szagos, de sütés közben a hő hatására elillan a kellemetlen szaga.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Szia, Ezt a finomságot csak most láttam meg, imádom a diós sütiket, szivesen megsütném, csak itt nem lehet ostyalapot kapni, legalábbis én még nem láttam :(
Szia! Nézz körül, hátha kapható mégis, csak elkerülte a figyelmedet... Szívesen küldenék, csak összetörne útközben!
És csak most veszem észre, milyen csodák rejtőznek errefelé!:)
Karácsonyra is kitűnő, nemcsak Húsvétra, szép süti!
Köszönöm :), és rendkívül finom ez a sütemény!!!
Hú de kár hogy ilyen macerás!De nagyon finom lehet!!!!
Szia Vicuska! nem tudom, hogy hol voltam karácsonykor, hogy nem találkoztam a szuper recepteddel. Macera ide macera oda, imádom az ostyás édességeket.Meg próbálom elkészíteni, remélem sor kerül rá és sikerülni fog.
Nagyon finom!!!
Nem láttam a bejegyzést anno, remélem, sikerült elkészíteni, tücsi!
Megjegyzés küldése