Elfelejtettem megírni mindenkinek nagyon ízlett! Most a mázat írom le újra, mert a nehezebben kötő mázat szeretném megismételni más sütin. Gyönyörű lett! Most katicás tortára fogom rátenni!"
Köszönettel tartozunk Émile Gerbeaud-nak, aki a az 1800-as évek közepén Svájcból Magyarországra költözött és ezáltal a mi hírnevünket gazdagítja ez a finom sütemény!
Bár többféle recept is létezik, én ezt preferálom és így készítem:
Tészta:
25 g élesztő
50 g langyos tej
1 kávéskanál cukor
250 g vaj vagy margarin
500 g liszt
100 g porcukor
1 tojás
10 g vagyis 1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
100 g tejföl
Töltelék:
200 g porcukor
300 g darált dió (1 csészényi)
300 g baracklekvár, házival a legfinomabb
1 rch vagyis reszelt citromhéj
Glazúr:
200 g csokoládé
50 g vaj
vagy:
150 g cukor
3 evőkanál holland kakaó
100 g víz
150 g vaj
1 ek olaj
Előkészítjük a hozzávalókat. Összekeverjük az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral és a tejjel, hagyjuk 10 percet állni. Ez alatt a lisztet a margarinnal szétdörzsöljük, hozzáadjuk a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és a tejfelt. Az összeállított tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, méretektől függően lehet 4-re is, akkor magasabb lesz. A töltelékhez összekeverjük a diót a porcukorral és a rch-vel (lásd a hozzávalóknál). 30X40-es tepsibe sütőpapírt terítünk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot és átemeljük a tepsibe, lekenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió fele mennyiségével. Ugyanezt a műveletet rétegenként megismételjük: tészta, lekvár, dió. Befedjük a 3. tésztalappal és enyhén a tenyerünkkel lenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz el tudjon illanni.
1 órányi időre pihenni hagyjuk.
180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben felejtjük hűlni.
A glazúrt gőz fölött készítjük és lekenjük a kihűlt sütemény tetejét.
Én a saját bevált glazúr receptemet használom, bár lassabban köt meg, de szerintem sokkal finomabb.
A cukrot összekeverjük a kakaóval és a vízzel és sűrűsödésig főzzük. Amikor már langyosra hűlt, hozzákevergetjük a vajat és az olajat.
Nagyon finom!!! Nekem 48-50 zserbószeletem lett, attól függően, hogy mekkora szeleteket vágunk.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Szia, jaj de szeretem a zserbót, dió jöhet minden mennyiségben. Nagyon ritkán sütök zserbót, pedig milyen isteni és kiadós süti. Még az édesanyám élt, ő szinte minden ünnepre megsütötte. Jó a recepted, majd kipróbálom ezt is. Most annyira be tudnék falni belőle néhány szeletkét:)
Szia, köszi, minden soroddal egyetértek! Inkább ünnepekre sütöm, hiszen annyi sok jó receptem van :) De a zserbó annyira ízharmonikus, hogy megunhatatlan! Szívesen küldök fénypostával ;)
még sosem mertem megpróbálni. de most látom, hogy ki kell próbálnom!!!
Nem fogod megbánni, abban biztos vagyok :)
Elkésztettem. A tésztája már tapintásra is nagyon jónak tűnt. amikor nyújtottam akkor is nagyon szépen alakult. Most kisütve remekül néz ki! A Csokit is a te leírásod alapján készítettem kicsit soká tart de jónak néz ki. Majd referálok a gyerekeken hogy ízlik! Boldog karácsonyt!
Köszönöm szépen :) boldog, békés Karácsonyt!!!
Örülök, hogy első nekifutásra tetszik a zserbóm, én holnap készülök megsütni. Ma használtam tortabevonót a linzerjeim díszítésére és nem voltam megelégedve az állagával és ízével, nem olyan a minősége, mint régebben volt! Sokkal finomabb a saját kreálású glazúr.
Remélem a gyerekek tetszését is elnyeri a süti!!! :)
Elfelejtettem megírni mindenkinek nagyon ízlett! Most a mázat írom le újra, mert a nehezebben kötő mázat szeretném megismételni más sütin. Gyönyörű lett! Most katicás tortára fogom rátenni!
Jusztina, akkor jó választás volt, nálunk is gyorsan elfogyott, mint mindig :) Valóban jó ez a mázállag, vastagon lepi, takarja a sütilapot, sima és fényes. Köszönöm a visszajelzést :)
Megjegyzés küldése